TORNAR

Mireia Claret: "Un 60% d’ocupació farà el cine viable”

Parlem amb la presidenta de l’Ateneu Igualadí

cultura
Divendres, 30 desembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Mireia Claret ha estat al capdavant de l’esforç de l’Ateneu, en col·laboració amb l’Ajuntament, Igualada Comerç i les firmes de milers d’igualadins, per recuperar el cinema. Ara ja és un fet. És una fita per a ella, però, a més del cinema, té molta feina per endavant per augmentar i consolidar el paper de l’Ateneu Igualadí com a pol d’atracció cultural de la ciutat.

Quant temps fa que no ha anat al cinema a Igualada?

Al Cineclub, veient ‘La família Bélier’, va ser el dia que em vaig adonar que havíem de fer alguna cosa. Hi havia molta gent, d’edat avançada, a qui agradava estar al cinema, però ho havia de fer en millors condicions. De fet, al Kursal, les darreres que hi vaig anar, era cinema infantil amb els meus fills.

Com s’aconseguirà encabir diferents estrenes en una sola pantalla?

Per tenir una pel·lícula amb ressò comercial, la distribuïdora és la que mana. Si ens ho permeten combinar, posar dues estrenes el mateix cap de setmana. Cada setmana hi ha unes set estrenes, hem de triar la que té més opcions de triomfar. Es tractarà de crear franges horàries: matinal de cinema infantil, tardes de públic adult, dilluns i dimarts per acabar d’encabir altres pel·lícules. Tractarem de tenir quatre o cinc pel·lícules noves cada setmana. Cal combinar això amb el Cineclub, que hi serà el dijous.

Quin paper tindrà el cinema en català?

Tenim el compromís i la voluntat de fer-ho. Si les estrenes tenen còpia en català, les passarem.

I pel·lícules amb subtítols?

S’ha de valorar. Apostem per la pel·lícula en versió original en algun dels dies, però hi ha molts parers. Si volem potenciar el coneixement de les llengües hauríem de fer els films en anglès subtitulats en anglès. Però aleshores, si fem una pel·lícula txeca amb subtítols no vindrà ningú.

És curiós. Sempre que es parla de cine d’autor europeu subtitulat, l’exemple són les pel·lícules txeques.

(riu) Pot ser, és un país petit amb força producció.

Quin paper tindran les entitats?

No estem fent res que no haguéssim fet. Teníem Pantalla Oberta, tenim el Cineclub, de fet l’Ateneu està composat de 27 entitats. Tenim moltes peticions ja de reserva de sales. Caldrà encaixar programacions mentre es mantinguin un mínim de projeccions de cinema comercial perquè surti a compte.

L’entitat ha invertit 50.000 euros en el projecte, es va haver de convèncer molta gent?

Va passar per assemblea, l’any passat. Els socis van ser els primers que van veure el plànol i fer la inversió, però ara es tracta de cercar subvencions i ajuts. Cal anar recuperant això, aquests diners. Esperem rebre ajuts per adequació de les sales. Hem hagut de revisar tota la sala a nivell d’instal·lacions.

Però en el cas de pèrdues, qui assumeix el cost?

L’Ateneu. Les nostres xifres són públiques i mantenir l’edifici, obert cada dia, els subministraments... fan que tinguem sempre dèficit. Uns 90.000 euros anuals. L’Ateneu vol generar activitats i fer activitats és tenir despeses, però amb aquest cinema esperem elevar la massa social, que tindrà descomptes en les entrades. Ara mateix estem sobre els 900 socis i volem arribar als 1.500. Tenim moltes idees al cap i som una entitat sense ànim de lucre, però a la vegada hi ha pèrdues que no podem assumir així com així. Hem de ser econòmicament viables i les activitats que generem han de ser autosuficients perquè no perdem diners. El SARTC era una activitat molt maca, però no sortia a compte.

Per sortir a compte, quina ocupació hauria de tenir el cinema?

Sobre un 60%.

Parlant de cine, el Zoom surt a compte?

Estem en un punt d’equilibri. Hem hagut de fer ajustos molt importants.

El fet que existissin dues sales al Mont-Àgora va fer replantejar fer el cinema?

No, no, si no hi hagués crisi hi podria haver més sales de cinema i no tenen perquè estar al mateix lloc. En tot cas, som un cinema diferent, integrat a la trama urbana, però cadascú pot tenir la seva filosofia. Com més cinema hi hagi a la comarca, millor.

Hi haurà crispetes?

En algunes pel·lícules sí, és clar.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic