TORNAR
PUBLICITAT

El sector del metall i les administracions uneixen forces amb el projecte REINMET

El programa de reforç del tèxtil, REINTEX, acaba amb ”un 85% d’inserció”

Empresa
Dijous, 24 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Hi participen la MICOD, els ajuntaments membres, la Unió Empresarial de l'Anoia i empreses del sector, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Entre els objectius principals, formar persones per treballar en la metal·lúrgia, davant les mancances de professionals.

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Odena (MICOD), els ajuntaments que en formen part, la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), el gremi local del metall i les diferents empreses del sector, amb el suport de la Diputació de Barcelona, impulsen conjuntament el nou projecte REINMET, que persegueix enfortir i contribuir a l'impuls d'aquest àmbit industrial. La tinent d'alcalde de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada, Àngels Chacón, la gerent de la UEA, Paula Arias, i Antoni Crespi, de l'empresa Inoxfil, en representació de l'empresariat local, presentaven ahir aquesta iniciativa. Arias, sobre la manca de professionals del sector, considera que és una bona oportunitat d'inserció: "és metal·lúrgic és un dels sectors millor pagats, no es coneix prou bé el seu potencial".

Crespi rebla que "tenim una necessitat important de professionals ben formats". A més, els objectius de REINMET passen per crear espais de col·laboració públic privada com a estratègia d'intervenció territorial en el desenvolupament econòmic local; recolzar l'activitat del sector metall per contribuir a millorar la situació econòmica, l'ocupació i la cohesió social al territori; promoure la inserció de col·lectius amb especials dificultats d'inserció laboral, com ara joves, majors de 45 anys i aturats de llarga durada; desenvolupar una formació ajustada a les necessitats del sector que permeti als alumnes accedir a diferents oportunitats d'inserció laboral amb l'adquisició d'unes competències que responguin a les necessitats del sector; i desenvolupar un itinerari d'inserció laboral fonamentat en la formació pràctica i el contacte permanent amb les empreses del sector metal·lúrgic local.

Els impulsors, segons han avançat avui, es marquen com a fites desitjables afavorir una bona dinàmica de col·laboració de tots els agents que serveixi d'exemple de bones pràctiques per altres iniciatives futures semblants, també elaborar un esbós d'un primer projecte en el sector del metall que s'adeqüi a les necessitats empresarials i que s'ocupi de la promoció, recollir un llistat de necessitats de les empreses pel que fa a la mà d'obra professional, confeccionar una relació de perfils vacants d'aquest sector industrial, formar una quinzena de persones i aconseguir la contractació d'un mínim de vuit d'aquestes persones formades.

En concret, la formació que es planteja s'adreça a persones més grans de 25 anys, amb un mínim d'un any d'experiència laboral, graduats a l'ESO o graduats escolars i actualment en situació de desocupació. Se'ls impartiran 300 hores amb matèries com materials, metrologia, mecànica, mecanització, soldadura, electricitat, pneumàtica, hidràulica i formació i orientació laboral. Podran fer també 80 hores de pràctiques en empreses de la Conca d'Òdena. Els interessats a prendre-hi part podran sol·licitar una beca i les empreses podran accedir a bonificacions en la contractació.

Per part de la UEA, Paula Arias, ha afegit que aquest projecte ha estat possible per la "implicació de les empreses del metall que han estat treballant i plantejant les necessitats i possibilitats pel sector, també en l'àmbit de la formació ocupacional". Antoni Crespi, de la seva banda, ha remarcat la bona voluntat del sector de seguir treballant per avançar plegats i ha agraït que l'administració aposti per un sector tan arrelat a la comarca com és el metall, i que té una manca real de professionals formats en el sector.

Valoració del projecte REINTEX

Un projecte similar dut a terme els darrers mesos ha estat el REINTEX, en aquest cas centrat, però, en el sector tèxtil local. El balanç, segons Àngels Chacón, és altament satisfactori, ja que "s'ha dut a terme una profunda diagnosi de les necessitats del sector i, en base a aquesta radiografia, s'han definit les accions formatives més adients per donar resposta a aquestes mancances".

Aquest 2016 s'han efectuat dues accions formatives vinculades a REINTEX, un curs de confecció i un curs de tissatge. 93 persones van ser contactades per oferir-los aquesta opció, 30 van passar a la fase d'entrevista i, finalment 20, una desena en cada curs, van rebre la formació. Han participat en una formació de 150 hores i han pogut fer una estada de 80 hores de pràctiques en una quinzena d'empreses de la comarca. Durant l'execució del projecte s'han produït 17 insercions, xifra que suposa un percentatge del 85%.

Chacón ha destacat molt especialment la bona acollida que ha tingut el projecte per part del sector tèxtil d'Igualada i comarca, tant pel que fa a la diagnosi com a l'acollida de persones en pràctiques, i la importància que tenen iniciatives com aquesta, no només per a millorar la competitivitat del sector sinó també per contribuir a la reorientació laboral i la inserció de les persones en situació de desocupació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.