TORNAR
PUBLICITAT

Un diari francès de gran tirada posa l'ull a Igualada per parlar de l'1-O

El cronista va passar la vigília ”a una petita ciutat independentista”

politica
Dissabte, 7 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En els intensos preparatius del referèndum, defensar els col·legis perquè no fossin precintats va mantenir a centenars d'escoles obertes a tot el país. Una de les que va fer activitats el dia anterior a Igualada, el CEIP Garcia Fossas, ha aparegut en un diari dels més llegits de França.

El diari 'Ouest-France' va triar Igualada i, en concret, la jornada d'escoles obertes del dissabte 30 de setembre per parlar de com es vivia la prèvia del referèndum. Aquest diari, editat a Rennes, és el líder de la premsa regional a França i té una tirada de milions d'exemplars. El periodista va visitar el CEIP Garcia Fossas la jornada anterior a l'1-O i va parlar amb els organitzadors de la jornada, que van recordar que "en primer lloc, celebrem la Festa de la Tardor". Una festa que va congregar a centenars de persones, algunes de les quals van seguir al col·legi a la nit de manera que hi hagués gent a la matinada quan havia de ser precintat. El titular i el subtítol eren clars: "Cançons abans del referèndum" i que "vetlla d'armes pacífica a la petita ciutat independentista d'Igualada".

El cronista relatava la normalitat que es vivia i com els pares havien programat les activitats per mantenir obert el lloc de vot i "que la població es mobilitzava per protegir la votació". La peça reflecteix com durant la Festa de la Tardor hi va haver música -amb especial menció per la cançó "antifranquista" 'L'estaca'- i els ocupants del col·legi "sabien que si hi havia repressió no vindria dels Mossos, amb els que ja havien parlat i havia quedat clar que si el col·legi estava ocupat" no intervindrien.

Marc Mahuzier, que firma la peça, recopila diversos testimonis. Per exemple, el del montbuienc Josep Castelltort, membre de l'ANC, que explica l'error de la Guardia Civil que va venir a Igualada a requisar urnes "i pertanyien al Barça, és ridícul. Pel que fa a les paperetes, se'n poden imprimir". 'Ouest-France' reflecteix la majoria independentista de l'Anoia i com "16 dels 21 representants a l'Ajuntament són independentistes".

Entre els altres testimonis, el president de la Unió Empresarial Blai Paco, que deixava clar que "no tinc por" i el de l'alcalde Marc Castells, que subratllava la "normalitat" de la jornada electoral. Mahuzier recull també les veus de molts dels assistents -"si quelcom ha de passar, ja passarà, 'explica Bernat'"- i com per altra banda, la major preocupació dels infants és atansar-se a les existències de cola i les patates xips.


4 Comentaris

e

el sr Ramon

La rambla dels Castells

7 d'octubre 2017.17:38h

Respondre

El mon ens mira!!!!!

CATALUNYA NOU ESTAT DE EUROPA. ( Castells , encara guardas la pancarta gegant, que vas colocar a la façana del Ajuntament? )Ara que ens explicaras???
Ara quina mentida, ens... Llegir més vendrás ?
vergonyós !!! HAS PERDUT LA POCA CREDIBILITAT QUE TENIAS.

l

liberto

8 d'octubre 2017.14:50h

Tinc la curiositat. de saber, on deu cobrar, el Castells, els seus 8.000 Euros + ves a saber, al Banc Sabadell, A la Caixa.

Sap el Castells , el de la pancarta, famosa, que a Catalunya... Llegir més ja no queda cap Banc ni Caixa, radicat a Catalunya.

Sap que moltes altres Empreses, marchan de Catalunya?
Aixo es el viatge a Itaca?

Esteu arruinan Catalunya, heu dividit al poble Català, Heu creat divisions entre pares i fills, i tot perquè?
Per poguer anar vivint del raca raca.?
Per cert, com esta la vinguda de la Gran Empresa China que ha de vindre a Igualada, i creara ceeeeens de puestos de treball?
No sens vergonya Castells, ?

Algun dia et passarem comptes, a tu i a tota aquesta tropa de ”vividors”, que ens heu portat al hort.

J

Jaume T. B.

Igualada / Vilanova del Camí

9 d'octubre 2017.09:48h

Ai mareta, que algu els doni una tila sisplau

J

Jaume Rodriguez Enrich

7 d'octubre 2017.10:28h

Respondre

Igualada en el Mon

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.