TORNAR

La CUP d'Igualada veu un "greuge comparatiu" en les ordenances a les llars que reciclen

Els cupaires acusen al govern de ”mentir” sobre la rebaixa de l’IBI

politica
Dissabte, 21 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La CUP igualadina assenyala que les ordenances que es van aprovar per part de l'Ajuntament, especialment en matèria del pagament de residus, no responen a les necessitats de la ciutadania. Remarquen que "els descomptes que s'apliquen a la indústria els pagarà la ciutadania".

Les ordenances fiscals del 2018 a Igualada s'aprovaven dimecres sense que el govern tingués el suport socialista d'altres exercicis. En un comunicat, la CUP, que va oposar-se també a la proposta (de fet, recorden que ni tan sols van rebre contestació del govern respecte a la proposta de fiscalitat progressiva que van fer amb ERC i Decidim fa un any). Els cupaires manifesten que "no s'accepten aportacions de la oposició i aproven sense consultar". La formació anticapitalista posa el focus també en matèria de gestió de residus. El PDeCAT va proposar mesures en les ordenances de bonificacions del 10 al 15% per emprar la deixalleria. Segons la CUP, "el govern diu que són un pas del pagament segons generació" però "no compleix aquest objectiu, ja que les llars que no reciclin a casa poden accedir igualment al descompte a la taxa d'escombraries". Així, segons el portaveu Albert Mateu, "hi ha un greuge comparatiu per a aquelles llars que sí que reciclin a casa però que no generen residus per a la deixalleria".

Els cupaires, en un ple anteriorAquestes llars, segons Mateu, seguint aquests criteris, "no tindran accés al descompte". Entenen que "el pagament per generació hauria d'implicar justícia i la mesura del govern de Castells no ho és perquè les llars que facin l'esforç de reduir els seus residus i no produir-ne per a la deixalleria no es veuran beneficiades". Sobre les novetats  en la taxa per a les indústries de la ciutat, apunten que "el govern Castells proposa fer-se'n càrrec del residu industrial no reciclable i aplicar un descompte del 50% el primer any a la taxa d'escombraries variable que pagarà la industria". Des de la CUP es considera que "es tracta d'una implementació molt dèbil ja que no es compta amb una valoració acurada de quin és el cost de la recollida de rebuig a les indústries locals i argumenten que sense aquest estudi de costos, el govern s'inventa sense cap mena de fonament la taxa que pagaran les indústries d'Igualada".

Assenyalen que "el descompte que el govern de Castells aplica a la industria el pagarà la ciutadania" i retreuen que "cal tenir un estudi detallat de costos i de generació de residus en general i de les industries en concret per tal de saber exactament si ens surt a compte recollir uns residus que estan obligats a gestionar-se la industria mateixa". Sobre l'IBI, l'esquerra independentista acusa al govern d'haver "mentit" amb la seva aprovació. L'impost aporta la meitat dels ingressos propis a l'Ajuntament, ja que "si no es disminueix cada any un 0,04 el tipus d'IBI, en comptes d'un 0,02 com enguany, la recaptació final creix en comptes de baixar degut al valor cadastral". Es motiu pel qual la CUP els va titllar d'actuar com a "trilers", "O bé el govern diu que el congelen l'IBI quan no es congela realment, com fa dos anys, o bé diu que deixen d'ingressar 400.000 euros quan en realitat el què fan és augmentar-ne l'ingrés per 400.000, la mateixa quantitat, com passarà l'any vinent”.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.