TORNAR

Darío Castañé: "Calia una candidatura com Igualada Som-hi, malgrat les diferències"

Entrevistem Darío Castañé, regidor d’Igualada Decidim

politica
Dimecres, 6 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Darío Castañé ha estat la veu d'Igualada Decidim aquests quatre anys a l'Ajuntament. Ara que la plataforma passa a formar part, des del grup dels Comuns, de la candidatura d'Igualada Som-hi, fem amb ell balanç dels quatre anys com a regidor. Significat com a membre del Partit Pirata dins la confluència, Castañé combina la seva activitat professional com a tècnic en administració de sistemes amb l'activisme. 

Decidim no es presentarà com a tal a la contesa electoral. I Darío Castañé, serà a llistes?

Fa un any a Ràdio Igualada vaig dir que sí que em volia presentar, però el context ha canviat radicalment. M'ho he de replantejar.

Com han estat aquests quatre anys com a representant de l'espai dels Comuns? Com valora el paper de la plataforma?

Han estat quatre anys amb molta feina, també de desgast personal, però hem reintroduït al punt de vista alternatiu, hem fet feina conjunta amb ERC i la CUP i hem establert ponts amb ells. D'això n'hem d'estar contents. El vot no tenia pes davant la majoria absoluta, però la veu sí. Estic content de poder dir que hem pogut ser altaveu de coses que el govern no volia parlar, com el tema del lloguer de pisos per a estudiants. Hi ha estudiants que han de llogar sofàs!

Hi ha hagut governs que han tingut més contestació o fins i tot molta més que l'actual, però. 

Cert, hem de ser realistes. Però hi ha hagut èxit amb coses com la mobilització per l'aigua pública, que hem treballat amb les associacions, moviments socials i altres partits. Hi ha rols diferents també: l'assemblea ciutadana i Decidim Igualada. Ha estat una conjuntura especial també, com a autodeterministes. Però hem sabut trobar un encaix. Hem aconseguit impulsar quelcom... la ciutat no és un paradís. Airbnb ve a vendre l'experiència de ser igualadí i crec que hem tret alguna de les coses que hi ha sota la catifa. 

En quines coses han posat la banya? Han triat aspectes erronis o poc mediàtics?

Bé, hem parlat de la manca de lloguer accessible, del miratge de participació del Rec... que va acabar sent una exposició amb plafons molt ben posadets.

Va parlar del risc de gentrificació de la zona al voltant del Rec, fa quatre anys, a la campanya. Però no hi ha hagut canvis a la zona. Per tant, hi havia motiu per a l'alarma? 

Doncs penso que el problema existeix i pot anar a més si mirem tota la zona sud de la ciutat. Hi ha un miler d'habitatges buits. I la majoria en propietat dels grans tenidors. Si són 1.000 pisos buits estem parlant d'habitatges que podrien acollir unes 3.000 persones. I cal veure com afectarà l'arribada d'Airbnb en aquesta gentrificació. Ja hi ha hagut el fenomen Rec Stores, que també té coses bones. Però creiem que no s'ha escoltat les propostes que fèiem per evitar aquestes dinàmiques, com també la tarifació progressiva que proposàvem amb ERC i CUP, de la que no se n'ha fet cap cas.

Per què no han pogut arribar a pactes amb el govern?

Ens diuen que "no ho podem fer" o "tenim les mans lligades". També que no és competència seva. El tracte personal és bo i moltes vegades "prenen nota" però no avancem. Posen bona cara, "tindràs la documentació"... Hi ha hagut una proposta, per exemple, com un estudi d'accessibilitat amb les voreres a les Cases Barates. L'estudi està fet i porta quatre anys al Consell d'Accessibilitat. 

El posicionament de l'entorn dels Comuns en la qüestió nacional ja era tema de debat el 2015. Darío Castañé individualment es posiciona per l'independentisme, però Decidim és autodeterminista només. I des d'aleshores les postures dels Comuns s'han fet menys explícites i han retrocedit. Com ho ha viscut?

Vam arribar a un acord pel qual no es tindria només l'eix nacional en compte. Cadascú és del seu pare i la seva mare. Jo tinc la meva opinió particular, però en el context nacional miràvem de tenir una perspectiva més ampla. Per exemple, l'1-O ja no era només una votació, era cosa de drets bàsics. La policia no només va colpejar independentistes. Reivindico també aquells que van rebre cops i van votar que 'no'. 

Posem per cas, amb menys resposta, però hi va haver el Multireferèndum el 2014, on Pirates va posar urnes i va col·laborar. Aleshores la Generalitat va voler treure les urnes, recordeu? Política és parlar de tot. La judicialització és vergonyosa i per això Decidim ha donat suport a totes les mocions en defensa dels drets civils i l'autodeterminació.

I Igualada Som-hi, com es posicionarà?

