TORNAR

Arnau Muñoz: "Ens centrem en crear un model de turisme sostenible per a Igualada"

Entrevistem Arnau Muñoz, General Manager d’Airbnb Espanya-Portugal

societat
Diumenge, 20 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'acord entre Ajuntament d'Igualada i Airbnb per a la creació del Healthy Destinations Lab, que recalarà a l'Adoberia Bella, s'anunciava fa unes setmanes. El general manager d'Airbnb parla amb Toni Cortés sobre què pot significar aquest acord. Aquest reportatge ha estat publicat a l'especial edicó en paper del 21-XII d'Anoiadiari).

Per què Igualada? Per què van escollir la capital de l'Anoia com a seu del primer Healthy Destinations Lab?

Hem escollit Igualada perquè tant la ciutat com la comarca gaudeixen d'una sèrie d'atributs molt particulars per crear una nova destinació. La regió té una situació geogràfica propera a un hub de comunicacions; un teixit econòmic, industrial i comercial arrelat, amb un pla d'internacionalització; la presència de coneixement gràcies a ser seu universitària; una forta tradició cultural i experiència en l'organització d'esdeveniments internacionals.

El projecte va de bracet de l'Oficina de Turisme Sostenible d'Airbnb. Quins són, per tant, els objectius globals d'aquest laboratori?

L'Oficina de Turisme Sostenible d'Airbnb té com a objectiu ajudar a promoure el turisme local, autèntic i sostenible en països i ciutats de tot el món. A través de col·laboracions, programes i esdeveniments, aquesta Oficina expandeix els esforços d'Airbnb per empoderar econòmicament les comunitats, portar viatgers a llocs menys coneguts i donar suport als hàbits de viatge respectuosos amb el medi ambient. Com a part d'aquesta iniciativa, Airbnb també ha designat una Junta d'Assessors de Turisme, formada per experts mundials, amb l'objectiu d'ajudar a determinar la visió i activitats a llarg termini de l'empresa, i assegurar que Airbnb segueix sent una solució a la saturació turística causada pel turisme massiu.

I, en concret, com se'n beneficiarà Igualada i el territori?

Estem centrats a ajudar a crear un model de turisme sostenible per a Igualada i l'Anoia, que s'adapti a les necessitats i interessos dels seus habitants. La tecnologia, i en concret el home sharing i el lloguer vacacional, representen una oportunitat per a llocs com Igualada, on hi ha una oferta molt limitada d'allotjament tradicional, ja que permet als ciutadans beneficiar-se directament del turisme i assimilar l'afluència de visitants que esdeveniments com el Rec.0 o el European Balloon Festival porten a la ciutat, , a la vegada que guanyen uns ingressos. Per altra banda, les Experiències donen l'oportunitat als ciutadans de compartir les seves vides, passions i interessos amb els visitants.

D'una manera tangible, què es farà a Igualada? Han anunciat la Cimera internacional de Noves Destinacions; també es faran tallers…

Al febrer començarem una sèrie de tallers i sessions formatives, que ajudaran a desenvolupar una metodologia extrapolable per a la creació de destinacions de turisme sostenible. Per a aquests aquests tallers convocarem a la gent d'Igualada que veu una oportunitat en aquesta mamera de fer turisme, botiguers, emprenedors, restauradors... Volem que la comunitat local aprengui i decideixi com aprofitar al màxim els seus punts forts. Estem treballant conjuntament amb l'Ajuntament en aquesta conceptualització dels tallers i aviat farem públics els continguts.

Com valora l'entesa amb l'Ajuntament d'Igualada? És un bon exemple d'acord Airbnb-Administracions?

Està sent una gran experiència i esperem poder seguir treballant plegats durant molt de temps. Aquest és un exemple més de com la col·laboració público-privada pot beneficiar les localitats i els residents, a la vegada que es prioritza el creixement sostenible.

En aquest sentit, les administracions entenen i adopten el model Airbnb? Posen moltes traves?

Airbnb ja ha col·laborat amb més de 500 jurisdiccions a tot el món en diferents qüestions. En relació al turisme sostenible, Airbnb ha participat en diverses sessions i conferències sobre turisme sostenible, i s'ha unit a organitzacions de tot el món que comparteixen la seva visió sobre com el turisme pot ser beneficiós per a tots. Amb l'objectiu d'empoderar conòmicament les comunitats, portar turisme a llocs menys coneguts i donar suport a hàbits de viatge respetuosos amb el medi ambient, Airbnb ha col·laborat amb el govern municipal de Guilin (Xina) o Civita di Bagnoregio (Itàlia), entre d'altres. I la ciutadania, en general, veu amb bons ulls aquest model? Cada cop hi ha més persones disposades a compartir la seva llar amb viatgers i a allotjar-se amb gent local quan viatgen. A més, ara amb les Experiències, també pot participar gent que no té espai a casa o que prefereix no compartir la seva llar, i tot això acaba beneficiant també als comerciants locals.

Vostè sempre ha defensat la "democratització" del turisme. En què consisteix?

En fer possible que més gent viatgi i es beneficiï del turisme, també estem facilitant que siguin més conscients i responsables del seu rol per fer possible el turisme sostenible. El model d'Airbnb facilita que la major part dels ingressos vagin a parar a les persones i comunitats locals, que a la vegada tributen localment.

Arribarem a un turisme plenament sostenible?

Compartir la llar és l'alternativa més sostenible al turisme massiu, i Airbnb està decidit a donar suport als ciutadans que desitgin compartir les seves llars. El turisme sostenible passa per la diversificació de l'oferta i de les destinacions, i per això creiem que és tan important ajudar que llocs menys turístics com Igualada puguin aprofitar els seus punts forts per atraure turisme de qualitat.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic