TORNAR
PUBLICITAT

Fermí Capdevila: "Als cursos del Centre Cívic de Fàtima, hi vénen un 85% d'igualadins d'altres punts"

Entrevistem Fermí Capdevila, regidor d’Entorn Comunitari de l’Ajuntament d’Igualada

societat
Dissabte, 11 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dissabte, Igualada gira els ulls cap a un dels seus sectors 'oblidats' durant anys i que des de fa 22 anys compta amb un equipament cívic que ha capgirat la visió del barri des de la resta de la ciutat, i també ha significat una injecció de vida i autoestima per Fàtima. A partir de les 11, se celebren els actes al Centre Cívic. D'aquest aniversari, en parlem amb Fermí Capdevila, tinent d'alcalde d'Entorn Comunitari.

Quin ha estat el paper del Centre Cívic de Fàtima per canviar la percepció del barri entre els igualadins? Quin efecte ha tingut entre els propis habitants del barri?

El Centre Cívic de Fàtima, des dels seus inicis, va tenir un doble objectiu: apropar el barri a la resta dels igualadins i que esdevingués un punt de nexe entre les entitats i veïns del barri amb el seu Ajuntament. Els dos objectius s'han assolit. D'una banda, perquè un 85% dels assistents a les activitats que promou provenen d'altres indrets de la ciutat i la comarca i, per tant, és un equipament de proximitat per al barri però també per la resta d'Igualada, amb iniciatives ben consolidades com el 'Fàtima té salsa'. I,de l'altra, perquè l'equipament ja és la seu de la gran majoria d'entitats del barri i espai de trobada dels avis i les àvies a través del casal o de grups de trobada, com per exemple el de les Grans Dones de Fàtima.

La funció social del centre, desplegar activitats pels veïns i atreure altres col·lectius s'ha d'ampliar amb més opcions? és primera opció per algun tipus d'acte malgrat la seva posició geogràfica?

Actes com el 'Fàtima té salsa', que ja hem comentat, han esdevingut un "clàssic d'estiu" a la ciutat que molts igualadins ja esperen cada any. Les activitats no estan pensades exclusivament pels veïns, sinó que tenen una ambició d'arribar més enllà. Tot i això, en molts moments s'han realitzat projectes de treball comunitari tenint en compte necessitats que han expressat les pròpies entitats del barri, com ara l'espai de deures per infants. També hi ha esdeveniments únics que no es realitzen enlloc més, com els actes al voltant de la Setmana Santa que organitza la Confraria de Fàtima o l'homenatge a la Virgen del Rocío, al mes de juny, organitzat per l'associació del barri que porta aquest nom. El barri, paral·lelament, també ha esdevingut centre neuràlgic d'esdeveniments esportius, com per exemple el Vòlei Sorra al Parc de Valldaura.

A les portes d'un tercer centre municipal, el model de Fàtima s'exporta al final a tots els barris?

El futur Centre Cívic Nord, que ara mateix es troba en plena fase de definició d'usos, no té aquesta necessitat que sí que tenia el de Fàtima quan va ser creat, no necessita actuar com a nexe entre un barri i el conjunt de la ciutat. A priori el veiem com un equipament cívic municipal similar a l'Espai Cívic Centre, que ofereixi una àmplia gamma d'activitats, espais i alternatives, tenint en compte que donarà cobertura a pràcticament tota la meitat Nord de la ciutat, que actualment presenta una mancança important de recursos d'aquesta mena.

S'ha pensat en portar serveis municipals al barri o almenys delegacions, com ja hi ha a l'Espai Cívic Centre?

El fet que hi hagi serveis a l'Espai Cívic Centre no respon a cap distribució entre els diferents centres cívics, obeeix al fet que aquest edifici és seu de regidories com Qualitat Urbana o Acció Social i Igualtat, entre altres. Per tant, no, no es contempla ara mateix aquesta possibilitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic