TORNAR

La FESTHI porta al ple un manifest perquè Sant Bartomeu sigui festiu

L’alcalde, disposat a ”obrir el debat”

politica
Dimecres, 27 juliol 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El darrer ple abans de les vacances estivals va ser intens com la majoria dels precedents, d'una llargada de més de tres hores i mitja. El debat sobre si el dia de Sant Bartomeu ha de ser festiu va irrompre al final, amb les preguntes del públic. 

El ple d'Igualada va aprovar amb els vots de tots els grups excepte ERC i CUP, que es van abstenir, el calendari festiu local de l'any vinent. Un calendari amb el dia 18 d'abril de 2017, festivitat del Sant Crist d'Igualada, i el dia 28 d'agost de 2017, dia de la Festa Major, com a dates escollides. El govern va insistir tant en el debat dels punts del dia com al final, amb la intervenció de la presidenta de la FESTHI Laia Cuadras, que els canvis en aquest calendari s'haurien d'assolir en tot cas amb el consens amb els agents econòmics. Que és un debat que -però- es compromet a posar sobre la taula.

El ple d'aquest dimarts a la corporació igualadinaLa presidenta de la FESTHI, acompanyada per Pau Duran, vocal, va exposar que una vegada el govern va confirmar a Anoiadiari que "el dia de Sant Bartomeu no serà festiu com es mereix", el col·lectiu que "reuneix la inquietud d'un grup de joves i diverses entitats" demana que es reconsideri ja que "es vol fer la festa del futur" i aquesta necessita que la diada del patró, el 24 d'agost, tingui un tractament especial. 

Diverses entitats, algunes de les quals formen part de la FESTHI, han firmat un manifest favorable a que "la Festa Major sigui entorn del 24 d'agost i que no la marqui el cap de setmana" anterior o posterior. Entre les entitats, la Coll@nada, la colla del Bisbalet, els Moixiganguers, l'Antic Gremi de Traginers, l'Ateneu Igualadí, l'AE Torxa, La Teixidora, Bastoners, Ball de Sant Miquel, els Trabucaires 'Els Voladors' i els balls de Pastorets i Cercolets. 

Des de la FESTHI es lamenta que "en la fixació de la data només s'hagi consultat als agents econòmics" tot reivindicant la llarga tradició d'una data que havia estat festiva "ininterrompudament" des de 1374 fins el 1976. L'alcalde va intervenir després de la demanda de Laia Cuadras, amb la promesa d'obrir el debat en un futur i que mentre "intentem dignificar al màxim el dia 24, com ja hem fet enguany". Castells va aprofitar per agrair la "feina que fa la FESTHI".

 


30 Comentaris

M

Montse

Igualada

15 de juny 2017.13:17h

Respondre

Jo penso que les festes són de la gent i per la gent, i de tota aquesta història, el que més em preocupa, és que la nostra festa exclogui a la gent. Les evolucions passen per alguna cosa, sempre... Llegir més hi ha molts motius, socials, culturals, econòmics,...
A mi personalment no m’agrada gens el que passa amb les cercaviles, ara surten uns, ara els altres, perquè? això no es fruit de la tradició, això ve d’una recuperació, que si bé en si no em sembla malament, es provocada per l’interès d’algunes persones, i no em mal interpreteu, m’agrada la recuperació de balls i músiques, però si que penso que si el sant va deixar de sortir, és per alguna cosa; i no entenc perquè s’ha de recuperar aquest símbol religiós. En tot cas, si un grup de catòlics li fes gràcia, doncs endavant, però no com un dels actes centrals de la festa.
Igualada és la nostra ciutat i a mi m’agrada i també la seva festa, sempre l’he viscut amb molta intensitat. He estat en festes majors millors, si, però pitjors també. Participo i he participat en moltes entitats culturals Igualadines, m’agrada. Però ara el que més em desencanta de la Festa Major, és que hi hagi grups, que es discuteixi sempre qui pot o no sortir.
Des de fora veig al FESTHI com una entitat tancada que ens ven la veritat absoluta i això, modestament, penso que no pot ser així, amb nom de la tradició s’han fet moltes barbaritats i una opció que separa en lloc d’unir no m’agrada.
Ja veieu que tot ho expresso des d’un punt de vista personal.
Pel que fa qui ha de ser el dia de festa, no ho se, jo potser prefereixo la festa seguida, però...
El que si que vull és que la festa sigui per tots els igualadins i igualadines, que hi hagi bon rotllo entre les entitats i que tot allò que es recuperi sigui perquè val la pena i no provoqui enfrontament ni exclusió.

francesc

Francesc

Igualada

4 d'agost 2016.14:15h

Respondre

D’acord amb fer Sant Bartomeu festiu tot i que això vulgui dir que les activitats del ”Dilluns de Festa Major” hagin d’adaptar-se.
No d’acord en dividir les colles existents per desprès... Llegir més fer pressió des de les ”noves” com si fos un gran nucli de gent i tothom volgués lo mateix. A la Festa Major hi han més colles que les allà escrites i molt probablement ni se’ls hi ha preguntat si volien adherir-se o treballar en un manifest per pressionar el consistori en aquest sentit.

Salut!

A

Adrià

Cervelló

1 d'agost 2016.14:37h

Respondre

Si el patró d’Igualada és Sant Bartomeu, aquest dia ha de ser festiu i el dia de Festa Major. Tant hi fot si hi creiem o no, les tradicions les hem de cuidar i preservar. Ho trobo absurd que... Llegir més algú es plantegi de que no hauria de ser festiu, i muntar una festa Major de caps de setmana.

Si voleu ser un Cervelló 2.0 endavant, però jo no ho voldria, em sap greu.

P

Poncio

Igualada

30 de juliol 2016.17:35h

Respondre

Benvolgut sr. Vilarrubias, em sembla molt bé que dediqui el seu teu temps lliure a aprofundir sobre la història d’Igualada... però voler recuperar les tradicions seria com si l’Eudald... Llegir més Carbonell obliguès ara a la gent de Capellades a anar a caçar i menjar la carn crua per sobreviure, quan tothom sap que els capelladins van deixar de fer-ho al 1976, tot just quan va arribar la llum i l’aigua potable a la ciutat

n

no soc de capellades

igualada

31 de juliol 2016.12:07h

Benvolgut Poncio: Crec no gaire encertat el seu comentari, ja que el Sr. Eudald Carbonell darrerament es dedica a promocionar la cuina paleolítica, i fins i tot ha fet una llibre sobre això. Vostre... Llegir més creu que veritat que a Capellades tenien aquesta forma de vida fins al 1976. Ja m’agradarà saber que li diuen si llegueixen el seu comentari Siguem una mica seriosos, si us plau

P

Pepe

Pallarés

1 d'agost 2016.10:06h

Una mica forçada la comparació, no creu?
Modernet i sense arrel, així m’agrada!

D

Daniel Vilarrubias

Igualada

1 d'agost 2016.11:34h

...seria igualet, igualet que això que dius! Sort de tu, Poncio. Quants visionaris tenim a la nostra ciutat...i el món sense saber-ho...

L

Laura

Igualada

4 d'agost 2016.11:49h

A veure Sr.Poncio, si el seu exemple del.paleolític és caçar i menjar carn crua l’any 1976, ”no cal dir res més” bé una si, sort tenim els igualadins de no tenir-lo a l vostè a... Llegir més l’organització de la festa major de la nostra ciutat, i en canvi si persones amb una mica més de cultura.

J

JordiPM

Barcelona

30 de juliol 2016.15:34h

Respondre

Em sembla molt bé centrar la festa major al cap de setmana i no al dia de Sant Bertomeu. Així vindrà més gent.

També es podria traslladar a Barcelona, ja que hi haurà més gent.

Es... Llegir més podrien substituir els balls tradicionals per un concert dels grups de moda (vindrà més gent).

Jo li canviaria el nom ”Festa major d’Igualada” per un nom amb més ganxo, tipus ”Veranito Festival”. Arribarà a més gent.

Som-hi!

J

Joanma

=ada

30 de juliol 2016.09:59h

Respondre

El dia festiu de la Festa Major (el dilluns), tothom marxa a fora d’Igualada, prova d’axó son els poc actes que surten al programa. Passaria el mateix si fem festa el 24 d’agost?.

esther

Esther Valero Closa

Òdena

29 de juliol 2016.14:38h

Respondre

Doncs jo trobo que és millor fer festa per Sant Bartomeu. Té més sentit que no pas fer festa perquè si un dilluns. La gent pensa que si és festiu un dilluns cada any es farà festa, en canvi si... Llegir més és festiu el dia 24 hi haurà anys que no serà festiu (quan caigui en dissabte o diumenge). FESTIU SANT BARTOMEU!

Q

Quincannon

Annville

29 de juliol 2016.13:11h

Respondre

Està bé això de reclutar comentaristes reusencs i vilafranquins per a que donin lliçons als pobres paletos igualadins.

P

Pepe

Pallarés

1 d'agost 2016.10:02h

Si que sou cabessudets els d’Igualada? Veieu conspiracions i tot? I em pregunto, quin super interès hi ha en que sigui un dilluns? Només us interesa el dia de festa i se us en fot la festa?... Llegir més />
Miran-t’ho de lluny, coneixo unes 4 famílies igualadines que tenen 2a residencia per aquí i sempre per Sant Bartomeu estan per aquí passant de la festa major. Cosa que en sobta bastant la veritat.

Nois, ja us ho fareu, que sou prou grandets. Amb ”tantes ganes” de fer festa major que us veig, jo si fos l’alcalde no en posaria cap de dia de festa, tots a treballar!

Q

Quincannon

Annville

1 d'agost 2016.17:59h

Veus? Com que no ets d’Igualada no n’entens la idiosincràsia. Hi ha unes TRADICIONS inherents al DILLUNS DE FESTA MAJOR (és així com en diuen els paletos igualadins) que no tindrien sentit de... Llegir més fer si no fós dilluns: les putes cadires del clein, el piromusical de merda, o anar als cavallitus amb ressaca i flipar amb els llums de colors.
I escolta’m si volen marxar hi tenen tot el dret, aviam si ara a més d’anar a missa passaran llista d’aviam qui falta... Té tics d’altres temps aquesta gent..

A

Antoni

Reus

29 de juliol 2016.08:20h

Respondre

Mirant-ho de lluny... Al Camp de Tarragona els únics pobles que no fan festa el dia que toca del santoral sinó , aquell o aquell altre dia més a prop de no sé quan són les poblacions de menys de... Llegir més 500 habitants.

M

Miquel Benito

Vilafranca del Penedès

29 de juliol 2016.00:00h

Respondre

Des de Vilafranca estant m’ho miro amb una certa perplexitat car no som al 1976 on noteníem gaire investigada ni la festa ni la seva funció. Perquè és just això el que falla en la diagnosi.... Llegir més Hem de saber que les festes Majors si són alguna cosa és precisament ser l’ esdeveniment cohesionador de la identitat col.lectiva d’un lloc, d’Una col·l’activitat que, any rera any, renova aquests llaços identitaris i dotà de sentit a aquella agrupació humana ”Les festes so?n activitats necessa?ries per a una comunitat, en tant que defineixen i redefineixen la identitat del col·lectiu” (Ayats 2001) )No altra cosa. Si no està arrelada a la pròpia història, al propi entorn sociocultural, ja no fa cap funció I porta a la disgregació, al poc afecte per la pròpia població, ho dic de primera mà doncs soc casat amb Igualadina que no sent cap enyor ni ganes de tornar per festa a sentir una, posem per cas, Batucada, que pot estar molt bé però no és representativa ni d’ Igualada ni del seu entorn geogràfic. És massa simplista voler associar la festa a un intent de recuperació de la processó perquè és cosa d’Església. Amb, per exemple, aquest acte l’ únic que es vol és entroncar amb la pròpia història i dir” som igualadins, tenim un passat i ens projectem cap al futur amb els peus arrelats a unes formes pròpies de fer d’aquesta part del principat”. Fer festiu el dia de Sant Bertomeu és arrelar-se de nou, no tornar- se devot sobtadament. I si no, pregunteu als sitgetans, precisament els que fan la festa el mateix dia. Llàstima, no tothom té la festa documentada des de 1376, no ho oblidem. Serà el camí per poder ser considerada una festa d’interés nacional... Fins i tot amb aportació de beneficis econòmics, vegeu sinó el cas de la recuperació de Santa Tecla, perdó, si preferiu: la festa de l’Equinocci de tardor a la Tarraco.

M

Montserrat

28 de juliol 2016.16:21h

Respondre

La festa major té sant Bartomeu com a orígen. Per tant, no és un tema de creences o de laïcitat la seva celebració precisament a l’entorn d’aquest dia.
Ara, jo crec que a la majoria ens va... Llegir més bé que el festiu sigui el dilluns següent al cap de setmana més proper al dia 24 d’agost. És pràctic i permet una estructura de festa major similar cada any. Per a mi, que no ho canviïn!

j

joan

igualada

28 de juliol 2016.16:04h

Respondre

Des de quan aquesta gent es tant de sants? Per mi, m’es igual Sant Bertomeu com Sant Anselm i total, pels actes que es fan a la Festa Major... Com si no la fan!!!

D

Daniel Vilandrell

Igualada

28 de juliol 2016.13:19h

Respondre

FESTHI, un grup de joves que enganyats amb la paraula de recuperar tradicions, recuperen els valors més negres de la nostre història. Recordeu la campanya d’UCRF de l’any passat? ”Totes som... Llegir més la festa”
TOTES! No nomes les joves igualadines, els ITV, els blancs i els cristians.

joan-bosch

joan bosch

igualada

27 de juliol 2016.16:26h

Respondre

em pensava que el nostre era un estat laic... malauradament sembla que anem cap enrrere,
amb diner públic paguem sants i processons?
no sembla massa clar ni ètic oi?

J

Jordi Batlle

Vilafranca

27 de juliol 2016.12:13h

Respondre

Bon dia.

Des d’un punt de vista vilafranquí, a Igualada s’està imposant un model de festa major i de festes que no encaixen ni lliguen en el seu tarannà. No és una mala idea recuperar el... Llegir més patró i bona part dels actes que es fan. El problema és la imposició, com s’està fent tot. Les formes.
No es pot fer una còpia exacte del seguici festiu i de la festa major d’una altra població. No és viable. S’ha de començar a poc a poc. Evolucionant, creixent, sense tancar ni crear bàndols. La festa és per tots i tothom te dret a opinar. No només un sector, que opina a partir de les creences imposades i que creuen que només són vàlides les seves.
La festa ens l’hem d’estimar i creure. Treballar-hi i ser conscients dels que hi ha i de com ha transcorregut al llarg dels anys.Igualada te que treballar amb el que te i crear la seva essència, la seva pròpia festa. Ha de tenir quelcom que destaqui, que sigui agradós que la gent vingui a gaudir. Ara per ara no hi és pas.

Analitzeu el que teniu a fons i milloreu. Trobareu la solució a tot.

Jordi

M

Martí

27 de juliol 2016.10:22h

Respondre

El fet de celebrar la festa d’un Sant dintre de la Festa Major no és problema, però resulta insultant per al comú de la gent que la Festa Major, símbol de la comunió entre totes les parts de... Llegir més la mateixa ciutat, s’hagi de centrar i focalitzar en un Sant: les diversitats de la ciutat són múltiples i per tant que cap Sant (ni Déu) es possi la corona de rei. Tots som iguals i, per tant, Igualada no hauria de tenir patró...que celebrin la festa i que l’Ajuntament els hi ajudi si volen, però de centralitat res! Déu ha mort!

O

OK

Igualada

27 de juliol 2016.11:01h

D’acord campió.

R

Roger Fusté

Igualada

29 de juliol 2016.13:08h

Aviam, Stephen Hawking igualadí, Déu ha mort, sí, per mi també, no sóc creient. Però et convido a fer la matéixa reflexió que has fet, entorn als dies 25 i 26 de desembre, o el 23 d’abril o... Llegir més el 24 de juny, si t’agradaria anar a treballar per Nadal i Sant Esteve, i menjar escudella i carn d’olla el dilluns i el dimarts més propers a aquests dies, per exemple el 23 de desembre, perquè els va millor als agents econòmics i perquè cap data s’ha de focalitzar ni centrar en un Déu o en un Sant.

Per molt ateus que siguem, no podem oblidar que les tradicions del nostre poble provenen del cristianisme, i no ho podem canviar. De totes maneres, aquestes dates assenyalades també les podem cel·lebrar com a tradicions catalanes o igualadines, o com et vingui de gust, cadascú troba la seva manera. Però les dates són les que són.

Gràcies i bon dia.

S

Stephen Hawking

Cambridge

29 de juliol 2016.16:11h

Compte amb usar el meu no em va!
El problema, Roger, és que Nadal o Sant Joan han mantingut el seu valor ritual a Igualada, però Sant Bartomeu (o Sant Faust) el van perdre anys ençà, i la... Llegir més festa va anar per altres camins. Sembla estrany ara voler recuperar aquest dia quan la majoria dels pebleus no saben ni qui és Sant Bartomeu, ni per què és patró, i a més -i més important- no els importa. I precisament perquè no els importa anticipo que tard o d’hora la FESTHA (sic) tard o d’hora guanyarà aquesta batalla (perquè a la resta els hi bufa). Així doncs, tindrem tots els integristes pelant-se-la mentre veuen passejar un tros de fusta el dia 24, i la resta tajant-se i liant-la parda on i com més els convingui. Tots contents, i tots amics. Amb banda sonora de Tony Manero. Res haurà canviat.

Molt bona tarda.

*la A pot ser per: aigualida, arrogant, arcaica, abstèmia o alienada.

D

Daniel Vilarrubias

Igualada

30 de juliol 2016.07:11h

Benvolgut Sr. Hawking: dediqui’s a la ciència. Dir que Sant Joan ha preservat el seu valor ritual a Igualada només fa que desacreditar-lo.

Un dels indicis que -si la cosa no canvia... Llegir més i a més de manera urgent- Igualada està més que perduda com a capital o centre neuràlgic amb un territori al seu entorn és, precisament, la incapacitat que demostra una majoria dels seus ciutadans, empresaris i dirigents de comportar-se com a membres d’una tal en aquest aspecte. Almenys, de moment.
Això que ja s’ha posat la diada en valor és ben cert, però no és precisament l’Ajuntament qui ho ha fet. Perquè no es compleix l’expedient amb una estampa per a l’ofici o una cercavila fora de calendari amb l’epítet ”del sant”. No es compleix, senyores i senyors. I no poseu l’Església al mig, que ja no cola.
La cosa no acaba aquí, i es demostra amb el gest, amb fets i accions polítiques i ciutadanes, de llarg abast, com aquesta que la Laia i en Pau van demanar dimarts.

Si a la resta de gent li bufa i es ”taja” on i com vol, hauran canviat algunes coses. La terra, per qui la treballa. I la Festa, per qui la festeja, diu el savi eslògan de la Coll@nada.

La festa no és (només) tajar-se. Repeteixo, el seu fort és la física, Sr. Hawking, però no el patrimoni festiu, això ho demostra a crits.

Seguirem investigant, recercant, divulgant, estimant, treballant, aquesta festa, si no us sap greu.

Fins que n’aprenguem una miqueta més tots plegats.

A

Artur Gordon

La vaca multicolor

30 de juliol 2016.17:08h

Això! Stephen Hawking! Dediquis vosté a la ciència! Que quan el Festhi entri a l’ajuntament i s’encarregui d’aquests menesters ja hi haurà temps de reviure tradicions com la crema del... Llegir més Servetus! Però no poseu a l’Església, que ja no cola!

D

David

Igualada

27 de juliol 2016.07:58h

Respondre

L’Ajuntament hauria d’escoltar més al jovent de la ciutat i no tant als ”agents econòmics”. Sense l’empeta de les entitats i el teixit social, Igualada ja fa temps que seria morta.

La... Llegir més situació d’Igualada (a tots nivells) és comparable a la ferum del nostre estimat riu..!

J

Josep

Igualada

29 de juliol 2016.13:22h

Ben dit!

J

Joan Giner ITV

Igualada

27 de juliol 2016.07:11h

Respondre

En un món cada i dia més descregut ara per temes de festa i gresca volem recuperar el dia del Sant, Abans sí que es celebraven els sants, ara ningú ho fa, i va i aquest joves, que no saben el dia... Llegir més del seu sant, volen fer festa per Sant Bartomeu. Per algun lloc hem de començar a recuperar també altres tradicions

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.