TORNAR

Vanesa González: "L'Ajuntament de Vilanova fa servir la mà dura de governs de dretes"

Entrevistem Vanesa González, cap de l’oposició de Vilanova i ex alcaldessa del municipi

politica
Divendres, 2 febrer 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Va ser alcaldessa de Vilanova del Camí durant quasi tres anys i, des de finals de gener del 2017, és a l'oposició. Vanesa González (Vilanova, 1977) va ser la candidata més votada el 2015 a les eleccions municipals i el seu partit, amb cinc regidors, va formar un govern amb ERC i CiU que va ser tombat per la moció de censura del 31 de gener de l'any passat. Ara, fa balanç del primer any del govern a quatre encapçalat per l'alcaldessa Noemí Trucharte. 

Fa un any que es va produir la moció. Quina és la seva valoració del govern a quatre?

Aquest darrer any ha estat un daltabaix, a nivell intern de funcionament de l'Ajuntament i també social. La moció va portar polèmica i s'han dedicat a justificar-la tot enfrontant la població. La gestió és dolenta i veiem com a cada ple hi ha col·lectius que es queixen: associacions de pares i mares, directius dels centres escolars, entitats... Penso que amb l'anterior govern hi havia una certa estabilitat que ara trontolla. 

Un dels primers conflictes va ser per l'obertura del vial al barri del Camp del Rei. Està descartat en un futur?

Es va crear una alarma social molt forta. El projecte el govern l'ha retirat només temporalment. Ja venia de molt enrere, però els governs anteriors, tant el nostre com el de Joan Vich el vam descartar per innecessari, però pel que es veu el regidor Juan Manuel Cividanes hi tenia molt interès. Crec que l'oposició dels veïns i dels altres partits va ser el que va fer que entressin en raó i ho aturessin. No puc saber si, en el cas que continuïn governant en un futur, el desenterraran altre cop.

On sí que no ha dubtat el govern i no es mou és en les multes als col·lectius independentistes. Hi ha una persecució?

És evident que només governen pels seus. Només tenen en compte les ideologies que els asseguren els vots i no escolten ni dialoguen, quan Vilanova sempre ha estat un municipi amb gent que té opinions diferents. Atien l'enfrontament. Van amb la mà dura d'un govern de dretes. Per exemple, Imma González té una fixació malaltissa amb l'independentisme i l'alcaldessa Noemí Trucharte s'ha d'empassar el que fan ella o regidors com Cividanes. En les multes han actuat amb l'excusa que s'empaperava en mobiliari urbà, però hi ha molts actes incívics i aquests no es persegueixen.

Quin és el posicionament de V365 amb el pressupost del 2018. I quan s'aprovarà?

Som els primers sorpresos. El setembre en una junta de govern ens van dir que a finals d'any estarien aprovats i que "serien els millors de la història de Vilanova del Camí". Després, ens van passar només els del 2017 perquè hi comencéssim a treballar. Bé, ja som el febrer i no entenc aquesta prepotència de que serien els millors... És que no es posen d'acord entre ells?, no entenc res.

Quines actuacions considera positives de l'actual govern?

González, als estudis de Ràdio NovaEn primer lloc, que han acabat coses que havíem començat el govern de V365, ERC i CiU. Han enllestit coses que estaven iniciades i se'n posen les medalles. També he de dir que hi havia moltes coses que estaven començades i que les han refet ells, encara que el finançament ja estava tancat i ara costaran més. En el cas de la piscina, el projecte estava perfilat i teníem un pla preparat i detallat per la Diputació. Ells han fet una obra nova, més gran i costosa i que costarà més. En concret, 800.000 euros de més. I amb el Casal de la Gent Gran, parlem del mateix. No s'ha acabat el 2017 i ells han allargat les obres. El fet que es retardi l'acabament fa que no poguem optar a subvencions de la Generalitat per les obres que vencien el 2017. 

En relació amb les entitats, com jutja que algunes activitats no continuïn, com el cas del Rewind?

Imma González, la regidora de Cultura, va dir al ple que el festival no seguia perquè els seus impulsors no estaven motivats. Les persones que el portaven ho han atribuït al pressupost. Sense entrar en això, penso que amb algú com ella a la regidoria, hi haurà molts projectes que es perdran.

Però Imma González va ser suport extern del govern que vostè encapçalava el primer any i mig.

Sí. Mentre ella deia que no entraria a cap govern, que no ho faria de cap manera. Ens va enganyar. Es queixava que Cividanes era un misògin i que Noemçi Trucharte no havia quedat primera a les eleccions i per tant no podia governar. Que respectaria que V365 governés com a primera força. Fins i tot va aprovar amb el seu vot els sous que ara presumeixen que han retallat. Ens vam sentir molt traïts per Imma González, per tot el que va dir que no faria. Va ser una punyalada que fes la moció i entrés al govern. La devien ensabonar bé.

El govern explica que ha reduït el que cobra respecte al que cobraven vostès. Són correctes les informacions sobre aquesta reducció?

Bé, hi ha una diferència bàsica. Hi ha regidors que cobren el mateix que cobraven abans els regidors del nostre equip de govern, només que ara no paguen seguretat social. Ells cobren en base a dietes. També han inventat reunions de govern que valen 500 euros. Podríem parlar de contractes encoberts. La sensació és que sembla que facin voluntariat a l'Ajuntament. Pagar a la seguretat social és contribuir al bé comú també, no ho oblidem. I malgrat la retòrica que han fet contra els nostres sous, cobràvem menys que els regidors dels ajuntaments socialistes d'Òdena i Montbui, que són poblacions amb menys habitants que Vilanova. 

Fer demagògia amb els sous és fàcil. L'alcaldessa treballa i manté la seva feina i ara, a més, cobra 1.500 euros de l'Ajuntament de Vilanova. Una alcaldessa que vetlla pels interessos de 12.500 persones no pot cobrar només 1.500 euros. Penso que això desprestigia la feina d'alcaldessa de Vilanova. Amb les reduccions de sous han fet un joc de mans. I no oblidem la clau, la majoria de l'estalvi ve que han reduït el que cobren els regidors de l'oposició, o sigui nosaltres, mentre que ells com a oposició cobraven el doble.

Queden 15 mesos per a les eleccions municipals. S'hi presentarà? Com les veu?

Sí, és la intenció de l'equip de V365. Serà un panorama estrany, ja que ara C's torna a aparèixer a Vilanova, i hem vist a Imma González, el seu marit, Cividanes i un ex socialista a la seva carpa. Serà una contesa electoral amb moltes sorpreses. 


1 Comentaris

J

Jaume

Camp del Rei

4 de febrer 2018.09:18h

Respondre

Endavant Vilanova365! Em sembleu els més honestos i els més involucrats en vetllar bona relació entre una ciutadania plural, i això és d’agraïr.

Vilanova és amb tu

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic