TORNAR

El Govern aprova agregar La Beguda Alta a Masquefa

El nucli de la Beguda Alta i el seu àmbit es troba migpartit entre els termes municipals de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, que a la seva vegada formen part, respectivament, de les comarques de l’Anoia, del Baix Llobregat i de l

politica
Dimecres, 29 agost 2018. 12:03. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts, 28 d'agost, un decret pel qual s’aprova la correcció de disfuncionalitats territorials en l’àmbit de la Beguda Alta, mitjançant la modificació de les línies de terme en aquest àmbit i la conseqüent segregació i agregació recíproca de territori entre els municipis de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, per tal d’agregar el nucli de la Beguda Alta i un àmbit territorial annex al terme municipal de Masquefa. Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, ha assenyalat que “amb aquesta nova distribució territorial serà més fàcil prestar un millor servei a tots els veïns i veïnes i, en benefici de tots, desapareixeran les diferències pel fet de pertànyer a municipis i comarques diferents”.

La correcció modifica les línies de terme en aquest àmbit amb la finalitat d’agregar el nucli de la Beguda Alta, i un àmbit territorial annex, al terme municipal de Masquefa i suposa corregir la disfuncionalitat territorial que suposava tenir un nucli, no capital de municipi, partit per un o més termes municipals.
 
El nucli de la Beguda Alta i el seu àmbit es troba migpartit entre els termes municipals de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, que a la seva vegada formen part, respectivament, de les comarques de l’Anoia, del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès i hi concorre el supòsit de correcció de disfuncionalitats territorials de nucli, no capital de municipi, partit per un o més termes municipals.
 
La correcció dóna resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de corregir aquesta disfuncionalitat territorial, i ha tingut en compte els informes dels municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa i Sant Esteve Sesrovires, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.
 
El Govern ha aprovat aquesta alteració de termes, a proposta de la conselleria de la Presidència, d’acord amb els informes favorables de la Direcció General d’Administració Local, de la Comissió de Delimitació Territorial i amb el dictamen també favorable de la Comissió Jurídica Assessora.
 
El Departament de la Presidència efectuarà la fitació dels termes municipals. Cadascun dels ajuntaments afectats lliurarà a l’altre, mitjançant còpia autenticada, els expedients en tràmit que facin referència exclusiva a la zona objecte de l’alteració.

L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, s’ha mostrat satisfet amb la decisió del Govern i ha explicat que “amb aquesta nova distribució territorial serà més fàcil prestar un millor servei a tots els veïns i veïnes i, en benefici de tots, desapareixeran les diferències pel fet de pertànyer a municipis i comarques diferents”.

Des del Govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha explicat que amb aquests canvis es dona resposta a una “voluntat territorial”  i ha deixat clar que es tracta d’un acord entre els tres municipis, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i la Comissió Jurídica Assessora. D’aquesta manera, aquesta correcció dóna resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat de corregir aquesta disfuncionalitat territorial, i ha tingut en compte els informes dels tres municipis, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.

Boquete ha explicat que “rop d’un miler de veïns de La Beguda Alta fa massa temps que pateixen seriosos problemes administratius i de prestació de serveis bàsics que cal que siguin solucionats per garantir el seu benestar”. “Des de l’Ajuntament de Masquefa hem defensat des de bon principi la necessitat de donar resposta a aquest litigi i hem estat liderant, conjuntament amb els veïns, les negociacions i les converses amb la Generalitat per solucionar la problemàtica. Ara toca treballar amb celeritat i rigor per procedir tal com marca la Generalitat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de tota la població de La Beguda Alta” . Al mateix temps, Xavier Boquete constata que “com a govern tenim el compromís de treballar per convertir La Beguda Alta en una Entitat Menor Descentralitzada, i en el cas que la LRSAL no ens ho permeti haurem de buscar altres fórmules per garantir la seva pròpia identitat”ha afegit l'alcalde masquefí.

L’Ajuntament de Masquefa va traslladar a la delegació territorial del Govern a la Catalunya Central, el passat 12 de gener de 2017, les conclusions de la diagnosi geogràfica i socioeconòmica  del nucli de La Beguda Alta elaborada pel servei de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida , i va emplaçar en aquell moment al Departament de Governació a buscar una solució al conflicte territorial. Aquest document ja concloïa que els veïns de La Beguda Alta tenen identitat pròpia i la seva preferència majoritària per formar part de Masquefa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.