TORNAR

Benach: 'Nativitat Yarza és tot un exemple per als drets de les dones i nacionals de cara al futur'

Bellprat viu una jornada amb gran simbolisme

politica
Dilluns, 21 setembre 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un petit municipi anoienc de només 90 habitants, Bellprat, va viure dissabte passat una diada de gran simbolisme social, nacional i universal en favor de la igualtat de gènere. Els actes de commemoració del 75è aniversari de la proclamació de Nativitat Yarza com alcaldessa de Bellprat, la primera dona de Catalunya i l'estat escollida per sufragi universal el gener de 1934, van ser seguits per bellpratencs de totes les edats i van comptar amb una important presència política, especialment de dones que han seguit les pases d'aquesta pionera. El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va afirmar que 'Yarza és tot un exemple per als drets de les dones i els drets nacionals de cara al futur'. Podeu veure una fotogaleria dels actes.

Maria Codina i Maria Cunillera, alumnes de Yarza, amb Ernest Benach

4 de 6 dels Castellers de Vilafranca

Ernest Benach, acompanyat de Carles Pol i altres representants, signant en el llibre d'honor

Una exposició a la sala de plens sobre Nativitat va captar l'atenció dels bellpratencs i visitants

El president del Parlament, Ernest Benach, realitzant un emotiu parlament d'homenatge a Yarza

Bellprat va viure un dissabte al matí ple d'actes en record de Nativitat Yarza, la primera alcaldessa de Catalalunya i la resta de l'estat escollida per sufragi universal durant la II República, el gener de 1934. Més de 75 anys després d'aquesta fita històrica, doncs, tan els bellpratencs com una nodrida representació institucional van voler retre homenatge a una dona que s'avançava al temps que li havia tocat viure. Un acte de simbolisme universal tot i la petita dimensió de Bellprat.

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va arribar al migdia al municipi. Acompanyat de Carles Pol, alcalde de Bellprat, Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones, i altres representants polítics de la comarca, Benach va signar el llibre d'honor de l'Ajuntament i va descobrir una placa commemorativa de l'efemèride.

No obstant, Yarza i les dones van ser les autèntiques protagonistes de la jornada. Davant de l'ajuntament, els Castellers de Vilafranca van realitzar un 3 de 7 -en segon intent-, un 4 de 6 i una torre de 6, amb el tronc format exclusivament per dones. Uns castells molt aplaudits que es van alçar davant l'atenta mirada de tres gegantes arribades a Bellprat per a l'ocasió.

Entre el públic que observava l'exhibició castellera també destacar la presència de dones polítiques, com la diputada republicana Marina Llansana, la primera tinent d'alcalde d'Igualada, Montserrat Mateu, a més de diverses alcaldesses d'altres pobles de Catalunya.

La sala de plens del consistori bellpratenc també va acollir una exposició amb la biografia i diverses imatges de l'alcaldessa republicana i els bellpratencs van poder escoltar i ballar sardanes amb la Cobla Lluïsos de Taradell, al costat de l'església del poble.

Benach: 'Si Yarza fos americana ja se li haurien fet tres pel·lícules'

Després de l'actuació castellera, tot el seguici de colles i autoritats es va desplaçar uns metres fins a l'espai preparat per als parlaments. El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va afirmar que 'Yarza és tot un exemple per als drets de les dones i els drets nacionals de cara al futur'.

A més, Benach també va destacar que 'a Catalunya a vegades no som conscients dels herois que tenim, perquè, Nativitat Yarza, si fos americana ja se li haurien fet tres pel·lícules com a mínim.' Una afirmació més que possible ja que, per exemple, quan el juliol de 1936 es va produir l'aixecament militar, Yarza, amb 63 anys, va fer de miliciana republicana al front d'Aragó.

Encara amb el debat polític originat per Arenys de Munt i les consultes populars molt candent, el president del Parlament també va citar aquest cas per elogiar la força del municipalisme a Catalunya (àudio). També podeu llegir-ne una entrada al Facebook.

Per la seva part, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, també va felicitar Bellprat per la seva insistència en l'homenatge i en col·laborar per restituir la memòria històrica i nacional amb l'acte, i va dir que 'Nativitat Yarza no és un anècdota sinó tot un exemple que va trencar el sostre de plom que representa la desigualtat de gènere'; un camí, el del ple reconeixment de la igualtat entre homes i dones, que encara s'ha d'aprofundir, segons Selva.

Finalment, Carles Pol, alcalde del municipi, va mostrar-se molt content per la celebració d'aquest homenatge i va agrair l'assistència de tots els presents.

'L'obra política de la dona serà més avançada'

La historiadora Isabel Segura va pronunciar la breu conferència 'Nativitat Yarza. La política des de la perspectiva del benestar de la comunitat', elogiant la lluita de Nativitat Yarza, per fer que la dona no es quedés al marge de la democràcia durant la II República.

'Quan la dona s'hagi pogut alliberar del seu llast i de la influència del mossén, la seva obra política política serà, sens dubte, més avançada que la dels homes', afirmava l'alcaldessa de Bellprat. Segura també va recordar altres moments de la biografia de Yarza, com la signatura de la seva primera acta municipal per millorar els accesos al poble.

Segura també va explicar que l'any 1925 Dolors Codina va ser proclamada alcaldessa de Talladell, (actualment Entitat Municipal descentralitzada del municipi de Tàrrega), avançant-se a Yarza, però essent escollida només per sufragi masculí.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.