TORNAR
PUBLICITAT

L'AMPA del Gabriel Castellà celebra el Pacte contra la Segregació i demana que "no quedi en declaració d'intencions"

A l’Anoia hi ha tres centres de màxima complexitat, el CEIP Gabriel Castellà, el CEIP Gaudí i l’Institut de Montbui

ensenyament
Divendres, 22 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Pacte contra la Segregació Escolar ja és un fet des d'aquesta setmana, quan es va firmar apadrinat pel Síndic de Greuges, amb el Departament d'Educació, els sindicats i els municipis. Entre les poblacions signatàries, les tres anoienques amb més de 10.000 habitants, Igualada, Piera i Vilanova del Camí. se

El CEIP Gabriel Castellà, a l'Avinguda MontserratLa signatura del Pacte contra la Segregació Escolar vol ser quelcom més que una mera declaració d'intencions. El seu redactat incorpora demandes que algunes associacions i centres anoiencs vénen reclamant des de fa temps enrere. La més notable, el compromís per part de l'administració educativa de no derivar la matrícula viva cap als centres d'alta o màxima complexitat. Ara mateix, a l'Anoia hi ha tres centres d'aquest tipus, el CEIP Gabriel Castellà, a Igualada, i el Gaudí i l'Institut de Montbui. Igualada és un dels municipis que ha signat el pacte. L'AMPA de Gabriel Castellà considera que "caldrà veure com s'aplica, perquè queda pendent d'un decret, però és important perquè s'admet que hi ha un problema". Amb tot, afirmen que "esperem que a nivell local l'Ajuntament també s'apliqui a cercar solucions".

El Gabriel Castellà, escola de màxima complexitat, rep un important número d'alumnes de matrícula viva i el pacte que s'ha tancat ara apunta diverses línies per equilibrar la responsabilitat social d'assumir els alumnes d'acollida. L'AMPA del centre celebra que "hi hagi debat sobre això, però no se soluciona només amb un canvi de xip, sinó que caldran mesures i molta implicació". Per exemple, la creació de serveis d'acollida matinal -la recepció d'alumnes abans de les 8 del matí- que és una opció que pot atreure a pares i mares que fins ara optaven per a centres concertats que sí que ho ofereixen.

Sobretot, l'AMPA del CEIP Gabriel Castellà, recalca que "les escoles que no tenen un alumnat desafavorit hauran de complir. Aquesta és la clau. Alguns centres concertats, no tots, no compleixen amb la quota del 10% d'alumnes de matrícula viva. Això és segregació també, però per la part alta de la societat. Hi ha escoles que reben diners de la Generalitat com a concertades, però que no fan la funció de rebre alumnes de matrícula viva i, per tant, no compleixen amb la quota de solidaritat". 

Gairebé 200 mesures

El pacte és fruit de moltes reunions, converses i negociacions i incorpora gairebé 200 mesures concretes que han estat acordades per les entitats signants, entre aquestes la majoria dels ajuntaments de més de 10.000 habitants. Entre aquests, Igualada, Vilanova del Camí i Piera. El pacte, amb un calendari de quatre anys, inclou també directrius com frenar el frau en l'empadronament: famílies que canvien l'empadronament dels infants per poder optar a escoles que no els toquen per zona o intentar que els centres més desafavorits tinguin el millor professorat, unes instal·lacions òptimes i una oferta educativa especialment atractiva.

En opinió de l'AMPA del Gabriel Castellà, "és important que les patronals de la concertada hagin entrat en aquest acord i que els actors ho vulguin corregir. Caldrà sobretot detectar els alumnes en risc d'exclusió a l'hora de fer les inscripcions i que aquests no es concentrin sempre en els mateixos centres. El com s'aconseguirà queda per veure". 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.