Divendres, 12/10/2012
1810 lectures

"Ajde Jano"

De la mateixa manera que la sèrie escrita per Albert Espinosa “Polseres vermelles” se l'anomena com la sèrie que va emocionar Steven Spielberg, degut a unes declaracions del propi director de cinema, al grup polonès Kroke se'l podria considerar com el grup de música jueva que va emocionar Steven Spielberg. Acabaven de treure el seu primer disc en format cassette “Klezmer Acoustic Music” (Oriente, 1993) quan Spielberg els va escoltar durant un concert promocional i els va convidar a actuar a Jerusalem al concert “Survivors reunion” i també a l'estrena a Polònia de l'oscaritzat film “La llista de Schindler”.

Kroke és un trio musical polonès que es va formar l'any 1992 a partir de l'amistat de tres recent graduats a l'Acadèmia de Música de Cracòvia: Tomasz Lato (contrabaix), Tomasz Kukurba (viola i violí) i Jerzy Bawol (acordió). El nom Kroke és la paraula jiddisch per anomenar la ciutat de Cracòvia ja que el grup està fortament lligat a Kazimierz, un assentament jueu que havia estat una ciutat autònoma fins al segle XIX i es va convertir en el barri jueu de Cracòvia. Fins l'any 1939 Cracòvia i, especialment, Kazimierz van ser un dels centres més importants de la vida cultural jueva a Europa.

En general s'inspiren en la música klezmer o sefardita i en la música balcànica, però la seva música ha aconseguit una complexitat molt més gran creant composicions originals on hi tenen cabuda recursos del jazz o de la música clàssica per generar unes sonoritats fins ara noves en la música jueva. En les seves actuacions en directe destaquen les seves improvisacions, el domini virtuosístic dels instruments i la sensació de novetat tot i reconeixent les arrels de la música jueva asquenazita. Al llarg dels últims anys el grup ha participat en importants festivals de música europea, fent col·laboracions amb artistes del nivell de Edyta Geppert y Maja Sikorowska o el violinista britànic Nigel Kennedy en l'àlbum “East Meets East” (EMI, 2003) i participant en bandes sonores de films com la surrealista-experimental “Inland Empire“(2006) de David Lynch amb la cançó “The secret of the life tree”.

Al grup polonès Kroke, els incondicionals de Joan Barril l'han escoltat infinitat de vegades de fons mentre el periodista barceloní fa un repàs pausat a l'actualitat durant l'informatiu nocturn “El cafè de la República” de Catalunya Radio. La cançó s'anomena “Time” del disc “The sounds of Vanishing World (Oriente, 1999). I els incondicionals de Gaspar Hernández a l'inici del programa sobre creixement personal, psicologia positiva i nova espiritualitat “L'ofici de Viure” amb la revisió de la cançó a ritme de 7/8 i popular sèrbia “Ajde jano” que ja apareix en el seu primer disc “Trio” (Oriente 1999).

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.