TORNAR

Decidim reclama al govern més mesures per facilitar el pagament de l'IBI

La confluència demana una reducció del tipus impositiu a Igualada

politica
Divendres, 7 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els veïns i veïnes d'Igualada afronten aquestes setmanes els rebuts de la primera fracció de l'IBI. Decidim Igualada emplaça al govern a "ajustar els rebuts a la realitat actual" ja que es van fixar amb els valors cadastrals de l'època de la bombolla immobiliària.

El grup municipal de Decidim Igualada ha emplaçat al govern de la ciutat, en un comunicat que ha fet arribar als mitjans, que s'introdueixin més mesures per facilitar el pagament de l'IBI a les famílies. La confluència d'esquerres considera que "s'han fet canvis positius" però que "cal continuar treballant per a fer més fàcils i assequibles les obligacions tributàries municipals".

Fotografia de Darío Castañé, a la sala de plensL'impost suposa pràcticament el 50% dels ingressos de l'Ajuntament, així com "una part significativa de les obligacions tributàries a què les famílies han de fer front". A més, segons el portaveu Dario Castañé, "els valors cadastrals vigents encara són de 2008, corresponents a l'època del final de la bombolla immobiliària, pel que no s'ajusten a la realitat actual".

En el paquet d'al·legacions que es van fer als pressupostos, Decidim proposava "que el pagament de l'IBI es fraccioni per a tothom, fent-se efectiu l'últim dia hàbil de març, juny, setembre i novembre" per a que s'alleugés la càrrega impositiva. Així mateix, apostaven per "una reducció en el tipus d'IBI, per tal d'ajustar-lo a la situació econòmica real, així com la creació d'un Reglament de Subvencions a les famílies per ajudar-les a complir amb les seves obligacions tributàries vers l'ajuntament". Castañé assegura que "treballarem perquè aquestes mesures, de sentit comú, s'implementin a la nostra ciutat".


2 Comentaris

m

montse

igualada

7 de juliol 2017.19:08h

Respondre

El fet seria proposar una nova revisió a la baixa com s’ha fet en altres municipis de la comarca i s’ha aconseguit. Els valors actuals estan totalment desfasats en el moment en el que estem, i... Llegir més es troben bastant per sobre del seu valor. Val a dir que el fet de fer el pagament en 4 pagaments anuals estaria be, però continua sent la mateixa carrega repartida.

E

Eduard Ruiz

Igualada

9 de juliol 2017.10:57h

Sí, Montse, estic d’acord amb tu. Si bé és important la distribució de la càrrega, ho és molt més la rebaixa de l’impost.

Sobre aquest import tema, puc aportar unes... Llegir més dades que il·lustren la situació.

Quan en octubre de 2009 vaig rebre notificació de la nova valoració del cadastre aplicable al meu pis, vaig calcular que era un increment del 84,165 % aplicable progressivament en 10 anys.

Això suposa un increment anual aplicable del 6,2660 %, acumulable (és a dir 6,2660 % el 2010, 12,9246 % el 2011, 20,00 % el 2012, 27,52 % el 2013, i així successivament fins a completar el 84,165 % el 2019).

Davant la magnitud dels increments en un període que es preveia d’alentiment i fins i tot recessió de l’economia vaig sol·licitar a l’interventor de l’Ajuntament si els meus càlculs eren correctes; en resposta del Sr. Tormo del dia 2 de desembre de 2009 :

“Referent al seu escrit en el que demanava informació respecte la revisió cadastral, l’hem de dir que els seus càlculs en principi són correctes.
No obstant això, com que per l’exercici de 2010 l’ajuntament ha baixat el tipus impositiu, la quota de l’IBI la veurà incrementada en un 5’4579 per 100. La resta d’exercicis dependrà del tipus que aprovi l’ajuntament per a cadascun dels exercicis”.

El valor cadastral es la base imposable per importants impostos directes (IBI, IRPF, etc.) que afecten a les famílies. La revisió del valor cadastral es va pensar en plena ”bombolla immobiliària” i financera, i en canvi s’ han de aplicar en plena crisis generalitzada, persistent i en recessió, amb variacions del IPC fins i tot negatius, contenció o retallades de salaris (s’estima una correcció a la de l ordre del 20 % en alguns sectors i/o supressió de pagaments extres) i una desocupació en la comarca de l’ordre del 20 %, i molts casos havent perdut fins i tot la prestació per desocupació.

En octubre de l’any 2014 em vaig tornar a dirigir a l’Ajuntament (havien aparegut unes declaracions de un regidor en els quals manifava que :El tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) caurà de l’1 al 0,96 per al proper exercici) demanant que prenen con índex 100 el valor en 2009, any anterior a la darrera revisió del cadastre, quin ha sigut els valors de l’índex de l’import (que depèn dels 2 factors: base x tipus) en els anys següents: 2010 (entén 105, 4579, segons els Sr. Tormo), 2011, 2012, 3013, i el previst per 2014 ?

Encara estic esperant la resposta. si algun regidor del govern o de l’oposició la sap ho agrairia i ens servirien a tots per avaluar el que estem parlant (i el destí dels nostres impostos), amb més coneixement de causa.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.