TORNAR
PUBLICITAT

La Fiscalia citarà als alcades que obrin locals l'1-O i el batlle de Capellades avança que no hi anirà

Marc Castells apunta que no hi haurà impediments per votar l’1-O

politica
Dijous, 14 setembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En plena tempesta política davant la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, on 27 municipis anoiencs s'han posicionat a favor de la consulta, ara ha entrat en joc la Fiscalia. Començarà a enviar citacions als ajuntaments perquè els alcaldes favorables a que es voti hi compareguin. Els governs dels municipis afectats no es retracten. 

Auber, en una mobilització de l'AMIAquest dimecres es va obrir un nou episodi de la càrrega de l'Estat espanyol contra les institucions catalanes que han convocat i recolzen el referèndum amb la irrupció de la Fiscalia que anunciava que citarà a declarar a tots els alcaldes que recolzen l'1 d'octubre. Entre aquests, n'hi ha 27 dels 33 presidents dels consistoris de la comarca. La Fiscalia, comandada per Manuel Maza, demanava als fiscals en cap que obrin diligències i també s'hauria adreçat a les policies locals perquè arribada la jornada del referèndum requisin les urnes. Alguns alcaldes, vinculats a la CUP, ja han avançat que es negaran a anar declarar. Entre ells el capelladí Aleix Auber. Auber afirma que "encara no hem rebut aquesta citació, però no tenim intenció d'anar a declarar. No entrarem amb joc de les citacions i declaracions".

Maza hauria ordenat detenir als alcaldes que no compareguin. Auber explica que "el dia que se'ns citi estarem treballant amb normalitat des del nostre ajuntament". També anuncia que "pel que fa a la policia local, els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant si la fiscalia té potestat per fer-los complir aquesta funció, ja que són una força encarregada de vetllar de la seguretat dels veïns, en tots els actes que hi ha a Capellades".

Les citacions s'han enviat primerament a les grans ciutats i els ajuntaments, la tarda d'aquest dimecres, no tenien constància d'haver rebut cap indicació. Molts dels batlles consultats per Anoiadiari esperaven conèixer amb detall la citació per pronunciar-se sobre quina serà la seva resposta. El batlle d'Argençola, Toni Lloret, únic alcalde ecosocialista, treia ferro a la qüestió i no esperava rebre la notificació fins "d'aquí a uns dies. Si se'm demana, aniré a declarar".

Per la seva part, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, refermava aquest dimecres que "consultar i escoltar el poble és bo. És quelcom ètic i necessari que s'escolti a la veu del poble i la ciutat d'Igualada no serà menys. Cal saber què passa i el dia 1 es podrà votar amb normalitat". Reiterava que "es votarà a l'Anoia". Segons Castells, segons la llei, la composició de meses electorals, no deprendrà de l'Ajuntament, sinó que es sortejarà directament per part de la Generalitat.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.