TORNAR

Johnny Acevedo: "Al desert, després de deu hores sobre la bici, els corredors volen parlar amb algú"

Entrevistem Johnny Acevedo, igualadí que ha estat a l’equip mèdic de la cursa Titan Desert

esports
Dissabte, 16 juny 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La Titan Desert porta cada any a centenars de ciclistes al desert del Marroc, per submergir-se sis dies en una prova que travessa més de 600 quilòmetres de l'Atlas. L'empresa anoienca Cardiosos fa la supervisió mèdica de la prova. Enguany s'hi han desplaçat 12 tècnics i entre ells un igualadí, Johnny Acevedo, en la que era la seva primera experiència com a professional a la Titan Desert.

Com li proposen d'anar al desert?

Des de fa anys hi ha un conveni entre Cardiosos i la Titan Desert. L'any passat no hi vaig poder anar i em dedicava a fer el seguiment des de Catalunya. Aquest any per fi hi he pogut anar 'in situ'.

Quant temps dura la prova? Quants dies van estar a la zona de l'Atlas?

Són sis etapes, però hi havíem de ser des de tres dies abans. Portàvem 12 baguls de material, de tota mena, per fer el monitoratge dels participants i atendre'ls. Anàvem amb cinc vehicles. Requeria molt temps desplegar aquestes eines i classficar-les, preparar les infraestructures. Això era tan laboriós com el seguiment de la pròpia carrera.

Entre les funcions que tenia l'equip mèdic, calia vetllar també per l'alimentació?

No, aquesta part no la vigilem. L'organització de la Titan Desert en aquest aspecte va difondre un vídeo on clarificava les principals recomanacions i de què es pot fer i què no. 

Quins casos es trobaven? Quina era la funció principal?

Principalment fem treball físic, és clar, però ens esmercem molt en el treball psicològic també. Estem parlant d'una prova que transcorre durant hores al desert, amb molta calor, en condicions extremes. Alguns d'aquests participants corren sols. Al capdavall de la jornada tenen ganes de parlar, de sentir escalf, perquè han estat deu hores sobre la bicicleta. A 40 ó 45 graus centígrads. Agraeixen qualsevol ajuda, ja sigui una mica d'ombra durant l'etapa o parlar amb algú. Per això, hi ha una relació molt pròxima amb els corredors. El personal mèdic ens sentim valorats i estimats.

Quantes atencions diàries es fan?

L'equip mèdic érem 12 persones. La xifra de cures diàries era d'unes 250. El cert és que tenim un grau de feina molt alt. 

Aquestes atencions són caigudes?

Contusions i caigudes, sí, però també problemes a la pell o llagues. Hi ha casos de deshidratacions, vòmits i intolerància a alhuns aliments.

Totes les etapes eren per zona desèrtica?

De les sis etapes, les dues o tres primeres eren a l'Atlas, en plena muntanya. Dormíem a 2.200 metres, en una zona sense vegetació, pràcticament. Després, la part final, eren en zona de sorra i dunes.

Quina part era més dura?

Totes eren complicades. La diferència era que en la part inicial, el risc per als corredors eren els desnivells, de molta duresa; les darreres etapes, a 45 graus, amb molta calor i amb el cansament acumulat i els problemes d'hidratació, se'ls hi podien fer molt llargues. Ara bé, parlem de gent que acostuma a tenir experiència i el seu cos s'ha adaptat. Són homes i dones molt entrenats. El factor psicològic i l'alimentació tenien una importància diferencial.

En aquests deserts del Marroc hi ha molta oscil·lació tèrmica? 

No va fer fred especialment. En aquest sentit, no hi havia cap treball extraordinari d'adaptació.

En la darrera etapa, apareix el cansament acumulat, en els corredors?

No, al contrari! Quan acaba la cursa, ja ningú té mals (riu). Saben que l'endemà podran descansar i els mals s'esborren de cop. 

Per l'any que ve, li queden ganes de repetir?

M'agradaria repetir, sí! És molt enriquidor. No té res a veure amb les coses que es fan aquí. El que es viu allà, l'hospitalitat de la gent... et deixa empremta.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic