TORNAR

Una moció sobre l'incivisme i el nou cinema centren el debat del ple igualadí

politica
Dimecres, 27 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La tercera i darrera moció del ple d'aquest abril, que va tenir lloc aquest dimarts a la nit, era "per la implicació de tots els grups del consistori" en la "lluita contra l'incivisme". La moció es va aprovar amb els vots del grup de CiU, els Socialistes i el PP, mentre que ERC, CUP i Decidim es van abstenir. El projecte de cinema de l'Ateneu també va aparèixer en el debat.

El mes passat, el govern igualadí va donar a conèixer una campanya de "mà dura contra l'incivisme". Aquesta campanya va arribar al ple igualadí d'abril, celebrat aquest dimarts al vespre, amb una moció del govern on instava a la "tolerància zero" envers les accions que perseguia la iniciativa: l'enganxada de cartells als espais públics i les pintades a les parets. Part del contingut de la moció va ser contestat per Esquerra, CUP i Decidim Igualada, que malgrat anunciar l'abstenció van veure "partidisme" en el text. El debat principal va orbitar sobre aquesta moció, però també sobre el cinema que es farà a l'Ateneu. L'oposició i especialment la CUP, amb el seu portaveu Albert Mateu va assenyalar que "ha mancat informació" sobre el projecte que costarà uns 200.000 euros.

La moció sobre el civisme

Josep Maria Palau, portaveu republicà, va criticar l'enunciat i que "es posés al mateix nivell els cartells que les pintades"; la CUP, per la seva part, va denunciar que "s'agrupen coses diferents" i que "la moció va en una sola direcció, sense esmentar els cartells comercials". Darío Castañé, de Decidim, considerava que "és una moció partidista que ataca manifestacions legítimes".

Un instant en les votacions del ple d'ahirLa rèplica va anar a càrrec del tinent d'alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, que exposava que "les ordenances s'han de complir i no es poden penjar cartells a les parets". Si el republicà Palau va demanar en el seu torn combatre aquest incivisme amb accions educatives, Pont remarcava que "hem explicat ja tot el que hem fet a nivell de conscienciació i aquesta part educativa no ha funcionat en part". 

Eva Pedraza, la número dos cupaire, va apuntar que "els cartells moltes vegades són l'únic mitjà de difusió que hi ha per a molts col·lectius". Va demanar amb posterioritat si hi hauria una ampliació d'espais per a penjar cartells, cosa que el govern va admetre i va obrir la porta a tractar.

El cinema

Durant el ple es va votar una modificació de crèdit que incloïa un paquet d'accions entre les quals hi havia la inversió a fi de construir la sala de cinema a l'auditori de l'Ateneu. Si bé tots els grups van celebrar la recuperació del cinema a la ciutat, Albert Mateu va lamentar "que no hem vist res del projecte" tot i que saludava que "una demanda de la societat civil arribi a bon port". El cupaire va matisar que "no ens han definit si hi ha pla de viabilitat, l'Àrea d'Hisenda ens envia a l'Àrea de Cultura, i aquests a un altre lloc". Mateu lamentava que "anem a cegues". En aquest punt, en una intervenció al final de la sessió, l'alcalde Marc Castells va oferir a tots els grups reunir-se "per donar a conèixer els detalls del projecte" que segons l'alcalde està sobre els 206.000 euros.

 


5 Comentaris

j

josep

igualada

27 d'abril 2016.18:41h

Respondre

Primer van ser els gossos, amb sancions tant exagerades com ineficaces, com s’ha demostrat.
Ara anem pels cartells. In-civisme diuen...Voleu dir senyors regidors que més important que els... Llegir més cartells no son els energumens que van a tota castanya en bicicleta per damunt les aceres, els que aparquen on els rota amb total impunitat, els que trenquen ampolles de vidre pel carrer, els que escupen, es pixen, etc etc.
Francament, em sembla que hi ha molta feina per fer abans de pensar en els cartells enganxats fora de lloc.

G

Gerard

Igualada

4 de maig 2016.09:04h

Jo un dia vaig veure un ciclista que anava per la vorera molt ràpid i a l’hora enganxava cartells. Era la maldat absoluta. Després va dixar la bicicleta i va fer pipi. Molt fort. Els ciclistes... Llegir més són el problema d’Igualada!

Sr. Marc Catells, faci alguna cosa per favor. Jo, així no puc viure.

i

igualadi

Igualada

27 d'abril 2016.18:33h

Respondre

No entenc gens l’abstenció d’alguns partits a l’hora d’anar en contra de l’ incivisme

No entenc al Sr. Palau quan es queixa de que es posin al mateix nivell els cartells que les... Llegir més pintades. Potser si que les pintades fan més mal, però totes dues coses es brutícia i no fa cap gracia que t’ho posin a la paret de casa teva, per tant estic molt d’acord amb la tolerància 0

El Sr. Castañé no se que vol dir amb això de que amb aquesta moció s’ataca manifestacions legítimes, es que es legítim que t’empastifin la paret encara que sigui per reivindicar alguna cosa ?. Si ell creu que si, que doni la seva adreça perquè tothom sàpiga que els que defensin una reivindicació “legítima” poden anar a enganxar cartells o fer pintades a casa seva i seran ben vinguts.

En quant a la Sra. Pedraza de la CUP que volen que els digui, entenc perfectament que no estigui a favor d’anar en contra de les pintades ja que les últimes que he vist per les parets de la ciutat estaven signades per Arran, que si no ho tinc mal entès és una branca de la CUP

dariocc

Dario Castañé

Igualada

29 d'abril 2016.08:40h

Amb tot el respecte, sr. Igualadí, vaig dir algunes coses més en la meva intervenció.

De fet, vaig dir que la moció era una acció per a instrumentalitzar la lluita contra... Llegir més l’incivisme per anar contra les reivindicacions legítimes de certs col·lectius de la ciutat, quan no corren pas amb altres bretolades de la ciutat. Algunes tant antigues que ja se’ls hi pot parlar de vosté.

Si en té dubtes, ho pot escoltar en la gravació del ple: https://youtu.be/y3t1gz7h9IM?t=8313

Només afegir que si vosté hagués llegit la moció, hauria vist que no hi havia cap acord. Simplement era un brindis al sol. O com en diuen ara, postureig.

M

Martí Prat Mercader

Igualada

27 d'abril 2016.10:58h

Respondre

Em sembla molt be totes aquestes accions per tal d’ evitar i corregir l’ in-civisme i la brutícia, enganxada de cartells en llocs que no correspon.
Però per altra part em dona la sensació que... Llegir més serà novament un altra acte de propaganda i de fer volar coloms,com va ser la campanya a bombo i platerets que va fer el regidor Pont,sobre les defecacions dels gossos als carrers.
Doncs no es veu ni s`aprecia l’efectivitat ja que els carrers continuen igual i per altra part tampoc es fa public quantes sancions s’ han imposat al respecte i ni es veu cap vigilant ni encarregat de fer-ho respectar.
Llegeixo als diaris que hi ha altres poblacions properes que han implantat sistemes d’ADN per mitja del qual reuneixen dades dels animals per tal de controlar-ho i identificar els propietaris.
Si no s’ aplica un sistema semblant tot lo demés es xerrameca i fer publicitat,però d’efectivitat cap ni una.
Si fos tan fàcil com posar vigilants amb la maquineta com a les zones blaves,ja faria dies que ho haurien fet,i recaptarien diners,però no es així.
Les coses difícils de aconseguir son les que tenen valor,les demés es perdre el temps.


Martí Prat

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.