TORNAR

La CUP demana que es faci un pla d'equipaments culturals a Igualada

Retreuen al govern l’ús privat de l’Escorxador ”que va costar dos milions d’euros”

politica
Divendres, 16 juny 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'esquerra independentista demana que la capital anoienca faci un pla d'equipaments culturals adaptat a la realitat actual. Assenyalen de nou l'"oblit" de l'Escorxador.

El grup municipal de la CUP celebra que l'alcalde Castells "hagi acceptat que cal dotar a la ciutat de recintes culturals que requereix i necessita" en relació a la saturació del Teatre Municipal de l'Ateneu, "dos anys després que ho denunciéssim". L'esquerra independentista assenyala que "d'altres espais, com l'Escorxador, resten buits d'activitat cultural". En l'acte de balanç de dos anys de mandat que es va fer dilluns al vespre al Museu de la Pell, el batlle igualadí va apuntar que cal un salt en l'apartat cultural, salt que la CUP Igualada "reinvindica des d'inicis del present mandat".

L'Escorxador, un equipament amb set anysLa CUP remarca que "a la capital de l'Anoia es realitzen més de 1.100 activitats culturals l'any. Si bé moltes d'aquestes activitats compten amb l'impuls de l'administració, més del 60% de les activitats neixen de la iniciativa de les entitats o dels agents privats". El recompte el va fer la mateixa formació el 2016. Fan notar que pel que fa als espais que acullen aquestes activitats, d'entre els equipaments públics en destaca la Biblioteca, seguida del Teatre Municipal de l'Ateneu; en relació als privats, els més actius són l'Ateneu Igualadí, el Teatre de l'Aurora i els diferents locals privats que ofereixen una oferta musical continuada. Recorden que ja fa dos anys que van denunciar que el Teatre Municipal de l'Ateneu "acull moltes activitats però amb grans limitacions de calendari i amb dificultats per a moltes entitats, no només per realitzar-hi actes, sinó també per assajar-hi els espectacles" i insten a fer un pla cultural de ciutat i de la necessitat d'estudiar espais alternatius per descongestionar l'excés d'activitats en alguns d'ells.

En matèria cultural, retreuen que el govern suprimís l'Institut Municipal de Cultura (IMC), l'organisme autònom que tenia com a objectiu "realitzar un lligam amb totes les institucions culturals d'Igualada per a que treballessin conjuntament, atomitzades sota un mateix bloc de treball per tal de facilitar les tasques culturals i en sentit de conjunt". Això ha ocasionat que "la cultura d'Igualada es gestioni únicament sota el control de la regidoria de cultura", en comptes de fer-ho des de "la mirada de conjunt que oferia l'IMC" sense oferir, a més, "cap mesura que permetés mitigar la previsible i palpable saturació d'activitats culturals d'alguns espais".

Reclamen "potenciar les entitats de cultura popular ja que tot i la seva riquesa cultural també són clau a nivell social, com a escola d'aprenentatge ciutadà, com a espais d'acollida i arrelament pels igualadins nouvinguts i una eina de transformació social", una raó de més "per estudiar espais alternatius". En aquest sentit esmenten l'"oblit" de l'Escorxador "actualment buit i que cal retornar a la ciutat, perquè també facilitaria la descongestió cultural d'altres locals d'Igualada, malgrat que actualment no compleix els requisits per poder ser utilitzat com a auditori".

Lamenten que "ha acabat esdevenint un espai cedit, principalment, a esdeveniments privats econòmics no relacionats amb l'àmbit cultural, malgrat ser un projecte que va costar dos milions d'euros als igualadins i igualadines, amb unes despeses de manteniment al voltant de 22.000 euros anuals". Els cupaires recorden al batlle que al desembre del 2010 Igualada va aprovar el Pla Local d'Equipaments Culturals, malgrat que "l'actual govern de Marc Castells, a l'oposició aleshores, no va voler participar ni a les reunions de la Junta Rectora de l'IMC ni tampoc a les comissions informatives on es va parlar del contingut del Pla perquè mancava de projecte a nivell de Conca".

El grup municipal de la CUP no entén per quin motiu, "si al 2010 CIU criticava que el Pla no tenia un àmbit de Conca, ara ja no és un requisit indispensable fer un plantejament cultural de ciutat o per fer front a noves inversions en equipaments culturals".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.