TORNAR

Carles Móra: 'El gest d'introduir una papereta en una urna és més potent que tots els tancs del món'

Unes 350 persones assisteixen a la presentació d'IGDecidim

politica
Divendres, 13 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La comissió ciutadana IGDecidim es va presentar ahir al vespre al teatre de l'Ateneu Igualadí amb força èxit. Prop de 350 persones van seguir atentament la intervenció del portaveu d'aquesta entitat, Francesc Ricart, i dels tres convidats: l'escriptor Matthew Tree, el president de la Plataforma pel Dret a Decidir, Pep Cruanyes, i l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra. Aquest últim, molt aplaudit, va destacar 'el tsunami' que és avui el moviment en favor de les consultes municipals sobre la independència, i va dir que 'cal ser valents perquè el gest d'introduir una papereta en una urna és més potent que tots els tancs del món'. En podeu veure una fotogaleria.

Unes 350 persones van seguir l'acte al teatre de l'Ateneu

Un igualadí signa per recolzar la iniciativa d'IGDecidim, abans de la presentació

Francesc Ricart, portaveu d'IGDecidim

Carles Móra, alcalde d'Arenys de Munt, durant la seva intervenció

El teatre de l'Ateneu Igualadí va acollir ahir al vespre la presentació pública de la comissió IGDecidim, amb notable èxit de públic i expectació. Unes 350 persones van assistir a l'acte, on es va defensar el dret dels igualadins i resta de catalans a celebrar les consultes municipals sobre la independència.

Francesc Ricart, portaveu de l'entitat, va encoratjar tots els igualadins a recolzar la celebració de la consulta. A més, Ricart va destacar que el seu objectiu no és 'tombar cap mur com el de Berlín ni a fer jocs de malabars per entretenir la gent en temps de crisi econòmica', sinó de 'demostrar la capacitat col·lectiva per dur a terme les consultes', per així 'poder enfortir la sobirania nacional'. En tot cas, 'seran els ciutadans els que decidiran el futur del país', va afegir.

El portaveu va realitzar un breu repàs del procés que va iniciar Arenys de Munt, que a data d'avui s'ha estès en forces poblacions de Catalunya. En el cas d'Igualada, la data del 13 de desembre per celebrar aquesta consulta està descartada per part de la comissió, que ara està estudiant el mes de febrer (Molins de Rei, Vilassar de Mar i Llinars del Vallès han anunciat el dia 28) o bé l'abril.

Aquesta entitat segueix buscant recursos humans i econòmics per poder dur a terme la consulta a la capital de l'Anoia, malgrat no comptar amb el suport de l'ajuntament ni cap subvenció pública.

Els convidats

Pep Cruanyes, historiador, advocat i president de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), va ser el primer convidat a intervenir, per criticar durament el PSC i el PSOE per la seva dura oposició a la realització d'aquestes consultes. Cruanyes va dir que 'cal donar la possibilitat a la gent d'expressar-se, ja sigui pel sí o bé pel no, perquè forma part dels drets democràtics d'una societat. Com a representant de la PDD, va destacar que estan treballant per garantir la transparència i correcta celebració de les consultes, que també comptaran amb diversos observadors internacionals.

A continuació, Mattew Tree va parlar més en clau personal, per afirmar que ha arribat a la conclusió que 'la independència és l'única solució pràctica a un conflicte polític com el que enfronta Catalunya i Espanya' on la manca de respecte cap als catalans és gairebé quotidiana. L'escriptor d'origen anglès va remarcar que el moviment pro-consultes és popular, transversal i inclusiu, i que gràcies al seu gran simbolisme apunta a un canvi important. 'Segons els anarquistes anglesos, si votar pogués canviar alguna cosa de debò seria il·legal [...] així que espero que per un cop no tinguin raó', va concloure, aixecant els somriures del públic.

Finalment, fent una parada en la seva agitada gira, l'alcalde d'Arenys de Munt (Maresme), Carles Móra, es va mostrar optimista en la seva intervenció, perquè 'amb il·lusió i treball deixarem amb un pam de nas [als contraris a les consultes], alhora que va criticar el partidisme actual de les formacions polítiques catalanes. 'L'objectiu és opinar, però sobretot aconseguir finalment un Estat català de dret regenerat políticament', va afegir.

Coincidint amb la resta d'intervencions, el cada cop més popular alcalde arenyenc va afirmar que 'no cal tenir por [...] ja que el gest d'una urna és molt més potent que tots els tancs del món'. A més, segons ell, el procés de les consultes i una independència a l'abast dels catalans també creix amb força a causa de l'atzucac polític i la delicada situació econòmica del país, agreujada per la crisi mundial.

Un torn de preguntes obertes al públic, on van sortir aspectes com la legalitat d'aquestes iniciatives o la comparació de Catalunya amb Escòcia, va precedir un brindis amb cava a la sortida del teatre, que va cloure l'acte.


11 Comentaris

S

Sergi

Igualada

13 de novembre 2009.23:27h

Respondre

Mireu el grau de degradació de la nostra actual classe política, que ha de ser el poble, a través de plataformes cíviques ciutadanes qui prengui la iniciativa i generi la il·lusió al poble!!!... Llegir més

Us imagineu que els treballadors d’una empresa siguin els qui gestionen la feina, degut a la incompetència i mediocritat del seus caps? Què faria el propietari de l’empresa? Simplement canviar els directors de la fàbrica.

Doncs això és el que hem de fer. Canviar a TOTS els que hi han i posar-hi uns de nous que generin dignitat i patriotisme i la regeneració de la política,

e

eRIC

Igualada

13 de novembre 2009.19:37h

Respondre

Sí Ester, a més són els mateixos ”demòcrates” de l’Ajuntament que no han fet cas al poble que li va presentar més de 10000 signatures en contra de l’ampliació de les zones blaves. Ja fa... Llegir més 9 mesos i no s’han dignat a dir res, 10000 !!

E

Ester Vich

Igualada

13 de novembre 2009.18:58h

Respondre

Els ”demòcrates” que no deixen que parli el poble es comencen a posar nerviosos. Es veu en alguns comentaris.

c

c.m.

igualada

13 de novembre 2009.17:42h

Respondre

Només una dada curiosa.
Conversa a La Sala amb el conseller Antoni Castells, 100-125 persones,
Acte de IGDecidim, l’Ateneu plé, posem 350-400 persones
Les xifres parlen...



.

A

Adrià

Igualada

13 de novembre 2009.14:18h

Respondre

Per en Raúl:

Parles de dividir la gent, suposo que ara que tots som espanyols per la força no hi ha cap divisió entre nosaltres oi? La normalitat és que tots volem ser espanyols i el nostre... Llegir més país és Espanya. Hauries d’intentar veure que la realitat no és tan unidireccional i plana, com l’Estat Espanyol ens ven diàriament.

Això de manipular xifres, us ho deixem als demòcrates com vosaltres, que en sou especialistes o et recordo els balls de xifres de PP-PSOE a les seves manifestacions?

E

Eduard

Igualada

13 de novembre 2009.13:41h

Respondre

No hi vaig saber veure els ”demòcrates” de l’Entesa i el PP, amb tanta gent suposo que sí que hi eren, oi ?
El més important és que el poble PUGUI parlar, que cadascú voti el que li... Llegir més sembli millor (SÍ o NO), però que se li PERMETI expressar la seva veu, del contrari no se’n diu veritable democràcia.

T

Thor

Igualada

13 de novembre 2009.12:21h

Respondre

Jo vaig ser-hi. No se quanta gent hi havia, pero tota la planta baixa (platea i voltants) i part dels balcons estaven PLENS. Sigui com sigui, l’assistencia va ser representativa que hi ha una forta... Llegir més voluntat de participació. Va ser un exit considerant que era nomes la presentació de la plataforma. I no cal dubtar que el proces de votació sera transparent i fidedigne. Endavant cap a l’estat propi!

l

lluis

igualada

13 de novembre 2009.10:05h

Respondre

tota la raó aixó ja no para ningú. endavant amb la consulta popular!!!!

P

Palatí

IGD

13 de novembre 2009.09:55h

Respondre

Notable?, èxit de públic?
Si estava ple com un ou! La foto deu ser del començament...

R

Raul

13 de novembre 2009.09:42h

Respondre

Sempre dividint a la gent, però jo diria que per la foto nomès hi ha unes 200 persones. Donç si truen 500 vots diran que han tret 5000.

J

Jordi

Igualada

13 de novembre 2009.07:35h

Respondre

Hi havia molta il.lusió ahir a l’Ateneu. Gent d’una diversitat política extraordinària. Això no ho pararà ningú.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.