TORNAR

Alumnes de l'Escola Pia dissenyen un petit satèl·lit per a un concurs de l'Agència Espacial Europea

L’equip de cinc joves intentarà passar a una nova fase el dia 7 a Osca

ensenyament
Dimarts, 2 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Escola Pia participa en un programa promogut per l'Agència Espacial Europea. Els alumnes, a més de confeccionar el satèl·lit, hi han afegit plaques solars per donar energia suplementària a la bateria.

Cinc estudiants de primer de Batxillerat de l'Escola Pia despleguen un projecte en l'assignatura de robòtica anomenat CanSat. El nom ve de "Sat" de satèl·lit i "Can" de llauna, que és la grandària del satèl·lit. Aquest projecte està promogut per l'Agència Espacial Europea (ESA) a nivell europeu i consisteix a dissenyar i construir un petit satèl·lit de la mida d'una llauna de begudes. Aquest satèl·lit ha de ser llançat des d'una altura d'uns 400 metres i s'ha de controlar la seva caiguda dissenyant un paracaigudes. Durant la caiguda el satèl·lit ha de ser capaç d'enviar una sèrie de dades. Un cop a terra, cal que desenvolupi una missió específica que cada equip incorpora.

Els joves que formen part de l'equip de l'Escola PiaEl nom del projecte particular de l'escola és 'Cansalada' que deriva del joc de paraules de "CanSat" i de la ciutat d'Igualada. Un CanSat és un satèl·lit integrat en el volum i la forma d'una llauna, deixant el tipus de missió a disposició dels creadors. Els tipus de missions més extenses són la recol·lecció de dades a través de sensors i el retorn controlat del CanSat al seu punt de llançament.

La idea és "fer un satèl·lit petit i lleuger, que d'inici pugui mesurar la temperatura i la pressió atmosfèrica que és la missió principal, a més a més hi ha la missió secundària la qual es basa a fer que nosaltres ens posem diversos objectius", cas de mesurar l'oxigen, veure la seva posició, posar rodes perquè es mogui, "que és el que li dóna més valor a la nostra aportació dins el projecte".

Els alumnes igualadins han afegit plaques solars, perquè la bateria duri més i aconseguir més dades, "hi hem posat rodes per fer que el CanSat es pugui moure i recollir dades des de diversos punts per a veure les variacions atmosfèriques segons la posició, i que pugui mesurar diferents factors més com: l'oxigen i CO2 entre d'altres i els rajos infrarojos i ultraviolats per a saber si l'ambient és adequat per als humans, cultius o éssers vius en general". El mateix poder mesurar aquests últims factors dóna un valor científic molt bo/alt, ja que amb un simple CanSat "podríem veure si alguns planetes o zones són habitables per a nosaltres, el qual reduiria els costos en molts factors per dur a terme aquest procés i faria que aquest mateix fos més ràpid".

L'equip de l'Escola Pia ha de presentar una memòria i muntar un CanSat per, el 7 d'abril, a Osca, intentar passar a la següent fase. Aquest concurs ha estat creat per l'ESA, aquest projecte no és només a nivell regional, sinó que després d'aquesta fase (si es guanya) també n'hi ha una d'europea, on competeixen tots els guanyadors de tots els països que participen.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.