TORNAR

L'alcalde d'Igualada exigeix a la Generalitat que mantingui l'Oficina Liquidadora a la ciutat

Retrets mutus entre convergents i Esquerra per ”l’ús polític” de la situació

politica
Dijous, 22 setembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El ple igualadí de dimarts votava una moció de suport a les Oficines Liquidadores. El punt va desencadenar una intensa pugna entre l'alcalde Marc Castells i el cap de l'oposició, Josep Maria Palau. En el desplegament del nou sistema tributari català hi ha la previsió que no continuï l'Oficina Liquidadora d'Igualada, servei que s'utilitza pels tràmits en impostos de successions, transmissions i actes jurídics. El batlle i Palau van topar pel paper dels respectius partits -malgrat anar plegats en la fórmula de Junts pel Sí al Parlament- en la supressió d'aquest servei. El republicà opina que Castells sobreactua amb el tema; i l'alcalde titlla de deslleialtat a la conselleria d'Hisenda per no fer-lo coneixedor de la situació.

El darrer punt de l'ordre del dia de la sessió plenària de dimarts a Igualada, la moció de suport a les Oficines Liquidadores de la Generalitat va acabar generant una discussió d'alt voltatge entre Marc Castells i Josep Maria Palau. Segons el govern igualadí, les treballadores de l'Oficina Liquidadora d'Igualada els van traslladar la setmana passada la seva inquietud davant les notícies que en el nou desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya, el centre de la capital anoienca pot desaparèixer. Castells avisa que "defensarem amb ungles i dents que no es mogui d'Igualada. I més si Manresa, Vic i Vilafranca mantenen la seva oficina". L'alcalde es mostra indignat amb la Generalitat ja que "ningú ens ha avisat que Igualada perd la seva Oficina i no apareix en aquest nou desplegament". Els representants de CiU i ERC es van acusar mútuament de fer ús polític de la situació.

El batlle igualadí, davant la premsa, va exigir que no es toqui l'Oficina LiquidadoraDe fet, el batlle d'Igualada intentava aquest dimecres posar-se en contacte amb Oriol Junqueras, vice-president de la Generalitat i responsable de l'àrea d'Economia i Hisenda, per tractar el perquè la ciutat no consta en el mapa del desplegament de l'Agència Tributària. Per bé que la decisió prové de la Generalitat on governa Junts pel Sí (on s'inclou el partit de Castells), assegura que "Igualada passa per davant del partit, no podem permetre'ns perdre l'Oficina Liquidadora i tot el que genera". En el desplegament les ciutats passaran a comptar amb oficines de gestió integral i l'Ajuntament vol que Igualada figuri en un mapa "on de moment no és". 

Topada CiU-ERC

"Qui vagi en contra d'això va en contra de la ciutat" deia l'alcalde durant el ple. Josep Maria Palau, d'Esquerra, assegura que "vam intentar posar esmenes a la moció" i que "estant d'acord amb els punts de la moció, com garantir el servei i els llocs de treball" van portar a l'apartat de mocions posteriors un redactat diferent. Palau demanava canviar dos paràgrafs un dels quals feia referència a "intent de desmantellar" la xarxa d'Oficines Liquidadores.

Palau va assenyalar que "volem defensar els llocs de treball d'aquestes persones" però que "amb aquest redactat estan demanant al president Puigdemont que pari la creació de la nova Agència Tributària". Demanava "trobar una solució entre totes les parts" per una moció conjunta i no oferir a PSC i PP "l'espectacle d'un enfrontament entre components de Junts pel Sí".

Castells va contraatacar amb un "s'ha fet mal amb aquest tret al peu?" i afirmava que "mai posaré per davant els interessos del meu partit per davant dels d'Igualada, vostè sembla ser que sí. Posa per davant el seu interès que la ciutat". Va brandar el mapa del desplegament on no figura Igualada i va retreure de nou que "a nosaltres no se'ns ha informat de res. Això el pot invalidar per governar la ciutat". 

El republicà va acusar  l'alcalde de sobreactuar i li retreia que "sent a la direcció del Partit Demòcrata ho hauria de saber" i que "a Igualada hi haurà oficina també, més enllà d'aquest mapa. I els treballadors i treballadores podran seguir a la ciutat". Palau assenyalava que quedaran oficines de primer nivell, amb 15 oficines, i 142 desplegades per tot el territori. "Sí que estic d'acord a lluitar per una oficina de primer nivell o canviem-ho" proposava.

La dissensió va arribar també sobre quina conselleria hi ha al darrere de la decisió: Palau assenyalava la de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, a càrrec de Meritxell Borràs (CiU) sobre el futur de les treballadores; Castells, a Economia i Hisenda, on hi ha el vice-president Junqueras (ERC). 

Els altres partits també hi van dir la seva. Jordi Riba, de Socialistes, va protestar pel debat que havien fet Castells i Palau, "ambdós de Junts pel Sí i el seu debat de partits". Va avançar estar a favor de la moció perquè "el servei i els treballadors han de seguir a Igualada". Albert Mateu (CUP) es va mostrar perplex "perquè un alcalde que està al partit que lidera el Procés no sabés aquesta mesura". Va apuntar que "calia baixar del burro i posar-nos d'acord". Darío Castañé proposava "tranquil·litzar-nos" i, finalment, el popular Agramunt tirava d'ironia: "sort que van junts, Junts pel Sí".


3 Comentaris

J

Joan Giner ITV

Igualada

22 de setembre 2016.15:34h

Respondre

I és clar que necessitem l’oficina liquidadora, què farem sinó quan haguem de liquidar la ciutat que el Sr. Castell no sap gestionar? Aquest d’esquerra no entenen res!

j

joan

igualada

22 de setembre 2016.13:23h

Respondre

si, si,molt proces i molta independencia, pero a Igualada ens quedarem sense serveis. Ara les oficines d’hicenda, els de trànsit dels mossos...i després quedará alguna cosa?

e

el sr ramon

22 de setembre 2016.12:06h

Respondre

Junts pel Sí ?.....si .....pro no !
Tot molt nostra!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.