TORNAR

S'aprova la nova Llei del Codi tributari de Catalunya, defensada per Maria Senserrich

La diputada igualadina assenyala que ”posem els fonaments d’una estructura d’estat”

politica
Divendres, 28 juliol 2017. 17:32. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Aquest divendres al migdia el Ple del Parlament a aprovat la nova Llei del Codi tributari de Catalunya, que té per objectiu ordenar i sistematitzar les normes principals que integren el dret tributari de Catalunya, aconseguir un sistema tributari proporcional i redistributiu que asseguri la justícia fiscal i freni l’evasió fiscal i atorgar més autonomia econòmica, financera, patrimonial, contractual i de personal a l’Administració tributària de Catalunya. La llei ha estat defensada per Maria Senserrich, relatora de la ponència. La diputada anoienca, per la seva intervenció en la sessió plenària i per la seva dedicació en la redacció d'aquesta norma, ha rebut diverses felicitacions i reconeixements públics, especialment a través de les xarxes, com la del President Puigdemont.

Maria Senserrich defensant la nova llei

La Llei del Codi tributari de Catalunya ha estat aprovada per 71 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 62 en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC). El text estableix, entre altres qüestions, que l’actual Junta de Finances sigui substituïda per la Junta de Tributs de Catalunya; crea el Consell Fiscal de Catalunya com a màxim òrgan consultiu i d’assessorament en matèria de fiscalitat i l’Institut de Recerca Fiscal i Estudis Tributaris de Catalunya, que haurà de ser el punt de trobada i de debat entre les administracions tributàries i els centres de coneixement i recerca jurídics i econòmics de Catalunya; crea també un registre d’assessors fiscals de Catalunya, i preveu que, amb caràcter transitori, i fins al 31 de desembre de 2024, les funcions que té atribuïdes el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat puguin ser exercides amb plenitud d’efectes jurídics per funcionaris del cos de gestió d’administració i funcionaris d’altres administracions públiques.

La diputada igualadina Maria Senserrich, com a relatora de la ponència, ha estat l'encarregada de defensar el nou text a la tribuna del Ple. Maria Senserrich ha manifestat que "aprovant el codi posem els fonaments d’una estructura d’estat –sí, ho han sentit bé: els fonaments d’una estructura d’estat– i avui posem noms i cognoms als organismes que han de configurar el que és l’Administració tributària; una administració tributària que és l’instrument imprescindible perquè el sistema fiscal funcioni bé. És la primera peça que necessitem. I, sí, el sistema fiscal és el que es coneix com una estructura d’estat, afegint que "a Catalunya, d’hisenda ja en tenim. No sé si ho sabien o és que alguns no ho volien saber. El que passa és que la volem gestionar nosaltres, evidentment; no ens n’amaguem, d’això. Per què ho volem fer? Doncs, perquè volem garantir els serveis públics que els ciutadans a Catalunya es mereixen, serveis públics de qualitat, per poder atendre les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables, i perquè volem un país que, sí, generi riquesa per poder-la redistribuir. Per això volem una hisenda catalana que la puguem gestionar des de Catalunya. I això és el que fa un país normal. Perquè ara estem supeditats a un Govern espanyol, que ens amenaça via FLA, atacant els serveis bàsics dels ciutadans de Catalunya, siguin o no independentistes".

Sobre el model de la nova llei, la diputada igualadina ha assenyalat que "nosaltres volem un model d’organització i el plantegem, que va més enllà d’«una grande y libre». Sí, va més enllà d’«una grande y libre». Perquè el model que plantegem és un model que posa la persona, com els deia, al centre del sistema, i en línia del que ja està fent el Govern de la Generalitat amb el nou sistema informàtic, que, recordo, alguns, fa poc menys de quinze dies, posaven en dubte un sistema informàtic que donés serveis als ciutadans. És que potser no tenen clar que els impostos estan al servei dels ciutadans, i el sistema fiscal també. I amb la Llei del Codi tributari que avui aprovarem i la feina de la Generalitat, treballarem per tenir tots i els millors instruments" fent retrets a l'oposició, afegint que "no sé per què els molesta que fem una llei per a les persones. O és que, potser, prefereixen el caos legislatiu que fins ara ens tenia acostumat l’Estat espanyol, que és bastant incoherent".

La nova llei també ha de servir per lluitar contra el frau fiscal, tal i com ha explicat Senserrich "amb el codi també reforcem l’autonomia de l’agència tributària i la lluita contra el frau fiscal. Perquè el frau és l’expressió de gran fracàs del sistema fiscal i això no ens ho podem permetre. Per això reforcem l’agència, perquè pugui lluitar contra el frau fiscal".

Finalment, la diputada igualadina no ha deixat escapar l'oportunitat de vincular l'aprovació de la llei amb l'actitud del govern espanyol vers el procés per a la celebració del referèndum d'independència el pròxim 1 d'octubre, manifestant que "els que volen llistes, són el Govern espanyol. I n’hi ha que hauran de decidir si volen ser còmplices d’això. Nosaltres no en serem. No. Perquè mentre persegueixen polítics catalans per la seva ideologia o ara persegueixen càrrecs del Govern per fer un web... Mare meva! Per fer una web tenim gent que els estan interrogant, que encara no sabem ni qui ni per què ni com, que potser algú ens ho haurà d’explicar, però no volem ser còmplices de la segona part de les clavegueres. Perquè hem mantingut un Codi tributari que hem procurat que les formes i la forma fossin correctes, correctíssimes, amb la ferma convicció de complir allò a què ens vam comprometre fa uns mesos. Ho hem fet, ho farem, i estic convençuda i fermament convençuda que el dia 1 d’octubre el país podrà votar lliurement".

Maria Senserrich ha rebut diverses felicitacions, com ara la del President Puigdemont, per la seva intervenció i pel seu paper en el desenvolupament de la llei. La igualadina és una de les diputades amb més activitat a la cambra catalana. És o ha estat membre de les comissions d'Afers Institucionals; d'Interior; del Síndic de Greuges; de la Sindicatura de Comptes; de la Infància; d'Economia i Hisenda, amb les ponències "Projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic; de creació de l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics; de l'impost sobre begudes ensucrades envasades; de l'impost sobre grans establiments comercials, i de l'impost sobre les estades en establiments turístics", "Proposició de llei del Codi tributari de Catalunya i d'aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'Administració tributària de la Generalitat de Catalunya" i "Proposició de llei de l'Administració tributària catalana". També participa en la Comissió d'Ensenyament; la d'Empresa i Coneixement i la d'Afers Socials i Famílies, amb la ponència "Proposició de llei de modificació del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya".


1 Comentaris

j

josep mª verges prat

Igualada

29 de juliol 2017.09:02h

Respondre

Molt bona feina Maria!, felicitacions i endavant!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.