TORNAR
PUBLICITAT

La igualadina Patrícia Marimón s'embarca cap al Nepal amb ajuda humanitària

És membre de l’ONG Petit Món que opera al país asiàtic

gent
Dimecres, 6 maig 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La traumatòloga del Consorci Sanitari de l'Anoia, Patrícia Marimón, agafa aquest dimecres un vol per traslladar-se al Nepal. Amb ella, hi porta una cinquantena de quilos de material per a les tasques humanitàries per a la població afectada pel gravíssim terratrèmol del 25 d'abril

Per a la família de la Patrícia Marimón, metgessa de l'Hospital d'Igualada, el Nepal és una segona pàtria. Literalment. Dos dels seus fills adoptius van néixer en aquell país i per això el vincle que hi tenen ella, el seu espòs Santi i la resta del nucli familiar és molt estret. Tant que hi van periòdicament, quasi tots els estius. Després del brutal moviment sísmic que va tenir lloc fa 10 dies, aquesta traumatòloga -vinculada a l'ONG Petit Món http://petitmon.org/-, s'embarca avui cap aquelles terres via Istanbul. Al seu equipatge i al dels dos companys de Petit Món que aniran amb ella: mantes tèrmiques, sopes deshidratades, filtres d'aigua i antibiòtics. Gran part d'aquest material ha estat cedit per l'Hospital d'Igualada.

Amb ella, només al seu equipatge, hi ha material per potabilitzar més de tres milions de litres d'aigua. "Al Nepal no es troba aigua potable fàcilment, és pràcticament impossible, i més ara. Amb nosaltres ens enduem els filtres: cadascun permet potabilitzar uns 375.000 litres d'aigua" explica. El Betadine és un element que fa la tasca potabilitzadora més fàcil, però el seu format és més delicat de traginar. 

Patrícia, ahir, ultimant els detallsLa funció de l'expedició de Petit Món és acudir a la zona menys mediàtica, on menys ressò ha tingut la tragèdia. L'impacte del sisme a les muntanyes, la zona més freqüentada per europeus i occidentals, ha contribuït que la majoria d'ajudes provinents del Primer Món s'hagin dirigit a aquests punts. Patrícia Marimón s'encaminarà a zones perimetrals de Katmandú, al districte de Sindupatchock: "anem a ajudar els nepalesos. Tot el que portem és íntegrament per a ells". Aniran a la zona més afectada pel terratrèmol, de fet, però en la que el drama no s'ha donat tant a conèixer.

El visat excepcional que ha aconseguit -molt complicat en principi per a una ONG petita- és degut a la bona relació que manté la metgessa i la seva família amb el cònsol del país, on ja ha viatjat diverses vegades.  Els seus dos  fills van néixer allà. El seu camí és cap a aquest districte de Sindupatchock i després cap a un hospital de l' ONG, on lliuraran el material als professionals que treballen allí, "a prop del punt de l'epicentre". La seva estada, d'un mes, tindrà una primera parada en una casa d'acollida, que serà el centre de repartiment i el magatzem. Per desplaçar-se "tenim la solidaritat del propi poble nepalès. Tots s'estan oferint gratuïtament a portar l'ajuda a les àrees afectades. És un país que t'enamora per això". També tenen contactes amb altres ONG que els facilitaran un camió per a la distribució puntual de l'ajuda. 

Un país enfocat de cara al turisme

El Nepal està pensat de cara als turistes, que aporten bona part del seu producte interior brut. No tindran problemes de comunicació "ja que tots saben anglès, i fins i tot alguns nens que han estat a prop dels visitants, et poden dir expressions en català". La brutalitat del terratrèmol, de 7,9 sobre 10, i les condicions de vida a Katmandú, ha provocat moltes morts a la capital, "però l'impacte principal serà a zones rurals. No sabem quins han estat els efectes sobre molta de la població de fora de les ciutats". La igualadina estarà en constant contacte amb Catalunya ja que "a causa de la importància del turisme, estan ben proveïts d'internet. És més barat el telèfon que una ampolla d'aigua". 

Un cop coneguin de primera mà la situació allà, "sabrem millor com rendibilitzar els equips que hem portat". Després d'organitzar-se, serà el moment dels desplaçaments. "No es pot parlar en quilòmetres al Nepal per mesurar distàncies, s'ha de parlar del temps que tardes a moure't" apunta, en referència a la complicada orografia del país i al deficient sistema de comunicacions, amb unes poques carreteres asfaltades, que el monsó escombrarà segurament el juny. Patrícia tornarà en un mes, quan s'esgoti el seu visat. "El Nepal és un país amb molts problemes, però s'ho prenen amb humor, amb somriures. Són hinduistes o budistes, i també hi ha sikhs, però es barregen i no es neguen res els uns als altres". Katmandú l'espera de nou.


3 Comentaris

marta-enrich

Marta Enrich

Collbató

7 de maig 2015.00:44h

Respondre

Molta sort i molt bona feina

p

pep

6 de maig 2015.17:52h

Respondre

Tu si Patrícia, tu si seràs la millor embajadora de Igualada.
Força, molta força, i que la teva feina desinteressada, pugi pal·liar en la mida de lo possible, la gran desgracia que esta patint... Llegir més aquest poble, noble i sofert.

E

Eduard

Igualada

6 de maig 2015.08:30h

Respondre

Força i encert en aquesta acció solidària.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.