TORNAR

Per la Conca demana el vot per les candidatures que han firmat el manifest per la preservació del territori

De moment, 28 de 37 candidatures de la zona no ha firmat o no ha respost al document, un acord de mínims

politica
Dijous, 16 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les candidatures republicanes i de l'esquerra independentista de la majoria de municipis de la Conca donen suport al manifest, com també Ara Montbui i C's Igualada. Per la Conca i UP mostren "sorpresa" per la manca de posicionament de moltes de les candidatures.

L'associació Per la Conca i Unió de Pagesos (UdP) reclamava posicionaments clars i a favor del recolzament al document Compromís per la Conca. Aquest dimecres feia pública la ronda de trobades amb les 37 candidatures que es presenten als municipis d'Igualada, Òdena, Castellolí, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui, Tous i Jorba. Des de Per la Conca s'assenyala que Compromís per la Conca" no parla específicament del polígon de Can Morera, és un acords de mínims per poder construir un procés de diàleg i poder parlar de forma informada, crítica i dialogada com ha de ser el futur de la Conca d'Òdena, els municipis que la integren i com s'ha de fer la planificació territorial", segons resumeix Quim Muntané, membre de Per la Conca. Des de Per la Conca es demana a la ciutadania tenir presents els posicionaments de les candidatures a favor del recolzament -nou- i esperen rebre més adhesions al llarg dels propers dies "dels partits que no ho han fet encara".

Segons les dues entitats, les candidatures sensibles a la proposta de Per la Conca han estat Fem Òdena i Òdena a Fons - Avancem al municipi odenenc; a Igualada han signat el manifest Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Poble Actiu i Ciutadans (CS); al municipi de Tous l'han recolzat ERC i la CUP; des de Santa Margarida de Montbui s'han recollit les signatures de les candidatures Ara Montbui-La Veu dels Veïns i ERC.

L'acte, a la Tossa, el dimecres a la tardaEn la seva intervenció, Muntané detallava també quines forces polítiques no es troben al grup de forces que l'han sotasignat. En aquest sentit, apuntava que manquen les signatures a Òdena del Partit Socialista de Catalunya - Òdena Progrés, Veïns amb Veu, i Junts per Catalunya; d'Igualada falten Junts per Igualada, Igualada Som-hi i Partit Popular (PP); des de Sant Martí de Tous manquen les signatures de Junts per Tous; i al municipi de Santa Margarida de Montbui falten les del PSC, Cs i del PP. Finalment, cap de les forces polítiques que es presenten a les municipals del 26 de maig dels quatre municipis restants, Castellolí, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt i Jorba s'ha manifestat a favor del manifest, un grup aquest darrer que aplega 18 forces polítiques. En total, 28 de les 37 forces polítiques o bé no s'han manifestat o bé han decidit no signar el document Compromís per la Conca, mentre que nou l'han recolzat de forma explícita.

Des de Per la Conca, s'assenyala "sorpresa" al fet de no haver rebut el suport per part de la majoria de formacions i consideren que els partits que no estan a llista es deu a una "manca de valentia política o manca d'interès en comprometre's amb el manifest. Seguirem insistint perquè ho facin i donin una resposta, tan positiva com negativa" segons Muntané. També assenyalen estar "alarmats pel fet que partits directament ens han manifestat que no signaran aquest compromís. Ens sembla estrany i lamentable que quatre criteris tan bàsics com aquests no puguin ser assumits pel conjunt de forces polítiques dels municipis que ens envolten". 

En els propers dies, per a Josep Mª Mensa, membre d'UdP, els següents passos estaran subjectes als resultats electorals: "la fita és les properes eleccions municipals, esperem que s'obrin escenaris que afavoreixin aquests criteris i llocs de treball. Les persones que realment sustentaran la responsabilitat de formar govern, han de tenir present que el que cal és omplir els polígons que tenim buits. L'aposta és esperar a les eleccions, els resultats i a què són capaços de comprometre's per tirar endavant". Mensa també afirma que no saber res dels passos que s'estan duent a terme des de la Generalitat i ha dit que “és sorprenent que l'administració que diu que cal transparència i participació treballi a les fosques". Per la Conca defensa una ordenació de futur "basada en els quatre criteris que recull el document Compromís per la Conca i que són participació ciutadana, industria de futur, urbanisme sostenible i dinamització rural". El document està recolzat per les 9 forces polítiques assenyalades, 40 entitats i 500 persones que li han donat suport a títol individual.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.