TORNAR

Eva Pedraza: "No es pot subordinar la independència a unes sigles, ja hem vist aquesta pel·lícula"

Entrevistem a la igualadina Eva Pedraza, membre del Consell Nacional de la CUP

politica
Dimecres, 28 febrer 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La igualadina Eva Pedraza és una de les presències anoienques al Consell Nacional de la CUP. En un moment determinant per la formació del nou Govern de la Generalitat, en el que el projecte independentista es posa a prova davant els obstacles que imposa la llei espanyola, el suport de l'esquerra independentista serà decisiu per consolidar un govern. Pedraza respon a les preguntes d'Anoiadiari poques hores abans de la sessió d'investidura, quan sona amb força el nom de Jordi Sànchez -tampoc acceptat pel govern espanyol- i queda per decidir el paper d'altres actors clau.

Estem en una setmana decisiva –ara sí- per l'elecció d'un nou Govern. Quina és la postura de la CUP?

Bé, no han canviat els preceptes. A la darrera Assemblea Nacional de la CUP, es va aprovar que secundaríem un govern amb un projecte clarament rupturista i de no ser així, no hi donaríem suport. Ara com ara els projectes presentats tant per ERC com de JxC s'emmarquen en la gestió autonòmica i per tant s'està lluny d'un acord, si hi ha avenços en aquest sentit, la postura final de la CUP CC es resoldrà al Consell Polític pertinent.

Convenç el nom de Jordi Sánchez?

Això no em correspon valorar-ho a mi particularment. Serà la militància de la CUP CC la que prengui aquesta decisió si es dóna el cas.

Hauria de ser el president algú que no fos Puigdemont? Si no ho és ell, no es desvirtua el que es va fer l'1-O i fins i tot el triomf del 21-D?

La investidura de Puigdemont només té sentit com a embat contra l'estat espanyol, si el seu projecte és per implementar el mandat sorgit de l'1-O i del 27-O, i per tant, contempla com a mínim, un procés constituent que conclogui en un multi referèndum. Si el projecte que vol desenvolupar resta a l'autonomisme, serviria de ben poc una investidura simbòlica.

Junts per CAT i ERC, segons ha transcendit en els mitjans, estan pactant el repartiment de les conselleries. En canvi, no s'explicita què es farà per implementar la República. Se sent còmoda la CUP-Crida Constituent amb això?

Les respostes anteriors ja deixen veure quina és la postura de la CUP CC al respecte. Entenem que el moviment independentista és viu, segurament més viu que mai un cop li hem vist la veritable cara a l'estat espanyol. Però el projecte de partits pot fracassar fàcilment si la disputa no és per la sobirania de Catalunya sinó per aconseguir l'espai de partit hegemònic de l'independentisme autonòmic. Aquesta pel·lícula ja l'hem vist massa vegades, primer amb Pujol, després amb Mas... Nosaltres no hi entrarem en aquesta pugna d'interessos de partit. La independència no pot supeditar-se a unes sigles, és més important el què que no pas el qui. Els partits hem de tenir molt present que es tracta d'un moviment popular que supera les lògiques institucionalistes.

La solució d'un president aquí i el Consell de la Presidència a Brussel·les com la veuen?

Fins al moment actual les propostes que hem rebut en aquest sentit les han canviat els mateixos proposants en últim moment, per tant, esperem que ERC i JxC ens facin una proposta clara.

Quines mesures 'farien República'? Quins 'inputs' es reben dels altres partits del camp independentista per avançar?

Per nosaltres aquestes mesures impliquen recuperar el control dels sectors estratègics de l'economia i l'energia, creació d'un poder financer propi, creació d'una xarxa pública de telecomunicacions, un pla de xoc contra la pobresa que superi els límits autonòmics, l'expropiació de pisos buits en mans dels bancs rescatats amb diners públics per crear un parc públic d'habitatge o desenvolupament d'un procés constituent entre altres...com he dit abans, les propostes que ens arriben són molt de mínims.

Senten que va ser un error no defensar la independència a partir del 27 d'octubre, vist com ha reaccionat el poder espanyol?

Hem de tenir en compte per una banda que els governs successius que tenien el compromís electoral de crear les estructures d'estat per poder implementar la República Catalana a partir de la seva proclamació no van fer els deures i no existien les condicions de possibilitat per endegar-la, i per altra banda aquests mateixos governs van confiar d'una forma naïf, per dir-ho d'alguna manera, que l'estat espanyol articularia una proposta de diàleg per sortir de l'atzucac polític. L'estat espanyol mai ha demostrat o insinuat aquesta intenció i per tant, penso que es va deixar més espai a aquesta possibilitat del que hagués estat prudent.

Hi haurà mobilitzacions als carrers de nou?

Imagino que la gent es mobilitzarà en funció de com avancin aquests dies. Cal recordar però, que hi ha mobilitzacions convocades pels dies vinents com són les concentracions en suport al model educatiu català el pròxim dia 28 ò o la convocatòria de les treballadores de les càrnies d'Osona per la fugida de Catalunya de les empreses Esfosa i Le Porc Gourmet per tal d'incomplir de la llei catalana de cooperatives, 500 treballadores poden perdre el seu lloc de treball.

De cara a les municipals, seria positiu cercar algun tipus de front ampli per tenir algunes alcaldies grans?

Cada realitat municipal és diversa. Seran les Assemblees municipals les qui decidiran com concorren a les pròximes eleccions del 2019.

 


1 Comentaris

a

antoni

igualada

28 de febrer 2018.06:34h

Respondre

a veure, Senyora regidora de la CUP, i vosaltres amb 10 diputats abans podíeu canviar el que havia de ser el president de Catalunya? us vau inventar una votació de més de 4000 persones amb empat?... Llegir més això es creible?

si tots els vostres votants l’haguessin sortit a defensar a partir del 27O o el dilluns 30O potser hagués canviat alguna cosa, on estàveu aquells dies?

si voleu treballar pel país eixampleu la base, els votants de podemos haurien de ser vostres, que l’extrema esquerra es preocupi de l’extrema esquerra que no és republicana, i el centre-esquerra i el centre-dreta que ho facin també que sembla que els hi va millor.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic