TORNAR
PUBLICITAT

Debat creixent al voltant de la divisió per vegueries

El conseller Ausàs manté la intenció d'aprovar l'avantprojecte al gener

politica
Dimecres, 30 desembre 2009. 17:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La divisió de Catalunya en set vegueries que impulsa la Generalitat està topant no només amb les dificultats derivades de la legislació estatal, sinó que en les últimes hores el debat s'ha intensificat notablement, tan entre partits com entre territoris. Jordi Ausàs, conseller de Governació, ha reiterat avui la seva intenció d'aprovar l'avantprojecte aquesta reforma al gener, dins d'aquesta legislatura, però les veus favorables a ajornar-la s'han fet notar. Malgrat el posicionament del seu partit i la possible acceptació de l'àmbit Penedès, Ausàs ha ha recordat que només contempla les set vegueries actuals. Manresa, dins la Catalunya Central on avui hi hauria l'Anoia, defensa el seu paper com a capital. Des d'Igualada, l'alcalde Aymamí ha criticat aquest gest.

Mapa de 9 vegueries, amb la del Penedès i la de l'Alt Ter / MuRe

Jordi Ausàs, conseller de Governació, ha reiterat avui la seva intenció d'aprovar l'avantprojecte de la divisió de Catalunya en set vegueries al gener, dins d'aquesta legislatura.

No obstant, les veus favorables a ajornar-la per a la propera legislatura s'han fet notar en les darreres hores. Com si s'hagués obert una caixa de pandora quan l'avantprojecte afronta les seves últimes passes (el 4 de gener finalitza el període d'al·legacions i el 5 hi ha el 1er Consell de Govern on podria aprovar-se), diversos representants electes i partits afirmen que cal un consens polític i territorial que ara no existeix.

Per exemple, tan Lleida com Tarragona no semblen estar a favor de trencar el marc provincial que fins ara han capitanejat. I CIU, per mitjà del diputat Lluís Corominas, demana 'obrir un procés de diàleg territorial i amb l'oposició, partint d'una posició comuna dels membres del tripartit que ara no existeix'. 'Reclamem que facin un pas enrere si cal per fer-ne dos o tres endavant', va afegir el convergent.

I l'Anoia?

Malgrat la possible aprovació de l'Àmbit Penedès, on s'hi inclourien tots els municipis de l'Anoia excepte els del nord, el conseller Ausàs ha recordat que només contempla les set vegueries actuals.

Manresa, dins la Catalunya Central on avui hi hauria l'Anoia, va defensar ahir l'aprovació de l'avantprojecte de la llei de vegueries així com el seu paper com a capital d'aquesta vegueria central, signant una declaració institucional aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques del consistori.

El document defensa el paper de la ciutat com a 'capital de fet' de la Catalunya Central, en base al seu 'volum demogràfic, l'activitat econòmica i productiva i la seva centralitat geogràfica'. Manresa destaca que la Catalunya Central 'beneficiarà totes les ciutats i pobles d'aquestes comarques, ja que hi acostarà l'administració de la Generalitat, serà una institució representativa i al servei dels municipis que farà possible la presa de decisions importants des del territori', insistint en l'aposta per promoure el treball en xarxa entre totes les ciutats de la Catalunya Central.

La declaració es trametrà a Presidència de la Generalitat, el Departament de Governació, a tots els grups parlamentaris, als Consells Comarcals de l'Anoia, Osona, el Bages, Berguedà i Solsonès i als ajuntaments d'Igualada, Vic, Berga i Solsona.

Crítiques d'Igualada cap a Manresa

En la compareixença setmanal, l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, s'ha referit breument al gest de Manresa per criticar-lo, afirmant també que 'sembla que només ens vulguin pel nombre d'habitants'. El govern de l'Entesa ha reiterat la seva posició: la seva preferència per pertànyer a la regió de Barcelona, sense desestimar formar part d'una futura vegueria Penedès.


1 Comentaris

e

eRIC

6 de gener 2010.20:40h

Respondre

Doncs que s’hi posin fulles. Que per una vegada, ERC busqui consens amb CiU i tiri endavant aquesta llei tan important pel país... Que ja sabem que el PSC no abandonarà així com així la mamella... Llegir més d’aquestes diputacions d’origen espanyol, sobretot la de Barcelona. A més, qualsevol divisió de la corona metropolitana sempre serà bona per qualsevol partit que no sigui el PSC...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.