TORNAR

Joan Tristany: "El Rotary Igualada ha d'arribar a més gent"

Avui parlem amb Joan Tristany, president actual del Club Rotary Igualada

gent
Divendres, 22 gener 2016. 03:00. Cora Muntané Morera.
D'un cop d'ull

Aquest diumenge té lloc el 21è concert del Club Rotary Igualada, una activitat que el Club duu a terme anualment. Per això ens apropem al món del Rotary, a través del seu president actual, l'igualadí Joan Tristany. Ell explica els valors i els reptes de l'entitat d'aquest 2016: "Treballarem per canviar la mirada de la gent i donar a conèixer la voluntat que el Rotary promulga: servir a la comunitat".

Què és ser del Club Rotary?

Ser del Rotary és fer quelcom per la societat. Jo sempre he estat una persona activa, vinculada en diverses associacions de la ciutat, i ara fa sis anys que sóc membre del Rotary.

Per què algú hauria de voler formar-ne part?

A algú que volgués entrar li diria que hi ha tres motius principals il·lusionants: en primer lloc, poder formar part d'una organització que té una forma de treballar a nivell mundial. En segon lloc, treballar per la ciutat i, per últim, fer-ho per la gent jove, perquè pugui tenir un futur millor.

Com podria entrar al Club algú de fora?

Funciona per invitació. És un soci qui proposa a la resta del grup i normalment s'accepta tots els interessats. Només cal ser una persona amb interès per la societat, el coneixement, etc. S'han de pagar unes quotes que són, en definitiva, una aportació per al projecte general del Rotary.

Crec que la gent ens ha de conèixer més. Estem parlant d'una organització que té 110 anys d'història, i segurament molta gent ho desconeix.

Sovint se sent que és un Club hermètic? Quina opinió creu que tenen els igualadins del Club que presideix?

Crec que la gent ens ha de conèixer més. Estem parlant d'una organització que té 110 anys d'història, i segurament molta gent ho desconeix. I potser ens hem de culpar perquè no ho hem sabut explicar. Però, al marge del que pensi la gent, voldria aclarir que Rotary és una organització al servei de la comunitat que impulsa actes per ajudar les entitats que ho mereixen, per aportar coneixement i fa un gran treball amb el jovent. Amb els joves cada estiu fem programes a nivell mundial, i donem un premi als tres millors estudiants, juntament amb l'Ajuntament d'Igualada i la universitat.

Estem intentant treure les etiquetes que molta gent ens posa, perquè sí que som tots empresaris o professionals, però no som elitistes. De fet, fem conferències cada mes i estan obertes a tothom.

Quina relació s'estableix entre els integrants del Club?

El president anual marca un programa de treball i planifica activitats, i els socis col·laboren per complir els objectius de l'any, com poden ser donar-se a conèixer més o fer més socis, per exemple.

Creiem que l'objectiu de Rotary és treballar per la gent, no contra la gent.

Per què no tracteu de política ni de religió a les conferències que organitzeu?

Rotary és la suma de gent de tot el món, i al món hi ha diverses maneres de veure la política i moltes religions. Creiem que l'objectiu de Rotary és treballar per la gent, no contra la gent.

Quina opinió té d'Igualada el Club Rotary?

El Club ha de col·laborar en tot el que sigui necessari pel bé de la ciutat.

Quants socis són?

Ara som 25 socis.

Hi ha gent jove?

A Igualada, després de Jove Cambra ve el Rotary. Són dos estaments diferents, però representa que JCI és fins als 40 anys i llavors Rotary comença a aquesta edat.

Aquest diumenge té lloc el concert solidari anual del Club que, enguany, destina els fons recaptats a l'Hospital d'Igualada. Per què es destinen aquí?

Tots els concerts sempre tenen un objectiu solidari per recaptar fons, i aquest any, la 21a edició del concert, hem cregut que l'Hospital també havia de rebre un reconeixement. Sabíem que des de l'Hospital fan molts projectes n quant a recerca i d'àmbit social. Parlant amb el doctor Ramon Sellarès vam valorar que el donatiu tenia sentit que es destinés a la sala on s'administra la quimioteràpia, perquè ara hi manca privacitat.

Vam creure que el projecte s'ho valia i és per aquest motiu que, des del Club, aquest any recaptarem diners per això. Creiem que l'Hospital d'Igualada té un nivell professional alt en aquesta matèria i volem donar-ho a conèixer.

El concert d'aquest any és un reconeixement a tots els professionals que tenim a l'Hospital. 

Com es decideix el destí dels fons que es recapten?

Decidir l'entitat que rebrà els fons no és fàcil per a nosaltres. En definitiva, qui acaba escollint l'entitat és el president de cada any. Crec que enguany no deixa de ser un reconeixement a tots els professionals que tenim a l'Hospital. 

També es recaptaran diners per eradicar la pòlio. Per què?

La pòlio és un programa a nivell internacional, de fet és el programa cabdal de l'organització, que va néixer amb la finalitat d'eradicar la malaltia al món. El 2015 es van complir 30 anys del programa Pòlio Plus i, en aquest temps, s'ha aconseguit eradicar-la gairebé per complet. Va ser un projecte que va començar Rotary i s'hi van anar sumant entitats. A Àfrica ara ja no n'hi ha, només en queda en alguns indrets de Pakistan i d'Afganistan, però estem a les acaballes del projecte.

En acabar el concert de diumenge posarem unes bústies i tot el recaptat anirà al projecte Pòlio Plus. Pensa que amb 1€ compres dues vacunes, és a dir que amb contribució molt petita es pot fer molta feina.

Què representa aquest acte, el concert anual, pel Club Rotary?

Fa 20 anys que fem el concert i per a nosaltres és l'acte més significatiu de l'any, és on esmercem més esforços.

Com és la resposta de la ciutat davant del concert anual?

Estem molt contents, i ho demostra el fet que ja sigui la 21a edició.

Per què aposten per una orquestra amb vinculació igualadina?

Igualada ha tingut els seus alts i baixos però potser ha estat una de les més afectades per la crisi i canvis econòmics i jo sempre he sigut del parer que Igualada té molt bons professionals que, per guanyar-se la vida, han hagut de marxar fora. I tenia clar que una Orquestra com Terres de Marca es mereixia ser reconeguda per la ciutat, i com no el seu director d'orquestra igualadí, en Daniel Mestre, que s'està guanyant la vida arreu del món. La Concepció Ramió i el Josep Mindán en van ser els fundadors. 

Poseu un preu tancat a l'entrada o el donatiu per l'Hospital és lliure?

No, sí que posem un preu. Són 25 euros, i l'entrada es pot comprar a l'Art de la Llum o el mateix dia del concert, aquest diumenge 24 de gener, a la taquilla del Teatre Municipal de l'Ateneu. El concert començarà a les 18h.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic