TORNAR

Decidim, CUP i PSC qüestionen Castells en un debat tranquil

Aquest dilluns al vespre ha tingut lloc a Ràdio Igualda el debat de candidats de cara a les eleccions del 24 de maig #ad24m

politica
Dimarts, 12 maig 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns al vespre l'emissora municipal ha ofert el debat de candidats a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Els 8 caps de llista van debatre sobre urbanisme, recuperació econòmica i àmbit social. Al mateix temps, van explicar per què es presenten a les eleccions i quin model de ciutat volen

Els candidats a Ràdio Igualada, durant el debat d'ahir al vespreAquest dilluns Ràdio Igualada ha organitzat el debat de candidats de cara al 24 de maig. Hi ha assistit el de CiU, Marc Castells, el candidat de Socialistes d'Igualada, Jordi Riba, el d'ERC, Josep Maria Palau, el del PP, Joan Agramunt, el candidat de Decidim Igualada, Dario Castañé, el de PxC, Robert Hernando, el de la CUP, Albert Mateu i el candidat de Solidaritat Recuperem Igualada, Antoni Rosich.

Tots ells van exposar per què es presenten a les eleccions i quin model de ciutat volen. Castells va obrir el debat explicant que des del partit lluitaran per consolidar el projecte en el qual han estat treballant aquests quatre anys. Jordi Riba va exposar la necessitat de posar les necessitats dels ciutadans per davant de tot i defensant que es poden fer les coses "d'una altra manera". Castañé, al seu torn, va apostar per l'economia del bé comú  i per treballar per les persones. Albert Mateu va explicar que la CUP irromp en un projecte nou i col·lectiu i va manifestar que a Igualada "falta oposició" i que no hi ha hagut suficient debat públic. Finalment, Rosich va confessar que entren com a formació modesta però amb ganes de treballar pel municipi. 

El POUM centra el debat en l'àmbit d'urbanisme

La necessitat urgent d'elaborar un POUM va ser el centre del debat d'urbanisme. En aquest sentit tots els candidats van estar d’acord en què és una eina important i en què cal vetllar per dur-la a terme i fer-ho de forma dialogada i amb implicació de la ciutadania. La majoria van reivindicar a Castells que CiU duia al programa electoral consensuar el POUM i que finalment no s’ha fet, al seu torn, Castells va contestar que "dir que no s’està fent res és mentida", i que s’està fent el Pla de Mobilitat de la Conca d’Òdena, s’està treballant per obrir la Ronda Sud per Igualada i la regeneració del barri del Rec.

També en àmbit d’urbanisme, Hernando va assegurar que "la construcció de l’Aldi i altres aberracions urbanístiques no suposa avançar en el POUM sinó tirar enrere la ciutat". La CUP va apostar pel Pla d’Equipament Comercial per poder "donar expectatives de futur i creixement al petit comerç".

Plans d'economia per crear ocupació i generar riquesa

En aquest àmbit tots les partits van coincidir en què l’atur és el principal problema al municipi i que cal posar-hi remei a través de projectes per crear ocupació. Els candidats van situar com a prioritat treballar perquè els joves de la ciutat, un cop formats, no hagin de marxar a l’estranger per trobar feina. ERC, Decidim, PP, CiU i PxC també van apuntar la necessitat de engegar processos de re industrialització d’Igualada.

En aquesta ronda, Marc Castells va aprofitar per exposar que aquests quatre anys s’ha treballat per crear zones blanques i en una rèplica el candidat de Decidim li va demanar que justifiqués el cost de les places.

Els candidats, conscients de l'emergència social a Igualada

En aquest context, Decidim, la CUP, Solidaritat i ERC van coincidir en què Igualada està davant d’una "emergència social forta", condicionada per la dificultat en l'accés a l’habitatge, els desnonaments i la falta de subministrament bàsic. El Partit Popular va plantejar el fet d’acostar l’habitatge a la gent que ho necessiti i el PSC va proposar la creació d’un banc contra la pobresa energètica. Riba també va manifestar la voluntat de combatre de forma ferma i decidida la xenofòbia després que, Robert Hernando, assegurés que treballarien duent a terme "polítiques valentes per la gent de casa que ho està passant malament".

Al final de la seva intervenció, Albert Mateu, va llançar una pregunta a tots els candidats sobre "perquè no s’ha dut a terme la moció que es va aprovar al ple que proposava sancionar els bancs amb habitatges en estoc".

En una rèplica, Riba, va dir a Castells que "les prioritats no han estat dirigides a l'àmbit social ni s’han atès problemàtiques com l’alimentació i la pobresa infantil i s’han preferit polítiques d’aparador". Castells el va contestar assegurant que en aquests quatre anys "s’ha aconseguit crear xarxes de drets bàsics".

Els caps de llista demanen el vot

Per tancar el debat, els candidats van demanar el vot pels respectius partits als ciutadans. La CUP va assegurar que "no ens presentem per governar sinó per millorar des de l’oposició". PxC va explicar que "volem defensar uns valors per regenerin la política de la societat i apostem per la seguretat, la justícia socials i la lluita contra els desnonaments". Decidim va demanar el vot d’aquells ciutadans que vulguin una Igualada "per a les persones". Al seu torn, el Partit Popular va assegurar que volen ser una oposició legal i constructiva per "donar tranquil·litat, confiança i seguretat". ERC es va comprometre a "deixar-se la pell perquè tothom pugui treballar en bones condicions, per no perdre talent juvenil", Palau va assegurar que treballaran escoltant, dialogant i transformant amb la implicació de barris, veïns i entitats. El PSC va manifestar que procuraran per la dignitat de les persones en una lluita contra l’atur i apostant per la cohesió social i territorial. Finalment, CiU va tancar el debat assegurant que es presenten per "renovar la confiança i per continuar liderant un bon govern".


8 Comentaris

j

jonson

igualada

13 de maig 2015.00:19h

Respondre

L’Alcalde canvia el nom. abans POUM, i ara Pla de Mobilitat de la Conca d’Òdena, Ronda Sud per Igualada i la regeneració del barri del Rec. Una mica en plan ”expropiese”, Venezola

j

jordi

lópez

13 de maig 2015.00:01h

Respondre

El vailet que està girat treient el cap, el trobareu fins i tot a la sopa.

r

ramon

12 de maig 2015.20:48h

Respondre

Crec que el noi que te, el mòbil a la seva esquerra, i esta girat, mirant a la camara, es el Castells!!!
Segur!! el crac del castells, ”el home del mòbil, enganxat a la orella”.
(Per petits... Llegir més detalls, el coneixereu, el noi sempre a de donat la nota, es com un nen!!!)

m

mariona

12 de maig 2015.18:14h

Respondre

El que es gira, per por de no sortir a la foto, qui és ?

M

Maribel

Igualada

12 de maig 2015.13:06h

Respondre

Vuit candidats i cap dona. Com a mínim la moderadora del debat ho podia haver estat no ? Visca la paritat de gènere !!!

i

igualadí

12 de maig 2015.15:28h

Ni els teus estimats compatriotes de Decidim han posat una dona.

J

Joan Giner ITV "el Gineret"

Igualada

12 de maig 2015.13:03h

Respondre

Llegint i rellegint veig que no farem res de bo, ”Sant Crist d’Igualada Salveju-nos, Verge de la Pietat assistiu-nos

J

Joanma

=ada

12 de maig 2015.09:58h

Respondre

En aquesta crònica surt que va dir el cap de llista de Solidaritat Recuperem Igualada al demanar el vot.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.