TORNAR

Maria Senserrich: "Tot el que estem fent és legal i dins les normes del Parlament"

Entrevistem Maria Senserrich, diputada de Junts pel Sí

politica
Divendres, 10 març 2017. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Amb la reforma del reglament del Parlament, aquests darrers dies, s'ha obert una via d'urgència per part de les forces independentistes per poder continuar els tràmits de desconnexió amb l'Estat espanyol. Una de les representants anoienques al Parlament, Maria Senserrich, de Junts pel Sí, és una de les veus més actives en la creació d'una hisenda catalana com a estructura d'estat. Senserrich (Igualada, 1980) explica quin és el moment actual.

Per què s'ha impulsat aquesta via d'urgència o desconnexió exprés? Quin bloqueig es podia fer i què s'evitarà ara?

El que s'ha fet és una proposta de modificació del reglament del Parlament que inclou vàries propostes com la possibilitat de delegar el vot en comissió parlamentàries en casos de maternitat i paternitat, regulació dels horaris o la capacitat dels grups parlamentaris de poder presentar proposicions de llei en lectura única, entre d'altres. De fet aquesta última que és la que ha suscitat més debat bàsicament permet allò que es fa en llocs com el Congreso de los Diputados i altres parlaments europeus, i equiparà els drets dels grups parlamentaris a un dret que ja té el Govern, això ens fa un parlament més democràtic. I tot el que estem fent és legal i dins les normes del Parlament, no s'ha fet res d'urgència ni il·legal, no cal confondre.

El setembre de 2015 es parlava de 18 mesos... quants seran finalment, o quin 'timing' hi ha del desenllaç?

El terminis es mantenen, i amb aquesta línia estem treballant incansablement.

El 2016 ha estat un any intens, però en quines matèries concretes s'ha avançat per assolir la independència? I si es cerca el referèndum ara, per què es va parlar de plebiscitàries el 2015?

La independència l'assolirem si guanyem el 'Sí' al referèndum, i això ho hem de fer entre tots. Les urnes a les eleccions del 27 setembre del 2015 ens van donar un mandat que estem complint, ara bé Junts pel Sí tenim 62 diputats, que no són la majoria, per tant necessitem 6 diputats que no tenim; ara, això no ens despista del mandat de portar el país a les portes de la independència i de fer les estructures d'estat, en això per exemple tenim la llei de codi tributari de la qual sóc la ponent està molt avançada per tenir les estructures de la futura hisenda catalana.

Quines formes i quines eines es tenen per evitar que l'Estat bloquegi la presa de decisions del Parlament?

Malauradament l'Estat utilitza i utilitzarà tot allò que estigui al seu abast per impedir tot el que fem, de fet ha arribat a l'extrem que ara ens impedeixen, via Tribunal Constitucional, poder debatre, i fins al punt d'assenyalar amb el dit de què es pot parlar i qui ho pot fer, i ho veiem amb el que ha passat a la Mesa del Parlament on la Fiscalia s'ha querellat amb aquells que defensen la independència i permeten el debat, i no amb el diputat Nuet que va permetre el debat però no és independentista.
Nosaltres obeirem el mandat democràtic, la nostre força és la força de la gent, i no ens fa por que ens assenyalin amb el dit o ens portin als tribunals perquè és evident que no es pot coartar la llibertat i la voluntat d'un poble.

Com s'avança en el front del reconeixement exterior?

S'hi està treballant molt. De fet hi ha parlaments d'alguns països que han manifestat el seu malestar amb el que està passant amb la persecució judicial a la Presidenta Carme Forcadell, perquè entenen que el procés va de democràcia.

Junts pel Sí va néixer per fer la independència, però ens trobem els seus socis dividits en casos com la incineradora de Juneda, votada fa uns dies al Parlament, on el PDeCAT s'ha alineat amb PP i C's. Per què no s'ha fet pinya amb ERC i CUP, o fins i tot CSQP, que són formacions més afins al procés i al model de país?

No és excepcional en la dinàmica de Junts pel Sí, en aquells aspectes que no estan recollits en el programa electoral o en el pla de govern, donar llibertat de vot. De fet també ha passat amb una proposta en defensa de la B40, que reclamem des de l'Anoia, i ERC va votar en contra.

Quan es començarà a fer campanya pel referèndum? Cal témer que sigui un altre 9-N que no va tenir validesa legal davant l'actitud de coacció de l'Estat?

Primer els Pressupostos que si tot va com ha d'anar d'aquí uns 15 dies estaran aprovats. Seguirem i tenim plena confiança amb el Govern, i el Vicepresident que és qui té l'encàrrec d'organitzar la infraestructura hi treballa a fons, i el Parlament estarem en tot moment al costat del nostre Govern per fer possible el referèndum.


1 Comentaris

m

mariona

igd

10 de març 2017.17:25h

Respondre

Pro realment, tu que fas........................a mes a mes de cobrar cada final de mes?

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic