TORNAR

Alimentació per a la tardor

Dimecres, 28 setembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Arriba la tardor, la natura canvia, comencen a baixar les temperatures i amb això apareixen les primeres grips i refredats. És per això que hem d'adaptar la nostra alimentació a aquest canvi d'estació si volem preparar el nostre cos per a l'hivern i eliminar els excessos de l'estiu.

Quins aliments ens ofereix la tardor?
En aquesta època la terra ens ofereix una varietat de fruites, resultants de l'estiu, i sobretot verdures rodones i d'arrel. La mateixa naturalesa ens indica què és el que hem d'incrementar durant aquesta estació.
L'estiu acaba. Igual que els arbres que dirigeixen la seva energia cap a les arrels, despullant així de les seves fulles, per a nosaltres també és moment per recollir-nos, començar a preparar-nos per al fred hivern, i deixar enrere l'estiu.
Anem a veure en detall aquesta transició de final d'estiu.
Quins aliments hem d'incrementar?
Fruites: és aconsellable consumir les fruites pròpies d'aquesta estació com el raïm, fruits del bosc, pomes, etc. Reduir la quantitat de fruita crua, i començar a elaborar compotes, purés o melmelades.
Verdures: Incrementem el consum de verdures rodones i d'arrel pròpies de la temporada, com les cebes, les carabasses, la coliflor, les cols, naps... Totes elles ens donaran la dolçor pròpia i necessària d'aquesta estació. És moment de reduir el consum d'amanides i hortalisses més pròpies de l'estiu. No obstant això no hem d'oblidar-nos de consumir la sempre necessària verdura verda, en forma d'escaldats, vapor o bullits curts.
Cereals: el mill, la civada, la quinoa, l'arròs dolç, l'arròs salvatge. Serà el moment de canviar l'arròs de gra llarg tipus basmati, pel de gra més curt. D'altra banda també tenim el cus-cus, el bulgur o pastes integrals de qualitat.
Proteïnes: bon moment per començar a elaborar plats amb llegums com les azukis, cigrons o llenties, o altres proteïnes com el tempeh, el seitan, o el tofu, sempre ben cuinats. Plats que ens nodreixin profundament i ens escalfin. És també un bon moment per tornar a consumir peix fresc.
Olis: temps per a incrementar una mica l'ús d'oli de qualitat en els nostres plats, així com l'ús de llavors de carabassa, sèsam, etc.
Algues: el consum d'algues de tot tipus que ens aportaran tots aquests minerals que ara més que mai el nostre cos necessita per recuperar-nos de què havia perdut durant l'estiu i prevenir així una mancança que propicia l'aparició de refredats, debilitat, i o estats de decaïment.
Espècies: canviarem les herbes aromàtiques fresques per les seques en les coccions, així com espècies més picants com la mostassa per espècies que escalfin com el clau, el gingebre o la canyella.
Quines coccions seran les més adequades?
Així com a l'estiu utilitzem receptes sense foc, amb varietat de crus, marinats, etc., per contrarestar la calor pròpia de l'estació. Ara a la tardor hem d'introduir més foc i més temps a les nostres coccions, amb l'objectiu de reforçar-nos i escalfar-nos a un nivell profund, coccions que potenciïn la dolçor dels nostres plats. Per a això les més adequades seran les coccions al vapor, estofats i saltats més llargs, puntualment tempures i fregits, coccions a pressió per a cereals i llegums. Però també el podem alternar amb algunes coccions més lleugeres com els escaldats per les verdures verdes, bullits curts i saltats curts.
Quins sabors hem de potenciar?
El dolç és el sabor de la tardor, i així ens ho indica la naturalesa oferint-nos tota classe de fruites de final d'estiu i verdures dolces com les carabasses.
Una dolçor natural i de qualitat pròpia d'algunes fruites i verdures, que podem potenciar amb les coccions adequades, ens nodriran profundament.

Una alimentació adequada per a cada estació és fonamental per ajudar el nostre cos a adaptar-se als canvis de temps, de llum, així com als ritmes que cada estació exigeix.
Si quan acaba l'estiu i arriba el fred, nosaltres no canviem i seguim menjant fruites, amanides i begudes refrescants, refredarem el nostre cos en excés, i estarem més exposats a constipar, per exemple. Si per contra reforcem el nostre sistema immunitari, i la nostra calor interior estarem més preparats per als canvis d'estació.

DAVID GASOL / YVETTE PONS Institut d'estètica


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.