TORNAR

Les AMPA dels centres públics d'Igualada demanen "voluntat política" per fer una sisena escola

Afirmen que ”si s’obre una escola pública al centre d’Igualada, algú té dubtes que no s’ompliria?”

ensenyament
Divendres, 16 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Generalitat argumenta el descens demogràfic -40 infants menys aproximadament entre el 2015 i el 2016- per assenyalar la complexitat de construir una nova escola pública a Igualada. Les associacions de pares i mares de les cinc escoles públiques de la ciutat consideren que "les consideracions que es fan són de caràcter tècnic". 

Una activitat del Dolors Martí, l'escola pública més recent d'Igualada, amb deu anys"No és una qüestió de demografia que l'administració no vulgui fer una sisena escola pública a Igualada" afirmen els representants de les AMPA de les cinc escoles públiques d'Igualada. Després que la setmana passada, Anoiadiari publiqués que la Generalitat descarta la construcció d'un sisè centre públic de primària a Igualada, les associacions de pares i mares del Gabriel Castellà, l'Emili Vallès, el Garcia Fossas, el Ramon Castelltort i el Dolors Martí, manifesten que "l'ensenyament públic segueix discriminat a Igualada" i que esperen accions del Departament d'Ensenyament per revertir "la situació actual".

La demanda que fan, subratllen, "en una vila amb cinc centres públics davant de nou de privats-concertats, no està relacionada amb un augment o descens puntual de la natalitat, sinó amb el dret dels pares a triar escola. Actualment, aquesta desigualtat entre pública i privada/concertada impedeix als pares d'escollir lliurement". Exposen que "l'educació pública és aquella entesa com la que accepta a tothom amb els braços oberts, sense distinció d'origen o de renda, i que per tant forma els ciutadans del futur amb els màxims estàndards educatius i garantint la cohesió social de la ciutat".

Sobre els criteris de la Generalitat de que no caldrà una sisena escola pública a Igualada, entenen que "és de caràcter tècnic, sense ser atribuïble a cap càrrec amb responsabilitats. En aquest sentit, veiem com a preocupant el contingut de la resposta. Cal preguntar-se si es vol equiparar l'oferta pública a la privada-concertada. I, és més, algú dubta que si s'obre una escola pública al centre… realment no s'omplirà?".

Les entitats esperen que "els partits que vetllin pels interessos del conjunt de la ciutadania i per la cohesió social futura. Ara mateix a Igualada no hi ha llibertat real d'elecció dels pares a l'hora de triar escola, perquè no hi ha prou oferta pública i, per tant, no podem saber si l'aposta per la privada-concertada és una elecció feta des del convenciment o des de la por a no tenir plaça pública. Es vol corregir políticament". Les cinc AMPA s'han reunit amb diversos partits per comentar-ho, "però encara ens falta completar les trobades.Apel·lem específicament a respondre a les institucions i partits implicats, així com al conjunt de líders polítics amb els quals encara no hem tingut l'oportunitat de reunir-nos".


1 Comentaris

A

AMB ULL CRÍTIC

IGD

19 de novembre 2018.20:38h

Respondre

I jo que pensava que les AMPAs vetallàven pel bon funcionament de les seves Escoles, participan de forma activa a través del Consell Escolar i generant un catàleg de serveis i activitats... Llegir més complementaris prou ampli, engrescador i coordinat amb la línia del Centre.
Però no, sembla que ara fan política. O potser són manipulades per algun partit polític. Per allò de fer ”caliu”, ja s’apropen les municipals.
Us proposo una reflexió. Que us sembla fixar objectius i coordinar polítiques ”eficients” (no gastar més que el que és raonable). Potser la Generalitat us dona raonaments técnics, però certs no?. Ja que és evident que sobra oferta de places a la ciutat i que la natalitat ha baixat. O sia, en sobraran més en el futur inmediat i res fa preveure canvis.
No us semblaria més pràctic convertir algun centre privat (però ”concertat”) en públic? Tendiria al vostre objectiu amb poca inversió, aprofirtaríem inversions i tant sols hauríem d’assumir el major cost per alumne que te l’escola pública vers la concertada.
No dubto que les AMPAs hi estareu d’acord, potser algun fonamentalista pedagògic no tant. I per cert, recordar-vos que en molts centres concertats no es discrimina per motius econòmics. En això Igualada és un bon exemple dins Catalunya, tot i que podria millorar-se encara.
Bona nit.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.