TORNAR

L'Ajuntament posa l'ex regidor republicà Joan Torras com a responsable de transparència

Va ser soci de govern de CiU del 2011 al 2015

politica
Dimecres, 4 maig 2016. 12:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Joan Torras, de 62 anys, ex regidor republicà del 2003 al 2015, serà el president del Consell Assessor del Bon Govern d'Igualada. El consell haurà de supervisar l'aplicació de la legislació relativa a la transparència i ser el garant dels principis del bon govern a l'Ajuntament.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, acompanyat de la regidora de Govern Obert, Maribel Cuadras, presentava aquest dimecres el futur president del nou Consell Assessor del Bon Govern d'Igualada, que serà l'exregidor Joan Torras i Compte. Aquest òrgan supervisarà l'aplicació de la legislació relativa a la transparència i el garant dels principis del bon govern a l'Ajuntament. Torras, vinculat a ERC, va ser soci de govern de Castells del 2011 al 2015. Reconegut per la seva bonhomia, tracte afable i pel seu tarannà en les seves tasques com a responsable de l'Àrea de Promoció Personal, l'alcalde l'elogiava també davant la premsa: "és una persona bona, honesta, amb un gran compromís ètic". Torras havia advertit que no seguiria com a cap de llista d'Esquerra a Igualada el 2015, per bé que va mostrar el seu desconcert perquè no s'havia comptat amb ell en la preparació del projecte electoral.

Joan Torras, al centre, aquest matí de dimecresEl càrrec, no remunerat, forma part d'una oficina específica que té una partida de 2.000 euros anuals per despeses de representació. A Torras se li garanteix "independència total" en aquest exercici de les responsabilitats en un òrgan que estarà format per un president i per diferents membres, que poden ser regidors, tècnics municipals i assessors externs, en aquest cas especialistes contrastats en diferents camps. La recentment aprovada ordenança municipal de la Transparència i Accés a la Informació contemplava la creació d'una unitat responsable de la informació pública, que ara es tradueix en aquest nou element.

El president del Consell Assessor del Bon Govern treballarà de la mateixa manera que la Síndica Municipal de Greuges, com un element independent del govern, que desenvoluparà la seva tasca amb llibertat per a acostar la institució a la ciutadania, facilitant el rendiment de comptes i fent possible que els ciutadans puguin entendre el com i el perquè de la majoria de decisions. Anualment, de la mateixa manera que ho fa la Síndica, el president del consell Assessor del Bon Govern, elaborarà i exposarà públicament el seu informe de balanç. El seu nomenament, que és competència de l'alcalde, serà ratificat en la sessió plenària del mes de maig i, a partir d'aquí, se li encarregarà que proposi la resta d'integrants del consell i estableixi un primer pla de treball, orientat a obtenir les primeres conclusions al mes de juny de 2017.

"Ens prendran com a model"

En la seva intervenció, Joan Torras afirmava que Igualada "serà presa com a model" per la implantació d'aquest Consell Assessor i que ara mateix ja hi ha una nota alta "perquè es compleixen els terminis respecte a les peticions d'informació". Els límits que es posa el president "són que la informació tingui el vist-i-plau dels juristes de la casa" i afirma que "no es donaran dades que estiguin reservades i siguin imprescindibles per al bon funcionament de la corporació segons el parer del secretari. Informacions que se'n pugui fer un mal ús".

Per la seva part, l'alcalde exhorta també al seu ex soci de govern "a vetllar perquè es compleixi l'ordenança així com vigilar que no es repeteixi la situació catastròfica del 2011, quan el deute es centrifugava a través de societats municipals". Castells assegura que "el govern se sentirà pressionat i, a la vegada, aquest Consell també, per fer la seva tasca".


9 Comentaris

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

5 de maig 2016.17:34h

Respondre

Benvinguda la iniciativa. Quina enveja.

Això a Òdena ni ho fan ni ho pensen fer mai.

Mireu si no que ha passant amb el canvi de govern de CiU/ERC al del PSC.

El 2014 Òdena va rebre... Llegir més reconeixement a la seva tasca en relació a la transparència informativa. Va rebre l’anomenat segell INFOPARTICIPA (universitat Autònoma de Barcelona) a la “Qualitat i transparència de la comunicació pública”, amb una valoració el 2014 de compliment d’un 75% dels indicadors valorats. Vam deixar el mandat el juny del 2015 amb un compliment del 83% ja que ho vam seguir millorant. A l’Anoia liderava el rànquing Vilanova i Masquefa seguits d’Òdena.

Doncs bé, Òdena ha perdut aquest reconeixement ja que el compliment en la transparència informativa ha baixat fins al 53,85%

El curiós és que Guisado es va passar 4 anys criticant el govern per (segons ell) manca de transparència.

Amics, i això no són opinions, són dades externes de la UAB. A partir de qui cadascú que opini el que vulgui.

Qui el va veure i qui el veu...

Per tant, celebro la iniciativa d’Igualada que afegeix algú que es preocupi de la transparència i bon govern.

a

aaqualata

6 de maig 2016.07:02h

Sr. Sole Vilanova, avui barreja peres amb llimones.
Que l’Alcalde del su Poble veí hagués guanyat pel desastre que varen fer CiU i ERC a Òdena res té a veure amb aquest nomenament. Un... Llegir més nomenament fruit dels somnis Messiànics d’un i el plat de llenties de l’altre.

N

Nuria

5 de maig 2016.13:52h

Respondre

El càrrec es remunerat?

T

Tresa

5 de maig 2016.10:27h

Respondre

Mi apunto. Com?

P

Pere

5 de maig 2016.10:25h

Respondre

El defensor del ciutada i el comissionat per la transparència tindríem que esser escollits en votació per els ciutadans en llistes obertes o si mes no per una majoria del 75% dels regidors o els... Llegir més vots que representen. Que el nomenament sigui potestat del qui te que esser controlat es un burla a la democràcia i a la inteligencia dels ciutadans. Visca la fosco. Mori la transparencia.

j

jaume rdguez enrich

5 de maig 2016.08:24h

Respondre

Benvinguda la iniciativa del Alcalde. Benvigut Sr Torras . Benvinguda la trsnsparencia ,tot confian que sigui transparent. I tot esperan ens expliquin competencies.reglaments, i axi com del equip i... Llegir més pressupost que le ”comisionat” disposarà.
Comensem am transparencia.

a

aaqualata

4 de maig 2016.22:43h

Respondre

Com pot controlar un a un altre, quand aquest li ha d’estar agraït políticament amb deuda eterna?
Hi ha gent que no es sap retirar de la política a temps.
I en hi ha d’altres que estan en... Llegir més campanya permanent durant 4 anys.
Quina ”marcada” més ens ve ara?
Per cert: transparència no vol dir honestedat.
Si un es transparent no cal parlar-na tant, menys quant ningú t’ho ha demanat.
El important són titulars, i més titulars.
I la ciutadania ?..con deia la Trinca... que la donin! pel duviduviuauaua

J

Joan

Igualada

4 de maig 2016.22:18h

Respondre

Una mala práctica ha esta nomenar aquest senyor.

J

Joan Giner, ITV

Igualada

4 de maig 2016.21:46h

Respondre

Aquest càrrec que és un premi pels erveis prestats a la anterior mandat? que hi diu ERC, tot plegat no té un bon flaire....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.