TORNAR
PUBLICITAT

Amin Sheik: "Hi ha molts nens i nenes que no tenen accés a ni a una magdalena"

societat
Dilluns, 27 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amin Sheikh (Bombai, 1980) és actualment guia turístic de la ciutat on va néixer. Dels 5 als 8 anys es va refugiar pels carrers de Bombai fugint dels maltractaments que patia a casa i a la feina on ajudava a netejar i servir. Va ser recollit per la germana Seraphine, de l’ordre jesuïta Snehasadan de Bombai i a partir d'aquí va iniciar un procés personal per evitar que altres nens i nenes visquessin el que li havia tocat viure. El seu somni es va transformar en obrir algun dia una biblioteca cafè a la capital de Maharashtra per ajudar als joves sense feina i als nens i nenes sense llar. La iniciativa va ser escriure el llibre “La vida és la vida. Jo sóc gràcies a tu” amb el qual explicar la seva història i  recaptar fons per fer realitat el projecte. La xarxa d'amics catalans que va poder crear mentre va treballar de taxista el van inspirar per anomenar-lo Bombay to Barcelona Library Cafe. La biblioteca cafè funciona des de fa 2 anys i 10 mesos, gestionada per nois i noies que s'han sumat al projecte, per ella hi han passat ja 25 joves, dóna un àpat a 85 nens i nenes cada dia, el 100% dels beneficis són revertits en els nens i joves i Sheikh segueix intentant fer créixer el seu somni.   

ALBERT COMPTE

Vas obrir la biblioteca cafè Bombay to Barcelona. I ara què?

El meu somni és obrir una cafeteria semblant a Barcelona on s'hi doni treball a persones refugiades, sobretot pensant en els col·lectius de joves de 16 a 18 anys i també, gent sense sostre. El projecte ha de veure la llum en els propers 5 anys. Sé que somiar és gratis però lluitaré tot el possible per fer-lo realitat. També esper-ho poder tirar-lo endavant junta amb persones que tinguin coneixements a nivell legal, la documentació que es necessita aquí és diferent. La finalitat d'aquest espai a Barcelona és igual que a la Bombay to Barcelona, ajudar a nens i joves sense llar i amb molt pocs recursos.

L'Amin Sheik

Amb una biblioteca cafè a Bombai n'hi ha prou?

Ara mateix l'opció no seria obrir-ne més a Bombai, sinó fer més gran el que ja tenim per poder acollir a més nois i noies i per exemple, poder oferir acollida a 50 o 100 joves més. Hi ha la possibilitat que nois i noies que han participat del projecte s'hi mantinguin vinculats obrint un nou centre, una nova biblioteca cafè, pel projecte seria genial. En aquests moments hi ha treballant i aprenent les tasques d'hostaleria 3 noies i 7 nois.

Quants nois i noies han passat ja per la biblioteca cafè Bombay to Barcelona?

Han format part ja del projecte 25 nois i noies en 2 anys i 10 mesos.

La iniciativa té una segona finalitat, facilitar l'accés a un àpat i a llibres a infants del carrer.

Hi ha molts nens i nenes que no tenen accés a ni a una magdalena o a una xocolata calenta. Des de Bombay to Barcelona s'ofereix un àpat gratuït als nens i nenes sense sostre. Una altra tasca que ens hem proposat és desdibuixar les diferències socials que es marquen amb els preus cars i econòmics dels establiments. Oferim productes semblants amb un escalat de preus perquè hi pugui accedir tothom. El projecte manté els objectius socials i a través del servei de biblioteca gratuït oferim accés a la lectura per a tothom qui ve, pensant sobretot amb les classes més desfavorides sense accés als llibres durant el seu dia a dia.

I quants àpats diaris es serveixen als infants del carrer?

Aproximadament atenem uns 85 nens i nenes del carrer cada dia.

Interior de la Bombay to Barcelona Library Caf

Quines activitats s'organitzen a la biblioteca cafè Bombay to Barcelona?

S'hi organitzen concerts, xerrades, activitats socials i culturals. Amb els beneficis que s'aconsegueixen de la biblioteca cafè es paga l'habitatge dels joves, els seus estudis i l'alimentació. Els joves escullen la formació que volen fer i si tenen algun projecte d'emprenedoria el cobrim amb una línia d'ajuts econòmics. També busquem que se n'adonin que hi ha altres realitats més enllà de les castes de l'Índia. Els portem aquí perquè vegin una realitat diferent, on la societat és igualitària. Busquem que trenquin un punt de vista cultural, la imposició d'una societat basada en castes, perquè siguin capaços de marcar-se nous objectius.

Des de la biblioteca cafè feu algun tipus de seguiment dels joves que ja han marxat?

No en fem de seguiment actiu, si bé estem molt contents de saber què estan fent. Molts d'ells han trobat feina en hotels i espais de restauració a Dubai, per exemple. I molts d'ells segueixen en contacte amb nosaltres. Estem molt contents de rebre notícies seves. Volem que siguin ells els que tinguin el sentiment de comunicar-se de nou amb nosaltres.

Visitaràs Igualada properament. De què parlaràs a la trobada?

Donarem testimoni de la vida del nen de carrer de Bombai a través de la meva experiència, per donar a conèixer com viu un nen del carrer allà. La proposta és mostrar com els projectes i els somnis es poden fer realitat perquè mica en mica, el món vagi cap a millor. Volem reunir gent per enfortir el projecte, un projecte que és de tothom, perquè sense tots els seus participants no seria possible.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic