Dimecres, 11/7/2012
1622 lectures

Si vols estar ben servit...

L’altre dia estava parlant amb un company de feina sobre la mala situació de les coses i provàvem de “vaticinar” quin és el futur, sobretot laboral i empresarial, que ens espera. A què ens dedicarem? S’acabarà la feina si no hi ha una reactivació econòmica? Escoltar les notícies ja no és una opció, deprimeixen més que no pas informen. I si escoltes als entesos, ho tenim una mica cru...

Altres “entesos”, aquests de l’esfera política, s’omplen la boca assegurant que hi ha futur i hi ha possibilitats, si les sabem buscar. I això ineludiblement, passa per les paraules de moda, que ja arriben a fer ràbia: emprendre i innovar.

Ara, sembla que la solució als problemes sigui això: si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit. Aquesta frase, que de petit sentia molt sovint, descriu perfectament el consell que se’ns està donant per tirar endavant: si no tens feina, te la inventes.. és un bon lema que ja corre per la xarxa de fa temps. Innovar i emprendre són dues solucions que ens donen a tort i a dret, com a remei universal a la crisi. Ben mirat, és una forma de dir: nois, no sabem què dir-vos...

Per postres, la majoria d’estudis mostren que la innovació i l’emprenedoria passen, quasi sempre, per la creació d’activitat al voltant de les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació). Llavors, ja l’hem fumut. Realment hi ha un nivell de qualificació molt baix entre els joves que poden innovar i emprendre i, així, arribem al cap del carrer: falta educació. I aquesta, malmesa i retallada per tot arreu, difícilment pot adaptar-se a la demanda existent.

Actualment sorgeixen projectes, com a bolets, relacionats amb les TIC, les xarxes socials i la mobilitat. Aquest últim terme, a l’alçada dels altres dos, és el que molta gent té en ment quan prova de ser creatiu i de fer alguna cosa diferent. Les solucions mòbils són un dels sectors amb més previsió de creixement en els propers anys. Un gran pastís ens espera.. Qui se l’endurà? És ben clar que no tots els projectes que s’engeguin arribaran a bon port, molts es quedaran pel camí. A vegades, una solució només és interessant i sorprenent per qui la crea, però no qualla al dia a dia de les persones. I si no, que li preguntin a gent com els creadors de Twitter o Facebook, on la dimensió se’ls va escapar de les mans, i on no es va tenir (en cap cas) la prevaricació de dissenyar-ne un futur com l’actual.

Parlant alguna vegada amb persones que porten projectes d’aquest tipus, sembla que només tinguin en ment els resultats obtinguts per monstres com els esmentats, i no es paren a pensar en el profit real del seu projecte. És com jo, fa uns anys, que vaig regalar als pares un aparell que escalfava el gel de dutxa... em van dir que estava carregat de punyetes!

Per la banda de la innovació, és molt cert que calen coses noves, i coses que sorprenguin. Estem en un punt on, l’altre dia i per desgràcia, sortíem d’un enterrament i el que més es comentava és que el mossèn anava amb una iPad, en lloc d’una bíblia. Això és tan estrany? Potser sona a transgressor... El que m’agradaria és preguntar al capellà què li ha aportat l’ús d’aquest estri davant el clàssic “totxo” de tota la vida. Llavors, segurament, deduiríem si és o no una bona idea.

Per la banda de la formació, això és el que més falta fa. I si no, que li preguntin al pobre desgraciat que va robar una iPhone a un turista i, desconeixent les últimes novetats que aquest aparell ofereix, es va fotografiar usant el botí com a càmera. En pocs moments, el propietari tenia la foto en un altre dispositiu i presentava la denúncia... la detenció no es va fer esperar. Coses de la tecnologia...

És per això que, últimament, m’agrada preguntar a les meves amistats què esperen dels dispositius mòbils i dels serveis de mobilitat. Tothom usa el Whatsapp, és obvi perquè implica un estalvi brutal de diners enviant missatges, però... I les utilitats que permeten dir on et trobes a cada moment, com Foursquare? O les aplicacions que diuen la música que escoltes o el vi que estàs bevent?

Avui en dia, en qualsevol dels dispositius del mercat, tenim un allau d’eines i utilitats inacabable, i el que ens queda per veure... Però... què n’espereu d’aquestes eines? Què us agradaria trobar al vostre mòbil quan, per exemple, visiteu una ciutat? Descomptes? Guies turístiques? Concursos?

Altres articles de Manel López i Seuba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.