Hi ha moltes qüestions municipals independents de l'estructura d'estat que tens darrere. Els serveis públics com la neteja, l'educació, l'assistència... Encara que aconseguim ser independents no lligarem gossos amb llonganisses. Hi ha moltes qüestions que no depenen del context supramunicipal i volem incidir en això.

Però a Som-hi coincidirà un partit -PSC- que recolzava fa dos anys els pressupostos del govern d'Igualada i una formació que s'arrenglerava amb altres forces i feia un front comú.

Som-hi dóna suport a Jordi Cuadras, no promovem la candidatura. Igualada Oberta són gent ciutadana sense filiació política. Crec que Som-hi reflecteix part del que és Decidim. Tenim gent d'ICV i EUiA, que no són el mateix. Després, hi ha Pirates, que estem a favor que s'implementi el mandat de l'1-O, per exemple. Hi ha Podem... Penso que com a companys de viatge es pot tenir a molta gent de l'esquerra. El PSC té dret a prendre camins nous a Igualada.

I, jo, per la meva part, crec que no s'han de tancar ponts amb altres grups. Comuns va decidir això com a assemblea, no Darío Castañé com a persona. Jo era un més. Altra cosa és el que jo faci després.

Aleshores, s'hi sent còmode amb Igualada Som-hi?

Calia una candidatura àmplia, encara que hi hagi contradiccions i diferències, és clar. Veig amb bons ulls, però tinc el meu bagatge. I política n'hi ha molta, no només a l'Ajuntament. Crec que a l'Ajuntament d'Igualada no se'n fa, de política. No s'ha eixamplat la participació de la gent, que es faci seva Igualada, no només que l'estimi, que el poble treballi la seva ciutat i en participi políticament. És un govern tecnòcrata, funcionarial. Amb tot el respecte per als funcionaris, que fan una feina excel·lent.

Decidim es va presentar com a esquerra rupturista... i Igualada Som-hi reivindica l'obra de l'Entesa, que pactava pressupostos amb el PP i volia impulsar outlets. Es podran conciliar?

Sí, perquè al cap i a la fi, als municipis són persones i no tant els partits.

És que Jordi Cuadras ha reivindicat l'obra de l'Entesa.

Sí, però en el sentit de transformar una ciutat eminentment conservadora. Hi ha coses de l'Entesa que veig positives i altres que no, és clar. Però l'Entesa era rupturista amb el que era Igualada. També hi ha el temps. La participació ciutadana no s'entenia de la mateixa manera que ara. Crec que aquells anys es va generar una nova mentalitat. Hi havia les societats municipals, que són un instrument per fer política, no quelcom dolent en si.

O el World Trade Center.

(riu) No em sembla bé això, com es va portar. Hi ha coses que no m'agradaven. Però amb l'aportació de Comuns, crec que podem introduir a Igualada Som-hi nous criteris i fer valer el nostre pes: feminitzar la política, iniciatives rupturistes i governar obeint. 

 


3 Comentaris

P

Pau O.

Igualada

7 de febrer 2019.17:25h

Respondre

Em sembla fantàstic que a Igualada la mirada oberta i l’acord, siguin els elements que marquen el rumb de la política municipal!
Gràcies per la feina feta Dario!

R

Ramona Vila

6 de febrer 2019.15:52h

Respondre

”Decidim es va presentar com a esquerra rupturista... i Igualada Som-hi reivindica l’obra de l’Entesa, que pactava pressupostos amb el PP i volia impulsar outlets. Es podran conciliar?
Sí,... Llegir més perquè al cap i a la fi, als municipis són persones i no tant els partits.”

i les comunitats no són persones? y la europea?

R

Raphanus brassica

Igualada

6 de febrer 2019.13:18h

Respondre

Algunes coses curioses o que no acabo d’entendre:
-A l’entrevista fa referència a posicions conjuntes amb ERC i CUP en l’anterior legislatura, però al final acaben aliats amb PSC (i... Llegir més independents).
- ”Som-hi dóna suport a Jordi Cuadras, no promovem la candidatura”. ”El PSC té dret a prendre camins nous a Igualada”. Com justificar que anem amb els socialistes, però...
-”Calia una candidatura àmplia, encara que hi hagi contradiccions i diferències, és clar”. A les anteriors eleccions ERC+CUP = 24%, PSC = 12%. Si bé és cert que no sabem l’impacte d’una iniciativa personalista com la de Jordi Cuadras.
- I sobre com superar les contradiccions o diferències ideològiques: ”al cap i a la fi, als municipis són persones i no tant els partits”. D’acord, però per més empatia que hi hagi has de saber d’entrada com afrontaràs aspectes de fons importants (com donar o no donar suport a uns pressupostos en l’anterior legislatura).
No tinc ni idea dels intents o contactes previs que hi ha hagut per intentar altres fórmules de canditatures conjuntes. Però en tots cas els arguments de l’entrevista els trobo fluixos.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic