TORNAR

Marc Castells: "Abans de l'agost tindrem bones notícies sobre el futur industrial de la comarca"

Entrevistem l’alcalde d’Igualada Marc Castells

politica
Dijous, 15 juny 2017. 16:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El govern d'Igualada encara el seu tercer any de mandat amb molts fronts i projectes oberts que està gestionant amb la seva còmoda majoria al ple. El procés participatiu del Rec del qual se n'ha de derivar un nou pla urbanístic; la captació d'estudis universitaris; la reducció de l'atur; o la recuperació de l'impuls industrial. Al capdavant del govern hi ha l'alcalde Marc Castells, de 44 anys, que començarà el seu setè any com a president de la corporació municipal.

Les novetats més importants que hi ha hagut en clau igualadina són en matèria d'estudis universitaris. El conseller Baiget va parlar d'estudis en l'àmbit de la informàtica, què en sabem ara?

El futur d'Igualada com a gran ciutat universitària està encarrilat i estem en la fase final de la culminació del projecte. Hem de perfilar com s'estructurarà la governança amb la UdL i les inversions i els nous graus. No hi ha cap futur per a les universitats que no apostin per enginyeries o la tecnologia, l'àmbit del coneixement. Tenim el triangle entre el 4D Health, l'Hospital i el Campus de la Salut, amb la residència a l'antic edifici.

Barcelona tendeix a xuclar el talent i fem aquesta aposta. Hi haurà més graus universitaris, postgraus i màsters. El proper grau que tindrem està vinculat a la informàtica. Primer pas per tenir uns 1.000 estudiants universitaris. Aquest és un dels balanços del nostre mandat i hem tingut el recolzament de totes les forces polítiques del consistori que tinc l'honor de presidir, s'ha de ressaltar. És d'agrair. El propi rector de Lleida ens diu que d'aquí a un segle algú recordarà aquest moment com les bases de fer d'Igualada una gran ciutat universitària. La nova residència universitària és un dels projectes que més ens han il·lusionat.

Com comença l'aliança amb la Universitat de Lleida? Han rebut ‘inputs' negatius d'altres bandes?

Vam rebre diferents ofertes fa cinc anys, quan l'UPC va anunciar que es retirava. Vic se'ns va apropar, però no ens feia el pes, a més de ser privada. En canvi Lleida era pública i associar-s'hi servia per entrar a la demarcació de Barcelona, musculava el país i a nosaltres ens enfortia el prestigi com a ciutat universitària. Ara cal tancar la governança del consorci universitari. És potser el nostre projecte més emblemàtic.

Quan hi hauria el nou grau?

El setembre del 2018 és quan arribarà un nou grau. És la data més probable pels timings.

Si existeix el 4D Health, es podria plantejar portar estudis de la branca farmacèutica a Igualada, o ampliar els relacionats amb la química partint de l'existència de les adoberies?

El 4D Health ha fet que moltes universitats vulguin venir, ja que dóna un valor afegit que altres ciutats no ofereixen. En l'àmbit de la farmàcia i la medicina no es pot descartar res, almenys per part nostra.

La ciutat tenia 4.000 aturats el 2013, ara les darreres xifres indiquen que són 2.500, però no hem vist arribar cap gran inversió industrial de la què es parlava.

Perquè hem aconseguit que no tanquessin indústries. És una de les coses de les que estic més orgullós. No és tan important crear-ne de noves com que es mantinguin les existents. S'han deixat de destruir llocs de treball. Ara hi ha més treballadors industrials. Igualada té un terme municipal petit i hem de treballar amb la Mancomunitat de la Conca perquè s'instal·lin noves empreses. Si es fa un cop d'ull a la premsa sembla que l'Incasòl està anunciant que posa sòl industrial en venda. Això és que hi ha demanda i ben aviat tindrem notícies. Crec que a Vilanova i Montbui, com també algun dia a Castellolí. Igualada té poc sòl, però els municipis veïns poden acollir en breu noves empreses.

Recordo que som la setena comarca industrial del país i la Conca d'Òdena és el quart districte industrial. Estem fent que a Igualada no parin de passar coses i el nom sona molt, de manera que augmenta i anirà a més el fet que moltes empreses de serveis volen col·locar-se aquí. La capitalitat suposa això. Crec que hem pintat Igualada al mapa.

Però el 2011 tant per l'ARE de Fàtima com parlant dels terrenys d'Igualada-Jorba amb el Parc del Cuir, se'ls destinava a acollir superfícies industrials i no s'ha pogut cristal·litzar cap inversió.

Estem treballant en la bona direcció. Treballem com mai ho havíem fet, tant de la mà de la Generalitat de Catalunya. Fa molts anys que estem sembrant i tenim l'actitud, el territori i la tenacitat dels nostres alcaldes. Abans d'arribar a l'agost hi haurà molt bones notícies sobre el futur industrial a la comarca.

Abans parlavem de bons tractes amb la Universitat de Lleida. Potser ens aniria millor estar en aquesta vegueria i no la del Penedès?

Al Penedès ens hi sentim molt més ben tractats que en tot el temps que hem estat a les Comarques Centrals. Sabem que Vic i Manresa es van repartir les seus. Vaig fer un darrer intent perquè algunes d'aquestes delegacions recalessin a Igualada, però no se'ns va escoltar. Amb el Penedès, tenim assegurada la delegació d'Empresa i Coneixement. i tenim la complicitat de la resta d'alcaldes. Ens apuntem amb un projecte que ens engresca, amb alguns visos històrics i amb capitalitats compartides.

Amb la Catalunya independent, es dissolen diputacions i consells i queden les vegueries?

És ben clar, reestructuració administrativa dels ens que no són d'elecció directa. Ajuntaments, vegueries i Generalitat. Estem sent molt ben tractats ara per la Diputació. Puc dir que des que sóc diputat provincial, els ingressos que rep l'Anoia s'han potenciat, no només per a Igualada.

Es mantindrà el personal que treballa a aquests ens, se subrogarà?

No crec que hi hagi problemes per resoldre-ho. Pel que fa als recursos que tenim ara, no volem deixar de rebre'ls. La inversió d'aquesta legislatura i de l'anterior ha estat molt gran, diria que és el rècord.

Hi ha molta inversió de la Diputació a Igualada. No es depèn massa d'aquesta font?

Els propers mesos i anys Igualada farà inversions sense precedents en àmbits com el social i l'esportiu, també en l'espai públic i ho farem reduint el deute. És el bon govern, perquè aconseguim que ens obrin les portes les administracions com Diputació i la Generalitat. La Ronda Sud i el seu enllaç són vuit milions d'euros, el Badia i Margarit són 3,8 milions, hi ha l'ampliació del Pare Vilaseca. La Diputació és una part mínima en relació amb la Generalitat. Hi ha molts projectes, molts, mentre es redueix l'endeutament més que mai. El 2011 devíem 62 milions d'euros i ara en deurem 37. L'endeutament que acumularem aquest any, com que tenim un crèdit amb la Diputació, tindrem els interessos subvencionats per part d'aquesta administració.

Però l'equip de CiU va insistir el 2011 que amb tanta inversió en obra pública després hi havia molta càrrega en el manteniment.

En això ens hem encarregat de fer un estudi per calcular l'excés de potència que teníem contractada. Hi havia un excés de 90.000 euros anuals. Volem que els serveis que tenim tinguin un nivell d'eficiència més alt. Cada porta que obres és una despesa més als ajuntaments, però no podem deixar de prestar serveis. L'equilibri és difícil entre tenir serveis de primer nivell i que estiguin ben dotats.

L'Institut Badia i Margarit es va construir perquè hi havia una demanda demogràfica creixent en les franges d'edat de joves que entren a primer de l'ESO. Si la natalitat es recupera, es podria pensar en una escola pública nova al centre d'Igualada, on no n'hi ha cap?

No ho sabem mai. Igualada està prou ben dotada perquè no tinguem aquests problemes. On sí hi eren, els problemes, era a secundària on sense el Badia i Margarit, els centres públics i centres de serveis concertats hauríem patit. La construcció del Badia i Margarit ens permetrà encabir a tothom, tindrem instituts a Llevant, Ponent i Centre, a més que regenerem la zona i creem una dinàmica positiva. La demografia canvia i el panorama que tenim ara pot canviar. La crisi ha provocat que caigués la natalitat i, per tant, el número d'habitants de la ciutat. Aprovarem el proper mes un nou padró municipal on torna a anar a l'alça la població d'Igualada. Tenim un contenciós amb l'Instituto Nacional d'Estadística espanyol, que afirmen que hi ha 39.300 habitants... nosaltres sabem que són molts més, 39.800. Un senyal que anem a més. Estan pujant els assalariats, autònoms, malgrat que cal treballar per sous dignes i bones feines, la ciutat creix i va pel bon camí.

Més habitants i més renda. Per tant, poden néixer més infants. Un nen o nena que neixi a la Rambla, no podrà tenir una escola pública a prop de casa?

El luxe de la nostra ciutat és la proximitat. Pregunteu a algú de Barcelona si li semblaria bé tenir una escola a deu minuts caminant, a aquesta persona li semblaria molt bé.

Sí, però està incidint en un dels temes que ens fa més mal als igualadins.

(riu) No és un problema de comoditat, sinó que tothom tingui a prop de casa una escola pública o pública concertada: ja sigui escola bressol, primària, secundària i, fins i tot, com ara, universitària. És un luxe asiàtic. El Badia i Margarit, de fet, està pensat també per gent que ve de fora, a l'entrada d'Igualada. Gent de la comarca, de Carme, Castellolí, Orpí...

Va mostrar el seu disgust fa un any en la votació que va fer a Ana Pastor presidenta del Congrés, ja que hi va haver diputats de CiU que van votar en blanc i li van facilitar l'accés al càrrec. Els populars des del Congrés han dit que “no” a les esmenes per als pressupostos de cara a Catalunya i a l'Anoia. Està d'acord ara que els convergents hagin permès al PP aconseguir fer prosperar el decret de l'estiba?

Ho recolzo. Parlem de coses importants, els ports de Barcelona i Tarragona són fonts de riquesa. Els estibadors ens ho van demanar, també la direcció. Si no es feia res, com plantejava el PP, s'haurien plantejat problemes greus davant es requeriments que feia la UE. Els mateixos sindicats d'estibadors han reconegut el que ha fet el PDeCAT per desbloquejar la situació. Som un partit que peti qui peti volem resoldre els problemes. Allò fàcil era el “no a tot”, som de construir, de proposar, de no desfer. Estem encantats de donar solucions. Estem patint el govern de Madrid, com amb el corredor de l'A-2, però havíem de moure'ns. Ara hem tingut la licitació de l'obra de pavimentació de la Panadella a Esparreguera i s'ha adjudicat. Havíem d'atacar? No, havíem de cercar solucions.

El Marc Castells de la JNC no s'hagués enfadat davant d'aquesta actitud del grup al Congrés?

No. T'enfades si els vots són a canvi de res, però era per resoldre un problema. El PP mostrava passivitat i els estibadors volien ajuda. Calia arreglar un problema que afecta Catalunya.

Podran votar els igualadins i igualadines en el referèndum?

Hem d'obeir la gent. Per tant, a Igualada es podrà votar. 

David Bonvehí, amb qui està vostè a l'executiva del PDeCAT, deia que si no funciona l'aposta independentista s'haurà d'optar per l'autonomisme. Ho pot explicar?

Si al referèndum surt el ‘no', haurem de fer una reflexió, no és cert? Els partits hem d'estudiar tots els escenaris. Jo, per la meva part, només penso a votar i que guanyi el sí.

Defineixi'm breument els seus companys de consistori. Darío Castañé.

Assembleari.

Albert Mateu.

Hauria de veure que no tot el que es fa a l'Ajuntament és dolent.

Josep Maria Palau.

A vegades em desconcerta.

Joan Agramunt.

Defensa els interessos d'Igualada, però té una ideologia que no defensa el país.

Hi ha pactat vostè.

Sempre he posat per davant Igualada i ell també. Si fos Catalunya, ja és una altra cosa.

Jordi Riba.

Sap quan ha de treballar per Igualada i quan fer política.

Està més tranquil sense PxC a l'Ajuntament.

Feia un discurs molt agre, per sort per Igualada no el trobem a faltar.

Tenia favorit per a les primàries del PSOE?

No. Penso que van ser unes primàries on es va veure que els aparells del partit són més irrellevants ara, perquè les xarxes mobilitzen a més gent.

Ara diuen de portar el Senat a Barcelona. Cola?

No, no cola.

I si fos a Igualada?

Tampoc (riu).

 


3 Comentaris

j

juan

poligon

16 de juny 2017.22:33h

Respondre

A Montbui, no hauran de esperar al Agost, de moment, 12.000 metros de sol i 50
treballadors pel cap baix.
Castell, amb la teva economia,economia, economia, no anem en lloc.
I amb la teva boca,... Llegir més tampoc.
PROU DE JUGAR COM ELS NENS PETITS, SI SAPS QUELCOM, DONS ES DIU!!!!!

M

Marisol

Igualada

16 de juny 2017.13:48h

Respondre

Compte ! que de tant pintar Igualada al mapa, no arribi un dia que hi pintem llaços negres després de tants anys de conèixer el risc (fa ben poc es podia haver mort molta gent). Insto a... Llegir més resoldre el tema de la Hispano Igualadina-Monbús amb urgència ! Per cert, Francesc Vilaprinyó: l’enfoc de l’entrevista m’ha agradat molt

J

Joan Giner ITV

Igualada

16 de juny 2017.08:01h

Respondre

Si una cosa sap fer el nostre alcalde es vendre, però ven frigorífics al pol nord....

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic