TORNAR

Jordi Servitje: "És important veure com la teva feina és reconeguda"

AnoiaDiari parla amb l’alcalde de Veciana, Jordi Servitje, sobre una dècada de govern al petit municipi anoienc

gent
Dijous, 22 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Enguany, Jordi Servitje compleix deu anys com a batlle de Veciana, un municipi en una situació geogràfica que el situa a cavall entre el nord de la comarca i la Conca d'Òdena. De les diferents actuacions al municipi que recorda amb més encert han estat els equipaments amb punts de llum a les masies, el retorn que ha suposat la implementació del parc eòlic o inversions concretes en algun dels nuclis disgregats, com la seu d'Art Ecclesia a l'església de Santa Maria de Segur de Veciana, inaugurada el passat 2015. Declara estimar el poble, sentir-se estimat per la gent de Veciana i de tot allò que en el municipi funciona, no moure'n ni una engruna, com el format que des de fa anys es manté per la festa major, concretament l’onzena que Servitje viurà com a alcalde.

Quins són els objectius principals d'aquest mandat?

Cobrir totes les necessitats bàsiques dels veïns del municipi. Un dels projectes principals és l'arranjament de camins. Són 106 quilòmetres de vies de les quals prioritzem els d'ús diari. És un projecte que continuem duent a terme des de la legislatura passada, juntament amb la instal·lació de plaques solars a les masies, una de les obres dels últims anys que ha estat més ben rebuda. Poder equiparar els grans nuclis urbans amb el tema de l'enllumenat públic sent un municipi petit és un gran èxit. La gent està molt contenta. Veure un punt de llum a cada masia dóna més sensació de població, de seguretat i de municipi. Així que continuarem amb els dos projectes: el de camins i el d'enlluernament. Fa temps que s’organitzen molts cursos de cuina, manualitat, els assajos de caramelles…, i tot en llocs molt improvisats, sempre anem com podem. És el moment de dotar el municipi d’un local social i poder reunir als habitants de Veciana. Necessitem un lloc confortable i accessible per dur a terme totes aquestes activitats.

Per tant aposta per la comoditat i el benestar del poble no?

Sí, se'ns dubte. Sempre hem apostat pels serveis bàsics com l'aigua i els camins, però sempre en la línia de millorar la qualitat de vida de la gent. Per tenir més motius per quedar-nos, des de l'ajuntament volem aconseguir unes bones connexions a nivell de carreteres i també de les TIC.

Què fa que aquest mandat sigui diferent als anteriors?

Que cada vegada estem assolint més coses. Amb un municipi de 190 habitants on part de la població és gent gran, amb 39 quilòmetres quadrats i a on les activitats principals són l'agricultura i la ramaderia, no et planteges fer un municipi industrial o comercial. Arriba a un punt en què no saps si creixeràs però et vols mantenir i millorar el nucli i els serveis bàsics, perquè la gent que hi som visquem cada vegada més bé.

No tenim una línia estratègica de legislatura, tractem els temes van sortint sobre la marxa. Quan veus que vas assolint objectius i que gent de fora veu millores, t'adones que has treballat per la qualitat de vida de la gent. Durant cada legislatura tens un afegit més i et mous amb les necessitats del poble per donar-hi resposta. Un factor molt important és que els veïns i veïnes de Veciana visquin millor i es sentin orgullosos. Arreglar racons bonics, històrics i conservar el què tenim és la primera peça a moure perquè la gent s'estimi el lloc i per guanyar més sector turístic. El 2015 vam restaurar un edifici que estava en ruïnes al centre del poble per fer-hi el centre d'interpretació del patrimoni religiós de l'Anoia. Un edifici que en un temps hagués fet nosa el vam aprofitar i de retruc hem aprofitat l'edifici per organitzar-hi altres activitats.

Creu que hi ha molt orgull de ser de Veciana?

Jo penso que se n'està fent, és un municipi molt complicat de cohesionar perquè tenim cinc nuclis de població, Veciana, Sant Pere del Vim, Santa Maria del Camí, Montfalcó el Gros i Segur. Cada un d'ells té les seves masies, la seva església, el seu cementiri, la seva xarxa d'aigua, amb les seves arrels i la seva història. Són 5 pobles en un de sol. Al llarg dels últims anys s'ha treballat la cohesió. Des de l'any 1996, cada Pasqua es reuneix gent de tots els nuclis per assajar i fer cantades junts. Estem començant a fer molta cohesió i municipi. Tot i així, des de l'ajuntament sempre repartim les millores de forma igualitària a tot arreu. Com a alcalde no tinc prioritats, tots els nuclis són igual d'importants. Ara bé, sí que puc dir que la gent de Veciana se sent orgullosa del seu municipi, primer de tot del seu nucli, però també del seu municipi. Al nucli de Segur, durant el mandat passat hi vam abocar un milió i mig d'euros i la gent està molt contenta, gent de tota la vida que em diuen que mai s'imaginarien les renovacions que s'han fet.

Moltes vegades són de fora els què ens parlen d'allò bonic que tenim a casa, mentre nosaltres no ho apreciem. La gent de fora ha vist un canvi a Veciana. Ha estat molta feina i ben feta. Més val ser petits i bonics que no pas créixer i no tenir cap mena d'encant.

Què li sembla formar part de la vegueria del Penedès?

Quan va sortir el tema de les vegueries hi havia moltes històries pel mig. Ara mateix, el país té problemes més grans que les vegueries: primer de tot ha de ser un país independent. Som un municipi que fem frontera amb l'Alta Anoia o l'Alta Segarra. Nosaltres tenim clar que la capital és Igualada, tenim més vincles amb Igualada que amb Manresa i les comunicacions han millorat. Però quan ens hem de situar, Igualada és la nostra capital. Si Igualada és del Penedès, doncs serem del Penedès.

Com viurà la Festa Major d'aquest any? Hi ha alguna novetat?

És una festa major molt continuista, diuen que les coses que funcionen millor no les toquis. Quan es va recuperar la festa major l'any 1981 vam ser dels primers en fer els entrepans de pa amb pernil que es van posar de moda. Les cases del nucli eren gairebé ensorrades i la gent venia de les masies a les festes. Havíem arribat a ser 800 persones ballant a la plaça! Allà es va començar a crear el nom, l'etiqueta de la festa major. El format s'adapta molt a les possibilitats organitzatives i al gust del poble. Com cada any, divendres a la nit farem una sardinada popular que té molt d'èxit i posteriorment, una obra de teatre. L'endemà es farà un dinar amb els col·laboradors de la festa major per tal de tenir un moment de tranquil·litat. I diumenge hi haurà la missa en honor a la patrona que és la Mare de Déu de Veciana. Durant la tarda s'ha organitzat un taller pels més petits, de la mà de Tot Circ, un grup de Copons i després, un grup d'Igualada i rodalies vindrà a tocar. Si no agradés s'hauria de canviar, però com que no és el cas, seguim amb el mateix format.

Vist que cau en els mateixos dies que la d'Igualada, creu que això afectarà?

La tradició del nostre poble diu que quan el 15 d'agost cau en dijous o divendres, canviem la festa major a la setmana següent, perquè el 15 d'agost és festa major a Prats de Rei, Copons, Pujalt i moltes poblacions del voltant. Quan coincideix amb els dies forts de les altres poblacions, aleshores ho passem a la setmana següent. El dia 20 i 21 coincidirem amb altres municipis com Igualada o Manresa, però al cap i a la fi, l'agost és festa major i és inevitable coincidir amb algun altre municipi. Tot i així, les vegades que hem coincidit sempre reconeixem a gent d'Igualada a Veciana.

I per acabar, se sent estimat per la gent del poble?

Jo, molt! Al final, arriba un moment en que tots els alcaldes ens hem de preguntar perquè ho som. Personalment ho tinc molt clar: jo soc d'aquí, he nascut aquí i sóc jove, amb 40 anys. A la vegada tinc clar que vull morir aquí. A la vegada, arriba un moment en què la gent del poble veu que un viu pel poble. I això es nota. El projecte dels fanals de les masies va ser un procés molt ben acceptat, vaig tenir un retorn de missatges i trucades d'agraïment que no havia vist mai. Sents com has encertat amb el projecte. Quan veus que durant la legislatura anterior vam invertir 1,6 milions d'euros, tothom diu que és gràcies als parcs eòlics, però es tracta de buscar diners a la diputació, a la Generalitat i als fons europeus. Si deixem de fer això baixaran les inversions. No és per posar-me medalles, però en el moment en què la gent et diu que està contenta amb els resultats de les eleccions per mi, ha valgut la pena. És important veure el retorn de la gent i de quina forma reconeix la feina que s'ha fet des de l'ajuntament. Responent a la teva pregunta doncs, sí, em sento estimat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic