TORNAR

El govern d'Igualada defensa l'arribada de BonPreu com a oportunitat per canviar l'antiga N-II

L’oposició critica les modificacions del planejament en favor de les grans superfícies

politica
Dimecres, 24 gener 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb un cop d'ull a l'ordre del dia del ple, es podia preveure quin seria el plat fort de la sessió: la modificació puntual del POUM per requalificar la superfície industrial de l'antiga Vives Vidal, a fi de facilitar la implantació del grup BonPreu Esclat. L'ala esquerra de l'oposició va votar en contra de la proposta, tot brandant raons polítiques i de protecció del petit comerç.

El govern del PDeCAT va brandar arguments urbanístics i el 'laissez faire' liberal per defensar la modificació urbanística de la superfície de l'antiga Vives Vidal, entre el carrer Lleida, l'Avinguda Barcelona i l'antiga N-II -Avinguda Catalunya-, per encabir nous usos comercials. L'arribada i implantació de BonPreu Esclat i la creació d'equipaments a la zona ja estava cantada amb la majoria del PDeCAT, però el punt es va allargar en un debat intens davant l'oposició a la mesura d'Esquerra, PSC, CUP i Decidim. Joan Agramunt, del PP, es va abstenir. El responsable d'Urbanisme, Jordi Pont, es va ocupar de l'argumentació del punt: "s'ha consultat a la Comissió d'Urbanisme sobre l'ortodòxia del procés. L'operació té interès públic" (amb la reforma de la zona de l'antiga N-II, ara Avinguda Catalunya) i que "estàvem per sota d'altres ciutats en 5.000 metres quadrats de superfície comercial. No anem sobrepassats. Ara ens hi equilibrem".

El ple de dimarts, marcat per l'urbanismeEls republicans i cupaires ja havien manifestat amb unes respectives notes de premsa la seva oposició a la modificació urbanística. Enric Conill (ERC) apuntava que "es perd una oportunitat per repensar la zona i es tira pel dret". Segons Esquerra "el model de centres comercials està esgotat. Pel que fa a raons polítiques, això és la culminació del fracàs de la promoció econòmica". Els socialistes van retreure que "és la tercera modificació per a aquesta finalitat després de la del Mercadona i l'Aldi" i el portaveu Jordi Riba remarcava que "la revisió s'hauria d'haver fer via pla urbanístic". El progressista va adjectivar la manera de fer del govern com "urbanisme Frankenstein" perquè "està fet en base a retalls i de manera reactiva, davant les propostes de tercers". 

L'oposició va reunir en la seva justificació del vot negatiu els motius comercials "superpoblació de sostre comercial" deia Conill, "que no s'aprofita l'edifici ja que se'n fa un de bell nou" i que hi ha aspectes tècnics com les dades dels aprofitaments del sostre i la vialitat de la zona. Albert Mateu, de la CUP, va remarcar que "és una operació de 'suma zero' perquè els llocs de treball que es guanyen aquí es perdran d'un altre lloc. No estem contra l'arribada de capital forani, però és preferible capital local, perquè els beneficis es reinverteixen aquí". L'esquerra anticapitalista va brandar l'argumentació "d'urbanisme a la carta" com a pla de govern del PDeCAT i que "han canviat el planejament tres cops per a grans superfícies sense donar respostes al comerç local".

Darío Castañé va retreure al govern que "hi ha idees del concurs de projectes del Barri del Rec que es podrien aplicar a la resta de la ciutat. Però no tenen model de ciutat i no fomenten el comerç local tot i que facin programes i notes de premsa. Fan el gara-gara a les grans companyies, com ja vam veure amb el túnel del Consum. I saben preveure quants llocs es destruiran?". Agramunt, del PP, va fer la intervenció més neutra: "el govern municipal no ha estat proactiu en matèria urbanística. Però és bo que hi hagi oferta i ocupació". 

Pont: "no pot tenir ús industrial ja"

En les seves intervencions, Jordi Pont va remarcar que no es podia mantenir la Vives Vidal com a superfície industrial vist que l'entorn "s'ha terciaritzat" i es va preguntar "quin altre ús hi podria haver aquí?". Argumentava que "s'aprofita la majoria del sostre actual" i es manté "9.000 metres quadrats d'edificació existent". El responsable d'Urbanisme va apuntar que "no es perden més de 35 places d'aparcament, de les quals se'n poden recuperar 25" i que "no es parla que renunciem a 14.000 metres quadrats de sostre comercial. I a més, es farà dins la trama urbana, no com el polígon dels Trullols a Manresa".

Pont espera que la reordenació beneficiarà també l'Avinguda Barcelona -"ha perdut força a nivell comercial"- i que cal emprar això com una oportunitat. El regidor manifestava que "les reaccions haurien estat diferents si (BonPreu Esclat) s'hagués instal·lat a l'Scorpia. Quins elements positius i negatius es brandarien? L'empresa es vol instal·lar a la Conca d'Òdena i no podíem esperar a un nou planejament". La modificació urbanística "transforma l'eix de l'Avinguda Catalunya i permet avançar en la seva reurbanització. Integrem la proposta existent i fem el primer pas per fer el que deia el Pla Director". 


1 Comentaris

josep-maria-lluvia-mir

Josep Maria Lluvia Mir

santa margarida de montbui

26 de gener 2018.17:54h

Respondre

i per que queixen ara i no ho van fer amb mercadona i el proper consumer, potser és perquè com és una empresa catalana se li ha de fer boicot?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.