TORNAR

Jaume Catarineu: "El valor del bitcoin en concret és eteri, es basa en la confiança"

Parlem amb Jaume Catarineu, president de TIC Anoia, sobre les criptomonedes

societat
Dimecres, 30 maig 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els bitcoins són aquest 2018 en boca de (quasi) tothom. Les monedes virtuals o criptomonedes han aparegut com un tema d'interès públic i el seu ús està proliferant, però aquesta difusió no és exempta de polèmica. La seva cotització s'ha multiplicat de manera exponencial, però hi ha hagut casos de pèrdues econòmiques sensibles. Amb Jaume Catarineu, enginyer superior informàtic, de l'empresa Ubiquat, i president de TIC Anoia, parlem dels perills i les oportunitats que sorgeixen amb els bitcoins i les criptomonedes, en general. Llança un missatge clar sobre els tokens: "Emprenedors del món, endavant els tokens! la innovació us espera"

Hem sentit a parlar molt de bitcoin, però hi ha altres criptomonedes? D'on surt la idea?

N'hi ha milers! Tots els sectors de l'economia tindran un o més criptomonedes que els dinamitzaran. De fet, a nivell particular aviat ens acostumarem a usar-les per pagar. Serà tan normal com ho és ara usar diverses xarxes socials. Hem d'entendre que la tecnologia 'blockchain' ens permet, per primer cop a la història d'Internet, que puguem transmetre valor digitalment i sense confusió. Crea un registre únic, com un llibre de comptabilitat en el que podem apuntar qui té què i qui dona què. Això és molt bo perquè podem intercanviar-nos diners, però també propietats o certificats. Això ve a revolucionar la nostra manera de fer negocis i la nostra identitat.
 
Les unitats d'intercanvi es diuen tokens, i poden ser útils per diferents usos. Poden servir per tenir dret a votar, o per comprar béns i serveis o fins i tot per rebre beneficis d'una empresa. Així, per exemple, si ets un emprenedor que té una idea de negoci pot crear els teus tokens i associar-los al funcionament futur de l'empresa. Si la gent creu en el teu projecte (ja sigui social, industrial o de serveis), voldrà comprar ara els teus tokens. Comprant-los ajudarà a finançar-te (i per tant a fer el projecte real), i després podrà per exemple usar els tokens contractant el teu producte/servei, votant en certes decisions o rebent part dels beneficis de l'empresa.
 
No hi ha banc central o país darrere el bitcoin. Com se'n coneix el valor? Tots tenen el mateix valor? Fins a quin punt és volàtil? I qui ho controla?
 
No hi ha cap banc central. Els bitcoins neixen de la pròpia cadena de blocs (o 'blockchain'). Són el premi per cada nou bloc que s'afegeix al final de la cadena. Milions d'ordinadors estan fent càlculs matemàtics contínuament per trobar un nou bloc que encaixi bé al final de la cadena preexistent. El protocol bitcoin està pensat perquè es trobi un nou bloc cada 10 minuts aproximadament. La cotització d'un bitcoin és completament lliure. Mentre hi hagi gent disposada a comprar-ne, el preu pujarà. I al revés. Si algun dia ningú li troba sentit, el preu caurà a zero. Com que al darrera del 'blockchain' no hi ha cap actiu físic, només la pròpia cadena, és complicat saber el valor o utilitat que realment té, i per això el preu pot pujar i baixar molt.
 
La sèrie 'Big Bang Theory' dedica un episodi al tema dels bitcoins i parla de la mineria? Què són? Té a veure en com es fan les transaccions?
 
Sí, totalment. Les transaccions que fan els usuaris que participen d'una moneda són ordres de pagament que s'emmagatzemen en els propis blocs del blockchain que la suporta. Un miner és un ordinador que agafa les transaccions, les empaqueta en un bloc i comença a fer els càlculs matemàtics amb l'esperança de trobar una manera perquè aquest bloc que ha construít "encaixi" amb el darrer de la cadena. Si ho aconsegueix, actualment guanya com a premi uns 12 bitcoins (uns 90.000 euros!) més les "propines" que les transaccions poden deixar a aquell que les ha inclòs en el seu bloc. Durant molts de temps es podien minar bitcoins amb un ordinador d'estar per casa, però avui en dia calen milers d'ordinadors molt potents per tenir una mínima possibilitat de ser el primer que troba un bloc que "encaixi".
 
Quantes persones a l'Anoia poden estar familiaritzades amb aquesta criptomoneda? És cada cop més popular?
 
No fa gaire era un tema reservat als "frikis". Avui en dia, amb l'impacte als mitjans de comunicació ja és vox populi. Qui vulgui, pot anar a un portal de compra-venta de monedes (casa de canvi), donar-se d'alta i arriscar-se. Com que no és una ciència certa, no deixar de ser com una aposta esportiva, a on no sempre guanya el que sembla millor. A més, per comprar i vendre bitcoins no cal ser informàtic. Ara és tan senzill com donar-se d'alta a una casa de canvi i pagar amb la targeta de crèdit.
 
Què són les cases de canvi?
 
Són pàgines web que et permeten, de manera relativament fàcil i còmode, tenir un 'wallet' amb diferents tipus de criptomonedes. Per una banda fa molt fàcil l'accés, però per altra cal anar en compte. Perquè encara que protegeixis el teu compte de la casa de canvi amb contrasenya, ells conserven les teves autèntiques claus privades que permeten operar sobre els diferents 'blockchains'. Així, pot passar (i de fet ha passat uns quants cops ja) que un hàcker entri en la casa de canvi i et robi les teves criptomonedes. El sistema més segur? Tenir el que s'anomena un cold wallet, o sistema "offline" d'emmagatzematge de claus. En vénen com a clauers USB, i a un preu raonable.
 
Per què guardar tants anys bitcoins pot produir beneficis?

Perquè el seu valor està basat en una cosa tan etèria com la confiança. El 2010 es van comprar dues pizzes per 10.000 bitcoins. Aleshores no valien res, i segurament el pizzer devia ser amic del noi que havia minat 10.000 bitcoins a casa seva. El valor que li va donar a la criptomoneda va ser ínfim i per això li va demanar 10.000 unitats. Però ara bitcoin està suportat per un blockchain amb milions d'ordinadors, i això li dona molt de valor. Si el pizzer els ha conservat, avui en dia podria vendre'ls per més de 73 milions d'euros!!! Perquè a l'inici un bitcoin no valia res i de res a algo, el salt és molt important.

En Warren Buffet diu que el bitcoin és un fals miratge, que només té sentit perquè qui el compra espera vendre'l a un comprador posterior que li pagui més. La típica bombolla que quan esclati farà que no valgui res. Per altra banda, hi ha inversors que diuen que bitcoin esdevindrà la moneda reserva mundial, en substitució de l'or, i que per tant en un futur proper podrà arriba a valdre perfectament 2.000.000 euros cada unitat de bitcoin.
 
Invertiries en bitcoins? O si ja ho has fet, ho aconsellaries a algú?
 
És difícil de dir. Jo personalment no hi he invertit. Al meu parer, el bitcoin és massa inestable com per invertir-hi grans quantitats de diners. Crec que és molt millor invertir en tu mateix. En el teu projecte, allò que creus i saps. I més ara, que gràcies a les criptomonedes, podem fer partícips als demés del teu projecte. 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic