TORNAR
PUBLICITAT

Els alcaldes anoiencs viuen la jornada de la República al Parlament

Els municipis anoiencs s’ofereixen com a baluard de la República davant ”la coacció”

politica
Dissabte, 28 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els ajuntaments han estat un dels pilars del procés independentista, un paper que es va refermar el passat 1 d'octubre. Aquest divendres, desenes d'alcaldes de l'Anoia eren al Parlament en el moment de la proclamació.

Alcaldes de diversos colors polítics van ser aquest divendres al Parlament de Catalunya en representació de l'Anoia. Batlles pertanyens tant a PDeCAT, com Demòcrates, Esquerra i la CUP. A les poblacions, ja al vespre, les celebracions van tenir lloc també, com el cas d'Argençola, en l'únic municipi amb alcalde d'ICV, Ton Lloret. Els alcaldes i alcaldesses de l'Anoia (uns 20 van ser a Barcelona) reivindicaven després de la proclamació el paper que han tingut els pobles i ciutats en facilitar conjuntament amb el teixit associatiu l'aixopluc pel moviment independentista.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells (PDeCAT), explicava després del ple, que "és un dia emocionant, s'ha escrit una pàgina amb majúscules en la història moderna de Catalunya, l'endemà esperançador i il·lusionant que fa temps que dibuixàvem ja el podem tocar amb la mà". El batlle de la capital considera que "hem complert la voluntat de la ciutadania i ens hem fet dignes de la representació política que ens va encomanar la gent". Sobre la nova Catalunya, Castells "neix per aconseguir una societat millor i més justa i treballarem per a fer un gran país per a tothom. Catalunya, un Estat que neix al segle XXI, ha d'esdevenir un exemple de societat democràtica i moderna; el repte és immens però la il·lusió, la determinació i la vàlua d'aquest poble ho són encara més".

Al Parlament hi era també David Alquézar, alcalde de Tous (ERC), que confessava viure "molt emocionat un moment importantíssim. És un moment de molta responsabilitat també. He vingut al Parlament com a representant d'un poble que va tenir un 76% de participació l'1 d'octubre i on el 'sí' va ser d'un 90%". Vénen moments difícils, admet. "És evident que l'Estat no s'estarà quiet i les properes setmanes caldrà estar atent. Acatarem el que digui el Govern". De moment, fa temps que la bandera espanyola no oneja a Tous. Alquézar creu que "la Fiscalia probablement actuarà i tocarà estar amb la legalitat catalana".

El xoc de legalitats ja és aquí, ja que Mariano Rajoy convocava eleccions autonòmiques pel 21 de desembre després de dissoldre el Parlament, fent efectiu l'article 155.  Aleix Auber, el batlle cupaire de Capellades, assegura que "la força del poble és la que decidirà quina de les dues legalitats és la realment vigent". Alcalde des del 2015, Auber va viure el dia al Parlament amb sensacions molt diverses. Un cop proclamada la República se sentia "descansat, però pensant com evolucionarà tot. Ha estat emocionant, però ara, aquests propers dies, és quan haurem de donar valor a aquesta República". Remarca que "ara cal construir el país" després d'un dijous d'alts i baixos: "entenc que es volgués exhaurir el diàleg, per evitar l'agressivitat de l'altra part, però la proclamació era l'única manera en la que podem estar de 'tu a tu' amb l'Estat espanyol". A Barcelona, "hem coincidit alcaldes de molts colors diferents, però amb un objectiu comú. La República arriba després "de molt treball de formigueta, des dels casals, amb les consultes als pobles, i el nostre procés d'alliberament ha de ser un referent per als altres que puguin venir... però la lluita continua". Per exemple, amb la convocatòria de Rajoy: "la força dels municipis serà bàsica per no acceptar la coacció de l'Estat".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.