TORNAR

Albert San José : “La corrupció està a l’ordre del dia de gran part dels estats democràtics”

Parlem amb Albert San José, estudiant de Ciències Polítiques

gent
Divendres, 3 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Albert San José és un igualadí entusiasta de la vida política. Aquesta passió l’ha portat a estar estudiant Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, on està cursant tercer. Precisament la política està en el focus d’atenció d’aquest inici del 2017, tot i que no precisament per aspectes positius. És per això que sembla del tot necessari l’exercici d’anàlisi acadèmic que fa l’Albert sobre l’actual situació política a diferents nivells i de com se’ns planteja el futur.

OTGER GABARRÓ

 

Creus que s’està produint una judicialització del procés independentista català i dels polítics sobiranistes catalans?

El judici als encausats pel procés participatiu del 9N es justifica per desobediència i prevaricació. És a dir, se’ls acusa de no respectar la llei vigent espanyola. Crec que sí que es pot vot haver vulnerat la llei espanyola; altra cosa és que aquesta legalitat sigui legítima. Cal tenir present que no respectar la llei és un fet destacable, estem parlant d’un dels pilars de les societats democràtiques occidentals. En tot cas, la manera com l’Estat espanyol afronta el procés independentista s’ajusta a la idea de judicialització.

Com creus que es podria reduir l’alt índex de corrupció que hi ha a la política espanyola?

La corrupció està a l’ordre del dia de gran part dels Estats democràtics, només cal veure França amb el candidat Fillon. Noves mesures com les lleis de transparència són un primer pas, positius a més. Ara bé, es pot plantejar un major control ciutadà oferint espais i eines a la ciutadania per seguir i controlar les accions del govern. No obstant, sempre hi haurà cert temor a la corrupció. A més, reduir la discrecionalitat dels governs també podria resultar perjudicial.

Creus que tothom que es dediqui a la política a alts nivells hauria de tenir alguna formació relacionada amb la ciència política?

La realitat no ho demostra així. En moltes ocasions alts càrrecs polítics de les administracions públiques són gent del partit, lògicament, que no té una formació vinculada amb l’àrea política que dirigeix. No crec que tothom qui exerceixi tasques de servei públic hagi de tenir una formació política. L’interès pels afers públics és una cosa que hauria de sorgir dels propis ciutadans independentment de l’educació que tinguin, no havent-ho de restringir a graduats polítics o de l’àmbit.

Com es viu entre els estudiants de polítiques la irrupció de Trump a la política? Com ho veus tu com a estudiant de polítiques?

Entre els estudiants de la mateixa manera que sembla ser en una bona part de la societat, amb un cert temor. Des del meu punt de vista crec que no s’analitza bé ni es vol entendre el que suposa el fenomen de Trump. Primerament, recordar que ha estat escollit democràticament; per altra banda, llegeixo la seva irrupció com un descontentament, descrèdit envers la situació en que estan immerses les societats occidentals. Augment de les desigualtats, augment de la pobresa, baix creixement econòmic i, sobretot, les negatives perspectives de futur per a les properes generacions, pels nostres fills i néts. Veuen en Trump una solució. Veurem si és així.

A què creus que es deu l’auge d’extrema dreta que s’està vivint a Europa?

Ho relaciono molt amb la idea del fenomen de Trump. A Europa les perspectives de futur, les esperances, fins i tot del present immediat, són encara més descoratjadores. L’extrema dreta semblar ser una possible solució a la situació que impera actualment a ulls de parts de la ciutadania. Això s’agreuja pel fet que les esquerres no han sabut manejar una alternativa veritable. Per últim, cal tenir present que Europa és la zona mundial on es gaudeixen de més drets i llibertats.


1 Comentaris

R

Raphanus brassica

Igualada

4 de març 2017.12:20h

Respondre

Em sembla una entrevista molt fluixa. Cada tema es liquida amb un paràgraf i passem al següent. Per exemple la resposta a la pregunta de com reduir la corrupció política no aporta res (sobretot... Llegir més quan hi ha grups i experts que han fet informes detallats amb accions concretes que van més enllà del tòpic control ciutadà),

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic