TORNAR
PUBLICITAT

Els igualadins Kon-Tiki s'enfilen en globus a tocar del Pol Nord

A les illes Svalbard, inicien l’expedició comercial més al nord mai feta

gent
Dimarts, 21 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La primavera ha arribat al nostre país, però hi ha una expedició igualadina que para en un lloc on sempre és hivern. A les illes Svalbard, amb poc més de 2.500 habitants i 61.000 quilòmetres quadrats de superfície, el doble que Catalunya. Un paratge natural protegit que té un 60% del territori cobert per glaciars i extensions nevades. 

Aquest diumenge l'equip de Globus Kon-Tiki encapçalat pel pilot igualadí Àngel Aguirre emprenia el seu camí cap a Svalbard, un arxipèlag noruec situat al paral·lel 80, molt per sobre del Cercle Polar Àrtic, per dur a terme l'expedició en globus aerostàtic de caràcter comercial amb passatgers més al nord del planeta que s'ha fet mai. Es tracta d'un tipus de vol orientat a participants amb certa experiència en muntanyisme i entorns àrtics, pilots de globus d'arreu del món que busquen una gran experiència, fotògrafs especialitzats en natura o persones amb sensibilitat mediambiental. Svalbard és una zona declarada destí sostenible i és l'últim punt poblat de la Terra en direcció al nord. Globus Kon-Tiki hi passarà un mes i mig, rotant tres equips que hi aniran en terminis de 15 dies.

L'hivern en aquestes terres és extrem. Però ara, amb l'arribada de la primavera, es comencen a eixamplar les hores de llum: "ara ja tenim 12 hores de sol. I quan no hi ha sol, durant la nit, queda una claror estranya... no es fa fosc del tot" explica Aguirre. Els anoiencs engeguen l'aventura després de tancar un acord amb l'empresa especialitzada en activitats d'aventura Spitzbergen Adventures, un negoci del territori noruec que es dedica a la promoció del turisme en aquest arxipèlag.

L'expedició arriba després d'un any de preparatius, degut a les diverses dificultats logístiques que presenta, que van des de l'obtenció de permisos per volar en globus a Svalbard –territori protegit com a entorn natural– fins a tràmits com el transport del gas. A més, s'hi ha de sumar els preparatius de l'equip humà de Kon-Tiki. S'han hagut de preparar a Andorra amb moto de neu i remolc per poder fer el seguiment del globus per terra un cop es trobin a Svalbard.

S'han emportat un globus aerostàtic de sis places, una envergadura que fa el vol més difícil degut al pes i a la mida. A més, com a conseqüència de les baixes temperatures, és necessari pressuritzar el gas propà amb nitrogen, per facilitar-ne la ignició. Amb ells, prenen també un cremador d'última generació fabricat per l'empresa igualadina Ultramagic, que els permet volar més còmodament ja que està preparat per aguantar el fred i els vols d'alçada.

A l'illa hi conviuen diverses espècies, com l'au branta, el ratolí de camp de Svalbard, la guineu àrtica, el ren de Svalbard o l'ós polar, aquest darrer, símbol de l'arxipèlag i una de les principals atraccions turístiques. En l'àmbit marí, hi trobem balenes, dofins, foques i morses. És per això que Svalbard és la ‘meca' dels ecologistes i les persones amb sensibilitat mediambiental. Com a curiositat, a Svalbard s'hi troba el banc de llavors més gran del món ideat amb la finalitat de preservar els principals cultius alimentaris de la humanitat, en previsió a una possible pèrdua de la diversitat a causa d'una catàstrofe planetària. El banc de llavors té capacitat per albergar 2.500 milions de llavors i, actualment, n'hi ha 860.000 mostres.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.