TORNAR

L'espai dels "comuns" a l'Anoia no es defineix sobre la participació en el referèndum

Apunten que ”els votants que estan a favor del ’no’, no es veuen cridats al referèndum”

politica
Dissabte, 9 setembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dissabte, Catalunya en Comú té una trobada a Barcelona per consensuar una resposta sobre com consideren la cita de l'1 d'octubre. Els partits que formen part de la confluència presents a la comarca no es posicionen encara sobre si cal cridar a la participació.

Quan falten tres setmanes pel referèndum, tot just dos dies després que s'aprovés la llei en un ple maratonià, les formacions polítiques i les institucions van definint com es posicionaran de cara a la ciuta del primer d'octubre. En el cas de Catalunya en Comú, la confluència d'esquerres que uneix ICV, EUiA, a més de forces municipalistes i cercles de Podem, va tenir lloc una reunió de la sectorial del Penedès, que inclou l'Anoia, el passat dijous a Igualada. Els integrants de les diferents forces que composen Catalunya en Comú al territori van acabar el plenari sense definir una estratègia única. Les dues formacions de més relleu a dins del projecte, ICV i EUiA coincideixen en que "no ho veiem com un referèndum" però que no faran cap crida a l'abstenció.

Aquest estiu, dos centenars de persones pertanyents a l'àmbit dels comuns van signar un manifest contra l'1 d'octubre. En el plenari que va tenir lloc a Igualada, segons el coordinador comarcal d'ICV, Marcel Mateu, "la corrent majoritària era que no es considera un referèndum aquesta jornada", perquè "hi haurà un número important de persones que no se sentiran cridats a votar i aquesta és la principal mancança". Amb tot, admet que "cal un referèndum. El volem i saber que és molt difícil aconseguir-lo. Però perquè puguin ser validats els resultats, hi ha d'haver un acord, o si no hi ha acord amb l'Estat, no es podrà implementar el que en surti". Tampoc estan en contra de que s'hi participi, per bé que es refermen que la denominació del que s'hi fa "serà una jornada de participació".

Marcel Mateu, que va ser voluntari el 9-N, explica que "aquesta jornada té més implicacions que aquella consulta, però hi ha alguns dèficits, que no tenen perquè ser culpa dels que l'organitzen. Volem un referèndum real que es pugui arribar a implementar". El coordinador dels ecosocialistes es mostra d'acord amb les línies principals del discurs de Coscubiela al Parlament, però admet que hi ha tensions dins el grup parlamentari de CSQP. Ressalta que "hi ha haver almenys consens en abstenir-se tots". Sobre si anirà a votar, no ho té clar: "poden passar i passaran moltes coses fins el dia 1".

EUiA, per definir

L'organització d'EUiA, també integrada dins aquest àmbit, tampoc s'ha definit. Un dels seus portaveus a l'Anoia, el pierenc Albert Llatge, afirma que "donarem llibertat absoluta a tothom, tant si es vol anar a votar com no. El que veig és que el resultat no és vinculant". Es mostra pessimista sobre què es podrà fer aquell dia: "com a molt, un exercici de mobilització. No crec que es pugui votar, no ens deixaran". Afegeix que, "tal com va anar el ple, no em sento orgullós de com es van comportar els 135 diputats". 

Pirates sí que creuen que és un referèndum

La formació de confluència a Igualada, Decidim, no s'ha posicionat encara sobre l'1-O. Un dels seus components, Podem, està ara mateix en una fase de parèntesi a l'Anoia. Qui sí que se significa a favor del referèndum, com el seu partit, els Pirates, és el líder a la capital: Darío Castañé. Explica que "hi ha coses a millorar d'aquesta convocatòria. Tots, dins les nostres diferències, volem que hi hagi una votació, no hi ha més camí que el referèndum. Jo votaré 'sí', per trencar amb el règim del 78".

 

 


3 Comentaris

P

Pep

Anoia

9 de setembre 2017.11:11h

Respondre

Sahara, Palestina,... SÍ OI TANT QUE SÍ!!. Catalunya: ummm, bé, sí, no, sí, potser, bé, potser sí, però, no, espera, millor que no, a veure, pensem, sí, no, sí, no, sí, no, ah!, ja ho... Llegir més tinc, SÍ PERÒ NO!!! Sou patètics!!!!!

M

Moha Vidal

9 de setembre 2017.11:01h

Respondre

Comuns??? Però si són els de ICV de sempre! Els que ja tenen un deute enorme amb ”La Caixa”, els que van reprimir els moviments socials i estudiantils a l’època Saura...

a

antoni

igualada

9 de setembre 2017.08:59h

Respondre

vergonya els comuns, quina colla de galdosos, molt protestar per qualsevol collonada i pel tema més important que té Catalunya per arreglar ni ase ni bèstia.

repeteixo, sou VERGONYA !!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.