TORNAR

Pep Méndez: "Al cap d'una setmana de desert, et queda 'mono' de desert"

Entrevistem Pep Méndez, responsable mèdic de la Titan Desert

esports
Dimarts, 4 juliol 2017. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

En una de les proves al desert més exigents del planeta, a part dels competidors que han de tenir cura d'ells mateixos, hi ha qui ha de tenir cura de tota la caravana i de la seva salut en un entorn aspre i extrem. Era el cas de l'empresa Cardiosos d'Igualada, que va ser la responsable de l'equip mèdic de l'edició 2017. I al capdavant d'aquest equip, de 12 persones, un igualadí, Pep Méndez, principal responsable mèdic de centenars de vides.

Era la primera experiència al desert? quin bagatge tenia fins ara com a metge a nivell d'esports d'aventura?

Va ser la primera vegada que Cardiosos treballava a nivell internacional, i òbviament, també al desert. Fins ara havíem fet preventius mèdics de grans esdeveniments i també en condicions dures com per exemple la BuffEpicTrail Aigüestortes (on hi tornem enguany), per citar-ne només alguns exemples.

Quin era el marge de temperatures durant aquestes jornades al desert? quina oscil·lació hi ha?

Vam enganxar uns dies molt calorosos amb temperatures de més de 40 graus. Les condicions són dures i els esportistes són els que més les pateixen. En curses així cal tenir molt en compte la hidratació i l'alimentació, així com vigilar els cops de calor. Al vespre, refrescava més però no vam trobar una oscil·lació tèrmica exagerada.

Quins són els casos més freqüents que s'han d'atendre en una cursa com aquesta?

Com deia, sobretot casos de vinculats amb les temperatures i l'esforç i també lesions per fricció ja que els esportistes passen moltes hores damunt la bicicleta, sempre en una mateixa posició. També vam veure patologies gastrointestinals i vam haver d'evacuar a un ciclista per una luxació.

200 casos diaris, quant temps poden dedicar a cada esportista? De 500 participants, quants acaben passant per les seves mans?

Pensa que Cardiosos, a la Titan Desert, teníem un hospital de campanya amb tota la infraestructura i equipament necessaris on vam atendre a qui fes falta: corredors, organització, acompanyants o periodistes que segueixen la Titan Desert. No puc dir que el 100% de participants van passar per la haima mèdica, però sí la gran majoria per qüestions de diferent consideració. Al final, és una setmana de molta feina, de treballar 24 hores al dia, però amb una recompensa molt gran, veure que molts dels participants que han passat per les nostres mans han aconseguit acabar la cursa.

Els canvis d'altitud generen tants problemes com la mateixa calor?

No, a la Titan Desert el més significatiu és la climatologia i no tant l'altimetria que també és dura, però no determinant.

Queda 'mono' de desert o al cap d'aquesta setmana només tens ganes d'anar a casa?

Queda molt de 'mono: és una feina molt intensa amb un equip de primera format per una dotzena de persones de Cardiosos (tres metges i 8 infermeres) amb qui convius 24 hores al dia durant una setmana. A més, el contacte amb l'organització i amb tots els participants, que els acabes cuidant com si fossin fills teus i que t'expliquen els seus motius per fer la Titan Desert i pateixes i gaudeixes amb ells. La Titan Desert és una gran família nòmada que viu al desert durant una setmana i que va de campament en campament, amb les seves penes i alegries.

Les condicions de clima i de l'escenari afecten al propi equip mèdic?

Sí, som els primers que hem d'aplicar les nostres pròpies recomanacions i sobretot treballar tota la part de prevenció. Bona alimentació i bona hidratació i, intentar descansar el millor que es pot en les condicions que tens.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic