TORNAR

Castells posa sobre la taula construir un Auditori a Igualada

L’alcalde igualadí demana esperar pel pla urbanístic i veu inviable el soterrament del tren

politica
Dimarts, 13 juny 2017. 08:20. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En poc més d'una hora i mitja, el batlle igualadí va repassar al Museu de la Pell els projectes que s'estan executant a la ciutat i les seves idees de cara al futur. Va ser en l'acte organitzat pel Col·legi de Periodistes, en la seva delegació de la Catalunya Central.

El plantejament de la construcció d'un Auditori nou a Igualada entra a l'agenda de la ciutat. Així ho va exposar l'alcalde Marc Castells en l'acte de balanç de dos anys de mandat que es va fer dilluns al vespre al Museu de la Pell de la capital anoienca. Va apuntar, quan repassava l'apartat cultural, que vol que la ciutat sigui "la Capital de la Cultura Catalana el 2021. També va esmentar la necessitat d'avançar el tren gran, que confia que farà nous passos quan es desplegui el pla territorial del Penedès. El batlle va refermar la seva concepció de la política com un estat d'ànim. Abans de les preguntes dels periodistes va etzibar que per sobre de tot, es congratulava d'haver incrementat l'autoestima de la ciutat "cosa indispensable" per a que vinguin noves inversions.

En el primer repàs, quan tractava el programa de govern en matèria d'equipaments, va posar sobre la taula les accions de millores en infraestructures esportives i va expressar que cal un salt en l'apartat cultural. Va fer menció per primer cop en els seus mandats de "la voluntat d'estudiar amb els altres grups polítics" la construcció d'un Auditori. Considerava que "amb 65.000 espectadors l'any, l'Ateneu està estressat" i ja no pot absorbir tota aquesta activitat, de manera que "cal dotar a la ciutat del tipus de recinte que requereix i necessita". En l'enumeració d'accions que està duent a terme el govern municipal va llistar l'Anella Verda (ara amb la construcció del tram de les Guixeres), el reasfaltatge, les millores al Molí Nou, el proper Centre Cívic Nord, la Via Blava o la instal·lació de calefacció a l'Escola Municipal de Música.

En les grans infraestructures va mostrar-se tebi sobre la planificació que hi havia sobre l'anterior projecte de l'aeroport corporatiu que exigia una gran inversió. El primer pas que es farà, amb les accions per valor de 250.000 euros aquest estiu de millores a Igualada-Òdena, per adecentar-lo i adaptar-lo a la normativa. Amb el batlle d'Òdena i els altres de la Mancomunitat hi ha més temes pendents: la concreció d'una gran superfície per acollir l'arribada d'indústries. 

En matèria universitària, va repassar les novetats dels darrers anys i va anunciar que de cara als propers mesos es concretaran nous estudis, de la mà de la UdL. Estudis, remarcava, "públics i de qualitat". Pels igualadins i igualadines que estudien fora hi ha una problemàtica endèmica: l'Hispano. Va mantenir la duresa exhibida en el darrer ple i va confirmar que és en mans d'un gabinet d'assessors l'estudi sobre si plantejar una querella. Primer va matisar que "per la quantitat de viatgers, la ràtio de queixes és molt baixa, però no vol dir res quan se't crema un autobús". Després, va assegurar que "si depengués de mi, miraria de rescindir el contracte".

Pilotes fora en el POUM

POUM, concepte que tant ha sonat els darrers anys, serà aviat una denominació obsoleta en matèria urbanística. El batlle va deixar entendre que, amb aquest nom, a Igualada ja no es farà res, perquè es dóna prioritat ara a acabar el Concurs d'Idees sobre el Rec. Segons Castells "el Rec representa un 80% del pla urbanístic" i primer es tancarà l'actual procés participatiu. Es va referir al POUM del 2010 i "l'estrés que causava en molts ciutadans que ho perdien tot". Castells va deixar entendre que queda a mig termini l'opció d'obrir el meló urbanístic i mentrestant es faran "accions quirúrgiques de millora".

El pla urbanístic queda ajornat de l'agenda, però no exactament 'sine die'. Per 'sine die' el soterrament del tren, que no depèn d'Igualada sinó de la Generalitat. La situació financera de la Generalitat "fa que no es disposin dels 21 milions d'euros necessaris" per fer-lo. Una acció que atenuarà la pressió del trànsit "i que en desviarà un 50%" serà el ramal de la Ronda Sud que connectarà amb Igualada. L'alcalde va fixar en el 2018 les obres.

Va justificar l'aposta d'invertir en un sector madur com el tèxtil. En aquest punt, tot i que en els darrers anys no s'ha produït cap gran implantació i hi ha hagut els ERO de Gamma o Carlomagno, l'alcalde defensava les accions "perquè hem evitat que caiguessin més llocs de treball. Encara ens  reconeixen com un territori molt potent del gènere de punt. Mirem d'ajudar a tots els sectors industrials".

En el darrer tema a tocar, la polèmica per la mort de Gabri Pérez l'agost de l'any passat, va lamentar que es produís la negligència i va remarcar que entén que la família hagi impulsat la via judicial. Amb tot, també va matisar que "hi ha uns excel·lents professionals a l'Hospital d'Igualada" i va considerar que amb els estudis de Salut que ja hi ha i els que vindran, a més del 4D Health, "aconseguirem que els millors especialistes es quedin aquí".

 

 


2 Comentaris

e

el sr ramon

les rambles dels castells

14 de juny 2017.17:48h

Respondre

”Castells posa sobre la taula construir un Auditori a Igualada” i els Igualadins i posarem, els diners, per tenir conten al Castells, i aixi, pugui cultivar el seu ”ego”
A la cap i a la fi,... Llegir més que li importa a ell, els diners, si paguem nosaltres!

Pd. RO, el auditori de Montbui , el castells, el va descartar, per ser massa petit, per donar cabuda, als mítings que de tan en tan fa.

R

RO

14 de juny 2017.09:18h

Respondre

Això de l’auditori em pensava que ja estava superat. Però que no n’hi ha un a Montbui preciós i de disseny que ha guanyat un premi d ’arquitectura? Per una vegada a la vida, no es podrien... Llegir més mancomunar esforços i instal.lacions?
Un auditori val mooolts diners i pregunto, cal gastar-los precisament fent un duplicat mentre les voreres de la ciutat s’han convertit en perilloses per a la gent gran o amb dificultats a causa del seu mal estat?
Senyors, feus-ho mirar.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.