TORNAR

La CUP demana tenir un nou POUM abans d'obrir més grans superfícies a Igualada

Els anticapitalistes recorden que en quatre anys s’han implantat Aldi i Mercadona

politica
Divendres, 28 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La possible instal·lació d'una nova superfície comercial a Igualada, en concret al carrer Lleida, on hi havia Vivesa, ha estat motiu de debat els darrers dies a Igualada. El govern, fins al moment, no ha confirmat que doni llum verd a la implantació de Bon Preu Esclat en aquesta ubicació. Les associacions comercials demanen que es freni. Ara, la CUP igualadina insta al govern que no faciliti cap modificació del POUM per a que s'hi instal·li cap gran superfície.

La CUP d'Igualada ha demanat a l'Ajuntament que "no efectui cap modificació del Pla General que faciliti l'obertura de cap nova gran superfície comercial fins a la redacció del nou POUM o d'un document d'ordenació estratègica del sector comercial de la ciutat", un document "que compti amb el vist-i-plau de les associacions comercials". Aquesta petició es va fer en forma de moció en el darrer ple, una proposta a la que s'hi van sumar ERC i Decidim, però que va tombar la majoria de CiU amb el suport del PP.

La demanda era no modificar "els usos dels terrenys per facilitar l'obertura de cap nova gran superfície comercial" davant l'alarma que hi ha entre les diferents associacions comercials de la Conca d'Òdena per la possible instal·lació d'una superfície de Bon Preu a Igualada. Insten al govern a encetar la redacció del nou POUM, "en comptes de seguir realitzant modificacions parcials al POUM actual, vigent des de l'any 1986". 

L'argumentació de la CUP apunta que "en quatre anys, el govern de Convergència i Unió ha realitzat diverses modificacions del Pla General d'Urbanisme per tal de permetre la instal·lació de grans superfícies comercials a la ciutat", cas de Mercadona i Aldi. Durant el ple van denunciar que "les implantacions de les grans superfícies comercials representen clarament una amenaça i un augment desigual de l'oferta per al comerç local", motiu pel qual el grup municipal considera que "l'augment de l'oferta i d'establiments de gran superfície farà trontollar i fins i tot tancar gran nombre de botigues d'inferiors dimensions".

Els cupaires consideren el teixit comercial urbà com "el baluard de l'economia de proximitat que reverteix els seus beneficis en el propi territori, a més de ser una part indispensable d'una trama urbana i d'unes relacions de sociabilitat ciutadana que doten de singularitat i caràcter propi la ciutat" i recorden que la proposta de fiscalitat, presentada conjuntament amb ERC i DI, "s'incloïen mesures adreçades a incrementar el gravamen de l'Impost d'Activitat Econòmica de les grans superfícies comercials, mesura que va ser incorporada, així com una modificació de l'IBI que fes possible augmentar-ne la recaptació".

Demanen que s'esperi a les conclusions del projecte europeu

En darrera instància, l'esquerra independentista veu que el govern "participa en un projecte de ciutats europees que pretén esdevenir clau en el futur estratègic i d'ordenament del seu teixit comercial" però que a dia d'avui aquest projecte encara no ha finalitzat ni s'han fet públics els seus fruits i que, per tant, encara no seria prudent prendre cap decisió. Assenyalen que "la ciutat no disposa de cap altre document o eina d'ordenament de l'ús comercial dels seus carrers o de cap pla estratègic" i que, per tant, el govern no te cap direcció sobre quina vol que sigui la seva oferta comercial d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.