TORNAR

Marc i Helena (2princesesarbudes): "Volem fer cançons que suggereixin als infants, no pas que els alliçonin"

Entrevistem Helena Casas i Marc Marcé, de 2princesesbarbudes

cultura
Dissabte, 17 febrer 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

"Música per a nens? No, gràcies". Aquest és un dels lemes que branden Marc Marcè Nogué i Helena Casas, els dos membres de 2princesesbarbudes. El duet anoienc, ara instal·lat a Mediona, ha desetiquetat la música infantil, o emprant un neologisme difícil, l'ha 'descursilitzat'. Ara estan consagrats a aquesta música "per a gent petita" -no per a infants- que els porta a desenes de concerts cada any per tots els Països Catalans.

Què es pot dir i què no es pot dir als infants quan canteu?

No es pot dir coses que els facin preocupar ni que continguin llenguatge violent. Sempre és millor suggerir que no alliçonar. La clau és que no hi hagi una lletra inquietant, i llavors la podran gaudir. No hi ha una música específica tampoc per a nens, al nostre entendre. Hi ha música bona i dolenta... El que no voldríem és fer música desnatada, amb un vocabulari limitat i cantada amb aquesta veu una mica 'idiota' que fan els adults quan volen imitar els nens i que no queda bé, més aviat és ridícul.

Els instruments de joguina són una part essencial en la vostra representació? Fa que els petits sentin més empatia?

En el nostre cas, utilitzar instruments de joguina és una diversió com a instrumentistes. Però casualment quan els nens veuen que fem servir els instruments que tenen a casa, això els motiva a tocar-los.

Darrerament, s'està posant més èmfasi que mai en vetllar per un llenguatge no sexista. En el cas d'un grup per a petits que recull cançons tradicionals a vegades, com ho tracteu?

Només vam fer cançons tradicionals en el nostre primer disc i vam procurar que no hi aparagués sexisme flagrant. Evidentment, en els discos que fem procurem no utilitzar un llenguatge sexista. Sempre hem preferit predicar amb l'exemple, el grup té nom femení tot i que som dones i homes en el grup i qui té més importància en l'escenari és una dona.

Pomada, Angelina i els Moderns... el fet de ser l'Helena mare ha fet que abandoni els grups 'adults' i ha encaminat més la seva faceta de la faràndula cap a la música "per a gent petita"?

Sí. Per una questió logística. Però això no ha fet que tractem amb igual perfeccionisme i que hi posem la mateixa dedicació o més que en els altres grups.

El nom de "2 princeses barbudes". Per què?

Perquè contraposar els dos conceptes i reivindicar que la força no és patrimoni dels homes ni la sensibilitat de les dones.

Darrerament han fet concerts a Espanya. Tradueixen les cançons? Com queda “Qui la ballarà la coqueta amb sucre” en castellà?

Només hem trauduït al castellà el disc "Sempre de vacances". Pensem que traduïr cançons tradicionals no té cap sentit.

Tenir dos fills petits els serveix de banc de proves?

No. Nosaltres fem el que ens agrada a nosaltres i només ens posem com a límit que siguin aptes per als nens.

Els infants de casa nostra necessitarien, a més de cançons, més estímuls davant la invasió de productes americans?

Estem en contra dels estímuls en general perquè pensem que en la vida els nens ja reben prous estímuls del que els envolta.

Què sent quan escolta una cançó de 'Frozen'?

La veritat és que ni l'hem vista ni coneixem la cançó. Hi ha vida més enllà de Disney.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic