TORNAR
PUBLICITAT

Manel Mateu: "L'homeopatia defensa les vacunes, però modificant el calendari"

Entrevistem Manel Mateu, metge internista i homeòpata

societat
Dimecres, 17 juny 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Conegut per la seva faceta mèdica i també pel seu activisme en altres àmbits, com l'excursionisme, Manel Mateu i Ratera (Igualada, 1951) és una veu molt coneguda en el camp de l'homeopatia. En aquesta entrevista a Anoiadiari puntualitza els tòpics sobre l'homeopatia i remarca la importància de les vacunacions, encara que amb matisos sobre quan administrar-les

El cas d'Olot ha tornat a posar sobre la taula el debat de les vacunacions. Quines opcions hi ha? Quines opcions proposa l'homeopatia?

En primer lloc, un grup de metges proposem una millora en el calendari vacunal. Com a metge internista també empro l'homeopatia per millorar la prevenció de les malalties. No recomanem la no vacunació en absolut.

Els homeòpates?

FOTO: Jordi CuadrasCasos excepcionalment aïllats, però ho considero una irresponsabilitat, però el col·lectiu de metges homeòpates, els que estem a l'Acadèmia Mèdica Homeopàtica de Barcelona, proposem que es faci una vacunació millorada, i naturalment recomanem la vacuna de la diftèria, que va junt amb el tètanus i el catarro (pertussis): la DTP.

Com s'administra?

S'administra en l'anomenada hexavalent, on s' inclou també altres vacunes com l'hepatitis B, l'hemòfilus i la pòlio. Recomanem òbviament la DTP (inclosa en l' hexavalent), que reuneix dosis contra la diftèria, el tètanus i la pertusis, o sigui, la tosferina. La pòlio també és recomanable, en la seva forma injectada. Podem millorar les vacunacions convencionals, amb l'ajuda de l’homeopatia: amb el que anomenem la medicació constitucional de fons del pacient, per millorar la immunitat i les defenses en general, i afegir medicació per reduir els efectes secundaris.

I quina altra possibilitat de tractament hi ha?

També es pot tractar amb medicaments homeopàtics els efectes secundaris que causen les vacunes i els additius que porten (alumini i mercuri). Alguns homeòpates donen per sistema medicació estàndard, la qual permet que el cos estigui més preparat. Hi ha estadístiques que demostren que aquests complements fan que les persones que s'han vacunat tinguin més resistències i menys efectes secundaris, entre ells, menys bronquitis asmàtiques i al·lèrgies. Aquesta medicació  no disminueix l'efecte vacunal.

I pel que fa al calendari vacunal?

Proposem de retardar una mica les vacunacions, sobretot en els nens que reben lactància materna i que no vagin a la llar d'infants fins l'any. Començar les vacunes a partir dels quatre o cinc mesos i que es puguin separar i no donar tan juntes. De forma esglaonada, de mes en mes. Hi ha diferents arguments a favor. Donar-ne una de múltiple fa la reacció molt forta, però també la presència d’alumini pot afectar el sistema nerviós. Les vacunes en poden portar més o menys totes, però sí que tot i esmorteir el microbi, l'alumini pot augmentar la potència de l'efecte vacunal. No hi ha solució ideal, però caldria atenuar el contingut d'alumini, mercuri o formaldehid que porten les vacunes.

Quina no és gens recomanable, per a vostè?

La del papil·loma, està demostrat que és molt tòxica. Cal cercar alternatives per protegir les noies del càncer de cèrvix. També hi ha la de l'hepatitis B que crec que s'hauria de deixar per a altres edats i si els vacunats són persones de col·lectius de risc com policies, personal sanitari, o persones amb conductes de risc. Molts pares de fet demanen que no s'administri. Té efectes secundaris neurològics. L'estat, si fes l'hepatitis B obligatòries, hauria d'afrontar indemnitzacions molt importants; sense anar més lluny, als Estats Units o Japó, l'administració de l’Estat, ha de reservar partides de diners molt importants, milions de dòlars, pels judicis per efectes secundaris de vacunes que són obligatòries. S'han intentat fer lleis que eximeixen a l'estat d'això.

» Per això, a l'Estat Espanyol, la vacunació és recomanada, no obligada. S'ha de convèncer, no obligar, i en aquest sentit coincidim amb el Dr. Antoni Mateu, Director de l'Agència de Salut Pública. Proposem com a homeòpates reduir els riscos de la vacunació precoç, i tan abundant, comporta, millorant el calendari.

La no vacunació de l’hepatitis B quins efectes podria tenir?

La transmissió és per sang, transfusions, contactes sexuals, violents o no, i també per xeringues. Però remarquem-ho, en el cas de l'hepatitis B la vacunació seria desitjable només per aquests col·lectius de risc. En altres afeccions, l'argument que els no vacunats poden fer una bossa que mantingui la malaltia és cert, però el principal problema és el col·lectiu que no fan res més. El problema és que no només la patiran, sinó que la poden transmetre.

Quins factors fan al seu parer que unes persones siguin més propenses a contreure les malalties infeccioses?

Hi ha factors genètics, com podria ser el grup ètnic. Els amazònics per exemple, que han viscut durant molts segles aïllats, són propensos a la tuberculosi i la verola. No han estat en contacte amb alguns virus o bacteris i no tenien contacte amb el bacil de Koch. Quan hi va haver el contacte amb els europeus, les malalties van ser mortals. Els occidentals, quan viatgem a l'Àfrica, també som propensos a contreure afeccions que es desenvolupen allà.

» Hi ha factors individuals, també. Hi ha persones, dins els col·lectius que estan sans, que tenen una immunitat més alta o més baixa, i ja no parlo d'aquells individus que han estat tractats amb quimioteràpia, pels quals la vacuna està completament contraindicada. Hi ha immunitats que apareixen quan has passat ja la malaltia.

Què és la meningitis? Com es vacuna?

La inflamació de les meninges, que pot tenir afectació cerebral. Les meninges són les bosses que protegeixen el cervell. Pot afectar les àrees del llenguatge, de l'equilibri o del moviment. Fa perillar la vida. Ara mateix, les meningitis bacterianes que es tracten amb antibiòtics, de manera correcta, a dia d'avui, no deixen seqüeles. Les meningitis vénen per causes infeccioses. La vacuna MCC, Menigitis C, protegeix per un tipus de meningitis.

La vacunació amb elements amplificadors que comentava, la poden causar?

No, però sí que poden causar lesions neurològiques.

Quins efectes indesitjats estan comprovant en les vacunes que els homeòpates no recomanen?

Hi ha més nens asmàtics que mai. A vegades la meitat d'una classe. Aquesta afecció s'ha disparat. Per això proposem que, al costat de les vacunes com la DTP, s'administri medicació homeopàtica.

En el cas del papil·loma, per què es posa en dubte?

Perquè només protegeix un dels set tipus possibles de papil·loma, i sobretot perquè pot produir lesions neurològiques greus . És un dels temes que ha criticat més la Teresa Forcades. El balanç risc-benefici, és superior al del risc.

Coincideix amb ella sobre els interessos de les companyies farmacèutiques?

Sí, se'ns amaga informació. I s'administren vacunes com l'hexavalent, que abans comentàvem, on en incloure's la de l'hepatitis B es dispara el preu. Hi ha interessos comercials al darrera? A vegades, el rigor científic està comprat per algunes empreses. Cal més transparència i millor informació al públic perquè es pugui fer la millor selecció i elecció. Actualment ja és prou difícil prendre decisions vacunals i una postura òptima, amb la informació de què disposem. I el missatge final és que cal vacunar i protegir els infants de manera òptima.


8 Comentaris

M

Marc Casas

Igualada

17 de juny 2015.18:16h

Respondre

A l’Albert d’Igualada: El mètode científic no és una qüestió d’opinions, és una qüestió de fets. I no s’ha trobat mai cap fet que demostri l’efectivitat de l’homeopatia més... Llegir més enllà de l’efecte placebo.

Al Manel Mateu: Els Departaments de Salut dels Governs Suïs i Britànic i el Consell Nacional de Salut i Recerca Mèdica d’Austràlia (NHMRC) han emés informes en els darrers anys en els quals confirmen un cop més que no hi ha cap evidència de què l’homeopatia sigui útil per tractar problemes de salut.

Per més informació, aquest article d’un professor de farmacologia de la Universitat d’Adelaida, Austràlia:
http://theconversation.com/no-evidence-homeopathy-is-effective-nhmrc-review-25368

I pel que fa al tema de les vacunes, NO són una terapia homeopàtica. L’homeopatia es basa en dos conceptes: 1) Tractar el semblant amb el semblant i 2) Les substàncies esdevenen més potents a mesura que es van diluint amb aigua. Tot i que les vacunes compleixen la condició 1, no compleixen la 2 i per tant NO són homeopàtiques.

Per acabar, només dir que tota la gent que tracta les seves filles i fills amb productes homeopàtics potser haurien de saber que aquests no contenen ni una sola molècula de principi actiu i que la seva efectivitat és per tant nul·la.

J

Jordi

17 de juny 2015.15:00h

Respondre

Marc, només dir-te que els meus fills fan homeopatia des de molt petits, no crec que els nadons hi entenguin d’Efectes placebos!
Tenim la sort de tenir un del millors metges homeopates a la... Llegir més nostra ciutat. Gràcies Manel Mateu per fer tant bé la teva feina!

A

Albert Rossell

Igualada

17 de juny 2015.11:48h

Respondre

Molt content de llegir a l’Anoiadiari l’entrevista a una de les veus més autoritazades d’arreu en el camp de l’homeopatia. Si se’m permet, aprofito per compartir l’entrevistes que en el... Llegir més seu dia vaig fer al Dr. Manel Mateu Ratera.

http://bit.ly/1GYoaTW

M

Manuel Mateu Ratera

Igualada

17 de juny 2015.11:18h

Respondre

La introducció de sals d’alumini, mercuri i formaldehid, es necessària dins la tècnica de preparació de vacunes convencional, per atenuar i contrarestar la virulència dels virus originals, i... Llegir més evitar així el risc que la vacuna produeixi la malaltia. S’estan investigant tècniques d’atenuació, però fins la data actual, sembla que no serien tan efectives o segures. Però aquests tres additius, mantenen els riscos d’efectes neurològics i cancerígens. El tractament homeopàtic junt amb vacunació convencional, pot reduir el risc d’aquests efectes secundaris. Hi ha també, vacunes homeopàtiques preparades sense mercuri, ni alumini, ni formaldehid. Fa gairebé 30 anys que s’utilitzen, sobretot a Austràlia. Estan en investigació i qui estigui interessat por buscar Homeopropylaxis - Isaac Golden i es podrà informar millor.

M

Marc Casas

Igualada

17 de juny 2015.11:09h

Respondre

L’homeopatia és una de les més grans estafes del segle XXI. No s’ha trobat mai cap evidència de que les tesis homeopàtiques tinguin cap mena d’efectivitat més enllà de l’efecte placebo.... Llegir més

A més de mentiders, els metges homeopates demostren ser uns cobards i uns hipòcrites: Per què defenseu les vacunes si aquestes NO són una terapia homeopàtica? Què pass? Teniu por d’acabar a la presó?

A

Albert

Igualada

17 de juny 2015.12:45h

Marc, aquesta és una opinió personal teva. No tothom pensa igual i entre els que no penseu igual que tu un gran nombre de metges que han estudiat medicina uns quants anys. Hi ha opinions per a... Llegir més tothom també dins de la comunitat científica.
Sota el meu punt de vista la ciència i la societat avança gràcies a la diversitat i no pas gràcies als pensaments únics.
No tot és blanc o negre, normalment les coses són grises i cada u li pot donar el toc de gris que vol.

M

Manuel Mateu Ratera

Igualada

17 de juny 2015.15:08h

Em sembla bé que es mostrin clarament les opinions. Explicaré la meva. Fa 40 anys que soc metge, em vaig doctorar en Medicina i soc especialista en Medicina Interna, per la Universitat Autònoma de... Llegir més Barcelona, a l’Hospital de la Vall d’Hebrón. Fa més de 30 anys que practico l’homeopatía i em vaig formar a la Facultat Homeopàtica de Londres. La meva pràctica clínica és molt satisfactòria i he pogut ajudar a millorar la salut de molta gent, tant amb medicació convencional, com amb medicació homeopàtica. Si hagués vist que no funcionava, no hagués aguantat ni un minut més fent una cosa que em semblava inútil. A la meva pràctica he pogut comprovar com l’homeopatia funciona. Hi ha molts estudis que demostren l’evidència científica de l’homeopatia, si estés interessat li puc passar referències. L’Acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona, acaba de ser admesa dins l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, després de passar per rigorosos tràmits per confirmar la seva validesa científica. Molts metges homeòpates també aconsellem les vacunes i en recomanem un ús més ben seleccionat. La vacunació convencional es basa en les lleis en les quals també es basa l’homeopatía, tractar el semblant amb el semblant. Busquem protegir el millor possible la salut de les persones, i la dels nens, té a veure amb cercar l’òptima relació entre risc i benefici de les vacunes, la major seguretat possible, amb el menor risc per la salut. Combinant una vacunació convencional ben seleccionada, amb el complement de la medicació homeopàtica, es poden obtenir resultats encara millors.

A

Albert

Igualada

17 de juny 2015.06:50h

Respondre

Es poden fer vacunes sense mercuri ni alumini, elements tòxics. Per què no es fan sense aquests elements?
S’introdueixen per fer efectiva la vacuna, però, es pot fer efectiva d’altres... Llegir més maneres.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic