TORNAR
PUBLICITAT

Carles Duran: "Ens han assenyalat perquè defensàvem la universitat pública"

Entrevistem Carles Duran, activista anoienc encausat per l’ocupació del rectorat de la UAB

societat
Dijous, 11 gener 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un jove anoienc, Carles Duran Moreno, està acusat junt a unes altres 26 persones, per l'ocupació del rectorat de la UAB el 2013. Als encausats se'ls demanen penes de presó entre 11 i 14 anys i multes de 9.500 euros per persona. La UAB té posada una demanda de responsabilitat civil per uns desperfectes per valor de milers d'euros que haurien ocasionat els activistes que s'hi van tancar. Aquest diumenge Carles era detingut en relació a aquest cas i va passar a disposició judicial. 

Quina és la seva situació judicial a dia d'avui? Quin assessorament està rebent a nivell legal?

La fase d'instrucció ja s'ha tancat i ara entrem en la fase del judici oral. L'assesorament legal meu i dels meus 26 companys el porta un equip d'advocats que segueixen el cas des del principi.

La detenció de diumenge era esperada? Com ha reaccionat la seva família?

La detenció no ens l'esperàvem. No va ser ordinària, en tant que l'ordre de cerca i captura no se'm va notificar, ni a mi ni a les meves advocades. Sobretot, quan nosaltres fem una vida normal, pública, i per tant ens poden notificar de moltes altres formes la citació judicial sense haver de recórrer a una detenció. Respecte a com ens trobem, bé, la repressió afecta a tots i cadascun dels àmbits de la nostra vida. I òbviament, en l'entorn causa un impacte. No tant pel que se'm pot acusar, com pel sense sentit de veure com fan una detenció per defensar la universitat pública.

L'ocupació del rectorat la van fer centenars de persones, per què l'acusació es focalitza en 27?

S'ha focalitzat en 27 persones que eren militants ja sigui del moviment estudiantil a la UAB com del sindicalisme del PAS-PDI. És una ofensiva repressiva contra 27 persones que estàvem significades en la vida política i social del campus i que participàvem de la CAF (Coordinadora Assemblees de Facultat), del SEPC, el CAU (sindicat PAS) i la CGT. En aquest sentit, veiem com vam ser assenyalades d'una forma il·legal, rememorant les llistes negres del franquisme. Casualment, coincidia amb gent que havíem participat d'actes públics com a portaveus o donant recolzament a una llista a les eleccions de la UAB. De fet, s'assenyala a gent que ja no estudiava ni militava a la universitat, com el cas de l'alcalde d'Argentona Eudald Calvo, amb l'objectiu d'alliçonar a la resta de companyes. Com per dir que "lluitar no només no val la pena, sinó que porta greus conseqüències".

L'escrit de la Fiscalia parlava de desperfectes de centenars de milers d'euros. 

El tema dels desperfectes perd tot el sentit ja que, en un primer moment, la responsabilitat civil que es demanava eren 386.000 euros i després la mateixa UAB ho va rebaixar moltíssim, a uns 10.000, i en cap moment han aclarit de què es tractaven aquests desperfectes. L'ocupació va ser pacífica.

També que van impedir l'entrada a treballadors al rectorat. Què hi ha de veritat en aquestes acusacions?

Pel que fa a l'accés al rectorat, en els moments finals de l'ocupació es van tancar tots els accessos. Es van desbloquejar quan van amenaçar de no pagar les nòmines.

Com va transcórrer aquella ocupació? Els activistes defensaven que no s'executés la pujada de taxes, quina era l'actitud del rectorat?

Va ser una tancada pacífica de centenars d'estudiants i treballadores al rectorat per exigir que les mocions aprovades, que eren mocions de sentit comú per tal de millorar les condicions de l'estudiantat, fossin executades. En aquell moment es va valorar esgotar totes les vies institucionals de la UAB per tal d'executar les mesures, i un cop més vam demostrar que quan la democràcia xoca amb els interessos econòmics, no hi ha majories que valguin. En aquell moment vam impulsar una mediació en el rectorat, de fet, la UAB en aquell moment va reconèixer que l'ocupació havia estat sense incidents.

La denúncia la fa la universitat o la vicerrectora Sílvia Carrasco? Hi ha alguna mediació?

La denúncia va ser fet per Sílvia Carrasco, i per la UAB. Sílvia Carrasco, però, va assenyalar directament algunes de les persones que estem imputades. Actualment no hi ha oberta cap mediació. El que  que és cert és que tant la universitat, com Sílvia Carrasco s'han retirat de l'acusació penal. Malgrat que la UAB segueix demanant la responsabilitat civil i que Sílvia Carrasco es guarda el dret d'exigir la civil quan acabi la part penal, i que la fiscalia segueix demanant penes desproporcionades de presó.

Algunes de les persones acusades esteu significades políticament i Sílvia Carrasco també. La situació actual creus que agreuja les posicions?

Catalunya en Comú  ha tret un comunicat valorant el tema i fent una mostra de solidaritat amb les encausades. El tema més aviat és valorar la complexitat del cas, conèixer quina és la realitat interna dels partits, i de quina manera aquesta és materialitza en els diferents pobles on vivim les persones encausades. Hi ha pobles on per exemple s'ha aprovat la moció de solidaritat amb el suport d'ICV; a pobles com Sabadell i el Prat, per exemple, no han donat aquest suport.

Quins plantejaments es fa? Va passar fa 5 anys i ara es parla de presó per uns quants anys més. Quines perspectives té?

La repressió afecta en molts àmbits vitals. Jo ara mateix agraeixo tenir un entorn divers, com el que diumenge va mostrar la seva solidaritat, que m'ha cuidat, i que estic convençut que ho seguirà fent per tal de que això fins que acabi no tingui impacte negatiu a la meva vida ni a la de cap dels 27. És cert però que hi ha plantejaments vitals que costa definir amb un panorama així, però més difícil és assumir que avui la universitat no és l'espai de pensament i formació crítica per la qual van batallar moltes persones.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic