Dimecres, 8/2/2017
10184 lectures

“No m’agraden les patgesses”

M’ho deia just després de Reis una amiga. És una dona jove, culta, autònoma i igualadina. “No puc fer-hi res”, es justificava, “no m’agraden les patgesses i encara menys les que porten melena. No vull que vinguin a casa, la veritat”. No és el primer cop que ho sento, i tampoc en boca d’una dona. Ja fa 13 anys que les patgesses participen a la cavalcada d’Igualada, però les coses no canvien d’un dia per l’altre i està vist que, d’un any per l’altre, tampoc.

Després d’anys de reivindicacions i accions de protesta, podríem dir que les noies van poder participar amb certa normalitat a la cavalcada de Reis del 2004. Primer s’havien imposat normes, com dur els cabells recollits o limitar el nombre de patgesses perquè no fossin massa visibles. En aquells anys ho vaig viure com a periodista i de veritat que em va impactar.

No sóc nascuda a Igualada però ja fa 16 anys que m’hi vaig instal·lar. Jo mateixa havia viscut l’experiència al meu poble feia anys i de veritat que, abans d'arribar aquí, no em podia ni imaginar que quedés alguna localitat a Catalunya on vetessin la participació de dones a una festa. Com els grans poden tenir tantes reticències mentre que els petits, els autèntics protagonistes de la festa, no en tenen ni una?

Que potser s’exclou a tots els patges que no saben comunicar-se amb els nens? Per la meva experiència puc dir que no. En moltes trobades som els pares els que hem de dur la conversa perquè els petits no comencin a preguntar davant de tanta inexpressivitat. I, deixeu-me dir-ho, almenys en el meu cas, majoritàriament són nois. I això no treu que hi hagi molts patges d'allò més conversadors i encantadors amb els petits, les coses com són. 

Passada la nit de Reis, té gràcia veure com als nens els agrada jugar a fer de patges, a dur regals. Als nens i a les nenes. Perquè fer regals i repartir il·lusió és una experiència meravellosa, que mereix viure tothom, en tots els papers de l’auca. Limitar les dones a fer els  vestits o preparar les coques en la festa de Reis tants anys, ha passat factura: 13 anys després, hi ha una bona part de la societat igualadina que encara no ho ha paït i potser no ho pairà mai.

Si retallem possibilitats a les dones en les nostres tradicions, com volem ensenyar a nens i nenes a viure en igualtat de condicions? Queda molt camí per fer, en la política, en l’empresa i al carrer. Perquè detectar el sexisme i la desigualtat i corregir-los és només el primer pas. Després calen molts anys per arreglar el mal que han fet.

Altres articles de Eva Ripoll Rius

21 Comentaris

Ò

Òscar

Igualada

10 de febrer 2017.21:54h

Respondre

Per l’autora:
Em desperta curiositat que denuncies l’opinió de la teva amiga, però, en canvi, no tens recel a donar la teva, envers els patges masculins que són, al teu parer, els que,... Llegir més majoritàriament ho fan malament.
Personalment, tant una com l’altra son opinions vàlides, però no penso que per a defensar el col·lectiu femení s’hagi d’atacar al masculí.
També penso que no volies que s’interpretés el que escric, potser no ho entés bé, o potser, no t’has explicat prou bé. Sense ànim de polemitzar, només em venia de gust fer-t’ho saber.
Per cert, fa 20 anys que faig de patge i m’encanta que també hi hagi patgesses. Amb la meva colla ja fa 5 anys que sortim independentment de la Comissió i ens va de perles. I no, no ho fem per caprici, sinó perquè no ens em sentit reconeguts o ben valorats per ella, ans el contrari. Sento si ofenc a algú, evidentment no és la meva intenció.
Avanço que, als que pensin que si tothom fes com jo s’acabaria la festa, els diré: ”Tot el contrari, si cada igualadí treballés 15 anys de la seva vida per la Comissió, la Cavalcada d’Igualada tindria al voltant de 10.000 patges oficials cada any”. :)
Salut, bona nit i bona festa dels Reis d’Igualada, entre tots la farem més gran i millor.

E

Eva Ripoll

Igualada

16 de febrer 2017.19:24h

Ho veig exactament igual que tu Òscar. Totes les opinions són vàlides, és clar que sí! No és la seva opinió el que denuncio, potser jo pensaria com ella si hagués crescut a Igualada. N’hem... Llegir més parlat molts cops i el cas és que a ella li sap greu pensar com pensa, però assegura que no hi pot fer res. El que denuncio és que es trigués tant a acceptar que les dones facin de patge i que la manera i les restriccions a l’hora de fer-ho tampoc han estat brillants. Com deia, les habilitats comunicatives de les patgesses amb els petits no em semblen un motiu ja que no són pas pitjors que les dels homes, almenys pel que jo he vist. Penso que la festa de Reis d’Igualada és el que és gràcies a tothom que hi participa i se la fa seva, perquè una festa no ha de ser propietat de ningú, sinó deixa de créixer i de tenir sentit. Espero que tu i els teus amics la seguiu disfrutant molts anys i la feu gaudir als més petits i a tota la ciutat.

L

Lluís

Melbourne

9 de febrer 2017.10:57h

Respondre

Vaig viure 4 anys a Igualada, vaig emocionar-me amb la cabalgata any rere any.
Ara estem vivint a les antípodes, a Austràlia, i tot i que no tenim patges, aquest any ha estat el 6è que fem la... Llegir més festa dels reis mags. Tres reis molt ben guarnits i magestuosos entreguen els regals als fills dels que estan aquí i volen descobrir o mantindre aquesta tradició.

Per motius històrics que no venen al cas, en aquest país, pot portar a malinterpretació que una persona de pell blanca es pinti la cara de negre. Buscant ser respectuosos allà on vivim, aquest any no trobàvem cap persona de pell fosca que pogués fer de Baltasar.

Solució? Va venir la Reina Negra!! La dona del Baltasar, ella era la Mirembe, un nom de l’est d’Àfrica que vol dir ’Pau’.
L’explicació que vam donar als nens i nenes? Doncs que el Baltasar no havia pogut agafar l’avió, que com que son 24 hores de vol, s’havia hagut de quedar a casa començant a preparar els regals per a l’any següent; però que teniem l’honor de comptar amb la presència de la seva dona, que estava molt contenta d’estar entre nosaltres.
Problemes? Cap ni un, els petits més contents que un gínjol, i a la comunitat, vam llançar un missatge, les reines poden fer-ho tan o més bé que els reis!

Espero l’any vinent tornar a organitzar la festa, espero poder tornar a tenir una, dues o tres reines entregant regals!

Sobra dir: ’A mi m’agraden les patgeses’.

Salut,
Lluís

j

josep mª verges prat

Igualada

9 de febrer 2017.09:55h

Respondre

Total reconeixement a les dones en qualsevol camp, a mes en competència i superació de molts aspectes profesionals i humans i dir que a aquestes alçades es tindrien de donar per superades aquestes... Llegir més discussions, per favor!

M

Manel

Igualada

9 de febrer 2017.08:12h

Respondre

La festa de reis, que tant ens orgullem els ITV, li falta allò que ens diríem accions pro actives de millora. Segurament caldria transparència i participació ciutadana per millorar sinó en el... Llegir més temps acabarà seny una professo que l únic que la mantindrà viva just es el gran somriure dels nens. Just aquest any en el discurs d’ un patge faruc a casa semblava mes un discurs polític que pedagog. Igualada a veure si finalment desperta del seu llarg somni....

m

maria

8 de febrer 2017.23:49h

Respondre

Jo també comparteixo aquesta opinió, no m’agraden les patgesses, no imposen davant d’un nen, no es tant creible com un patge. També val a dir que són mudes, es limiten a repetir la mateixa... Llegir més frase més d’un cop, això si obren la boca, no saben què dir, ni què fer, crec que necessitarien com deieu, un curs preparatòri.

B

Blanca

Igualada

9 de febrer 2017.12:08h

Maria, lamento l’experiència que has tingut per opinar d’aquesta manera. Em consta que, independentment que siguin nois o noies, l’actitud general dels patges i patgesses és bona. Sento pena... Llegir més quan és justament una dona, com és el teu cas, la qui posa impediments per a que les noies puguin accedir a les nostres tradicions. Lamentable actitud que, quan tot això va saltar als mitjans de comunicació, va fer que ens titllessin de troglodites als igualadins ?

A

Antoni

Igualada

8 de febrer 2017.22:42h

Respondre

Vagi per davant que no sóc de la Comisió dels Reis, però si que fa molts anys que hi participo.
Com heu dit crec que la Comisió li costa fer innovacions, doncs sempre s’ha fet així. Crec que... Llegir més se’n haurien de fer ... però costa i com heu dit també crec que no escolten.
Sento molt que a aquestes altures i després de tants anys de reclamar la participació de les noies a la Cavalcada dels Reis d’Igualada encara hi hagi aquesta creença que no hi hauria d’haver patgeses o noies patge, com mes us agradi.
Jo, amb tots aquests anys, he tingut experiències de tots colors, bones, molt bones, no tant bones i ... els patges fan que la Festa sigui bona o no tant bona i es veritat que ells son el centre de la Festa tant per els petits com per els grans, però les famílies també han d’ajudar a que els patges i patgeses puguin fer que l’estada en una casa sigui d’alló més gratificant.
Pensem que els avis també ho viuen amb una il·lusió especial i els que són a Asil i altres Resedències encara més, doncs moltes vegades els falta el calor i l’estimació de la familia.
I per acabar vull dir que tant vàlids són els patges com les patgeses i a la vegada tant malament poden ser els patges com les patgeses, doncs us puc dir que m’he trobat de tot. Molt vàlids uns i les altras i no tant bons uns com les altras.
Això si tant patges com patgeses faran que la Festa sigui la nit mágica i plena d’il·lusió que tots volem que sigui.
Moltes cartes recullides i més tardes-nits de Reis viscudes em fan sentir-ho així.

E

Edu

Igualada

8 de febrer 2017.19:15h

Respondre

A ningu agraden les patgesses, la tradició i les histories no parlaven de patgesses, això no és serio, els nens no ho mereixen (aixi com tampoc mwreixen alguns dels patges que hi ha realment... Llegir més patetics). hi han estudis que demostren l’amor més propens cap a la mare quan ets més petit i el fet de ser dona comporta amor i els nens no prenen en serio els consells.

R

RO

9 de febrer 2017.23:49h

Ostres! De debò ho penses això, o fas ironia...? per dir-ho educadament

L

Laura

Vilafranca

10 de febrer 2017.09:42h

”això no és serio”
homeee, es clar que no és serio. Els reis no existeixen.
” hi han estudis que demostren l’amor més propens cap a la mare quan ets més petit i el fet de... Llegir més ser dona comporta amor i els nens no prenen en serio els consells.”
Quins estudis? Oo

C

Ciutadà Igualadí

Igualada

8 de febrer 2017.19:10h

Respondre

Penso que és una vergonya que la gent pensi això i més si és a Igualada on es vol que la Festa dels Reis sigui Patrimoni de la Humanitat per la U.N.E.S.C.O.

d

daniel

igualada

8 de febrer 2017.14:04h

Respondre

a casa nostre van venir 2 patgesses i va ser genial.

jo les esperava abaix al carrer perquè és un lloc que pel número costa de trobar, i ja només arribar van preguntar pels nens, com era... Llegir més cadascú, que feien malament, que feien bé....

una professionalitat exquisita, es van quedar poca estona perquè encara havien de visitar d’altres cases però ho van fer perfecte.

menys patges nois que van de ”ligoteo” i més patgesses responsables i eixerides com les que vam tenir la sort nosaltres de tenir !!

M

Maria

Igualda

8 de febrer 2017.14:00h

Respondre

Bones, sóc una jove d’igualada i aquest any 2017 ha sigut el meu tercer any com a patgesa, després de la mateixa nit de reis vaig sentir la necessitat d’escriure un redactat opinant sabre la... Llegir més meva nit de reis, no vaig ser capaç de trobar un bon lloc per manifestar el meu parer, així que trobo que aquest és un bon moment per a parlar del tema, així doncs aquest va ésser el resultat:

Bones,
Avui dia 6 de Gener, dia on hi perdura l’alegria i felicitat he viscut un dels moments més ridículs de la meva vida. Avui he sortit de patge a Igualada, tercer any que ho faig, com sempre la interacció i la felicitat dels nens, pares i avis m’ha emocionat i m’ha tocat el cor, és una festa on es transmet amor, pau i il·lusió.
El problema ve d’abans, de la gent que hi ha darrere, a la comissió i organització.
No puc parlar en global perquè hi ha gent que té un comportament excel·lent en aquest àmbit, però avui una persona en concret, algú que hauria de saber què és el respecte, ha tingut una actitud nefasta sobre el meu aspecte. Durant tots aquests anys m’he fixat que moltes de les noies no portaven el cabell recollit, i avui he pensat a provar el seu estil més lliure, la meva sorpresa ha sigut un home amb actitud amenaçant i amb un to de veu més alt del normal dient-me que m’havia de recollir el cabell. Jo li he demanat una explicació i la seva contestació ha sigut que si no em recollia el cabell, l’any que ve no em permetrien sortir de patge.
Arran d’aquest petit enfrontament m’he començat a plantejar algunes preguntes: Com és possible que amenacin a no sortir de patge a una persona voluntària?, Seria el mateix la festa sense els patges?, Aleshores perquè ens tracten així?, Per què no es permet a la dona anar sense el cabell recollit?, Potser és per què així es veu que el patge és una dona?, Aleshores això ho podríem relacionar amb masclisme?, Després de tants anys lluitant per a què la dona sigui patgesa encara hi ha aquesta mentalitat tancada?
No sé pas si aquestes preguntes algun dia seran respostes, però almenys sé que poden ser escoltades.
Moltes gràcies per la seva atenció.
Cordialment una patgesa orgullosa de ser patgesa.

J

Jaume

Igualada

9 de febrer 2017.10:58h

Hola
jo vaig fer de patge durant uns quants anys i tot i que m’agradava molt anar a les cases i tractar amb la quitxalla vaig deixar-ho per l’actitud dels organitzadors: tot eren bronques,... Llegir més renys, etc. Semblava que enyoressin fer de ”cabos” a la mili foten canya als ”novatos”. Enlloc de donar consells pedagògics per a la canalla, o animar-te o preguntar-te com va... Els agradava que renyessis als nens, fins i tot que els fessis plorar. I carta blanca a mamar i a lligar.

R

Roser Penyes

9 de febrer 2017.23:45h

Estimada, com he dit mès avall, per definiciò un patge és ncessàriament un noi (ni tan sols un home). Les noies, al meu parer, hauríeu de reivindicar un altre rol que us refermés com a dones,... Llegir més no com una mala còpia dels homes. I la resta de la ciutadania igualadina ens hauríem de solidaritzar amb vosaltres.

R

Roser Penyes

8 de febrer 2017.12:56h

Respondre

Vagi per davant que soc partidària de la participació activa i visible de les dones en la festa dels Reis d’Igualada.
Ara bé, el que no tinc tan clar és que s’hagi de fer en forma de... Llegir més ”patgesa” (la paraula en sí ja no m’agrada gens). Dic això perquè a les antigues corts reials en que s’inspiren els personatges de la cavalcada, els pagtes sempre eren i van ser nois (ni tan sols homes); mai va existir una noia ”patgesa”, així que conceptualment fins i tot la paraula és intraduible.
Jo vull que les noies participin en la cavalcada i festa dels Reis, només faltaria!, però com a dones no com una mala còpia dels nois. Així que, des del meu punt de vista, caldria replantejar-ho i donar a les noies un personatge actiu però que les faci sentir noies, com el què són.
S’obre el termini de propostes...

J

Jordina

Igualada

8 de febrer 2017.13:39h

Roser, parles de ”propostes”? Però si els de la Comissió no les escolten!!! Els arbres (patgesses, mala preparació pedagògica dels patges, afany recaptatori...) no deixen veure el bosc. I el... Llegir més bosc és que aquesta gent tenen la festa ”segrestada”. Per una banda, no hi ha gent de transparència; i de l’altra, no escolten consells, propostes, crítiques constructives...

R

Roser Penyes

8 de febrer 2017.23:51h

Doncs així crec que la festa està malalta d’arrel, i encara és més greu si considerem que volen que sigui reconeguda com patrimoni immaterial. Em sap greu :-(

D

DBS

Barcelona

8 de febrer 2017.11:52h

Respondre

La naturalitat ha de prevaldre però potser els patges en genèric haurien de fer un curset

B

Blanca

Igualada

8 de febrer 2017.09:43h

Respondre

Vaja, diria que algunes afirmacions les carrega el diable.
He de dir que a mi no m’agraden les persones que s’oposen a la inclusió de les dones a les festes populars. Crec que si la teva amiga,... Llegir més dona i formada, com dius, ha passat per la universitat i té una formació cultural, és perquè abans hi va haver altres dones que no van acceptar que se les impedís l’accés a la cultura pel fet de ser dones. Elles no van acceptar que s’apel•lés a les tradicions per a vetar-les i això ha permès a l’amiga contrària a les patgesses poder expressar-se amb llibertat, entre altres coses.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.