TORNAR

Decidim Igualada mostra escepticisme sobre els beneficis del 'lab' d'Airbnb

Castañé opina que ”primer la gent que hi ha a la ciutat ha de tenir garantits els drets d’habitatge”

politica
Dimecres, 5 desembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una setmana després de la presentació del laboratori turístic d'Airbnb a Igualada, la confluència d'esquerres ha expressat els seus dubtes sobre els efectes positius del projecte Healthy Destinations Lab. 

L'assemblea de Decidim Igualada declara que "tenim dubtes" sobre l'impacte a la ciutat del projecte de turisme sostenible que va anunciar Airbnb la setmana passada i que recalarà a l'Adoberia Bella. Segons el portaveu de Decidim, Darío Castañé, AirBnb és una multinacional de l'economia de plataforma, "mal anomenada col·laborativa, que ha provocat nombrosos casos de gentrificació, encarint preus i lloguers d'habitatge allà on han prosperat pisos turístics i expulsant als veïns".

L'Adoberia Bella, seu d'Airbnb a IgualadaApunten que "l'especulació no és l'objectiu d'Airbnb" però no "podem evitar observar que aquesta ha jugat un rol important en diverses ciutats d'arreu del món en l'encariment dels barris". Consideren que "si bé la intenció no sembla negativa", el concepte de turisme saludable ("healthy tourism" segons la companyia) no pot anar simplement lligat a la idea de viatjar "com si el turista visqués a la ciutat, sinó que la gent que habita la ciutat ha de tenir garantits els seus drets, com el dret a l'habitatge, i necessitats essencials, com accés a serveis i subministres públics de qualitat, sense que representin un sobreesforç econòmic per als seus ingressos".

Segons Castañé, "només hi haurà 'healthy tourism' en el moment que el reclam turístic sigui que la ciutat i l'entorn tenen tan alt nivell de vida que la gent vulgui passar uns dies gaudint-ne. Això només es fa combatent la desigualtat i l'exclusió social, alhora que es fa una ciutat del bon viure, on hi càpiga tothom amb drets i dignitat".


1 Comentaris

M

Marcos Castillos (no té la fotis)

Igualada

12 de desembre 2018.15:20h

Respondre

En un laboratori s’hi fan proves i segons el resultats es prenen decisions, en aquest cas decision per aconseguir pràctiques de un turisme ”saludable”. Tot i que ningú ens ha definit què... Llegir més vol dir turisme saludable (dient-ho en anglès ens fa l’impressió que està ben definit), Airbnb sap perfectament què vol dir turisme tòxic. Com diu el Dario la multinacional ”ha provocat nombrosos casos de gentrificació, encarint preus i lloguers d’habitatge”. Les proves (el laboratori) les haurien de muntar allà on han afectat els drets dels habitants per poder revertir els desgavells creats. Si el que faran seran xerrades i congresos (?) no és cap laboratori i si, a més, s’instal·len en una regió amb poc turisme (no empastifada) se’n diu venir a obrir mercat, buscar un altre tipus de client (generar un nou mercat) i intentar rentar-se la cara. I tot i que l’equip de govern vulgui enfatitzar el possible valor del ”laboratori(?)” per Igualada, no deixa de blanquejar l’activitat tòxica de l’empresa i és insolidari amb les persones directament afectades per aquesta. Ens ho venen com a activitat que busca l’ètica però la seva base és èticament relliscosa. ... ”no te la fotis!!!”
(en marc, però, ell ”sí, té la foto”)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.